Bliksemsnel, vederlicht en uniek, zo kondigt het Duitse CUBE zijn Litening C:68X Limited Edition aan. Er worden slechts 100 exemplaren van het frame gebouwd, dus exclusief is hij zeker en vast. Inderdaad, het gaat hier enkel om het frame, dus je hebt de mogelijkheid om de fiets helemaal uniek op te bouwen. Uniek is hij door zijn bijzondere kleurstelling. Reden genoeg voor WielerVerhaal om dat even van naderbij te bekijken.

Prijs-kwaliteit
De CUBE Litening C:68X kennen we ondertussen al een tijdje. De renners van WT-team Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux maken er graag gebruik van en de fiets zal zeker zijn deel hebben in de successen van de Belgische formatie. Over de kwaliteiten van de fiets hebben we dus geen twijfels meer.
Cube werd in 1993 opgericht door Marcus Pürner in Waldershof, in het noordoosten van de Duitse deelstaat Beieren. Van zijn vader kreeg hij 50 m² in diens meubelfabriek ter beschikking, maar de toenmalige student en fietsfanaat moest de kleine firma zelf opbouwen. Aanvankelijk kocht hij frames en onderdelen in Azië en bracht die onder de naam ‘Shirlock’ aan de man. Maar door een goede prijs-kwaliteitverhouding kreeg hij geleidelijk aan meer bekendheid. Het bedrijf groeide en Marcus veranderde de naam naar Cube.
Cube werd al gauw een vaste waarde, maar het merk droeg lange tijd een ‘budget’-etiket met zich mee. Bij een beginnersfietsje dook al snel de naam Cube op. Toch werkte dat niet averechts. De omzet steeg voortdurend en rond de eeuwwisseling werden zowat 500.000 fietsen per jaar verkocht. Ondertussen was Marcus het bedrijf van zijn vader al lang ontgroeid, maar toch bleef hij zijn geboortedorp trouw. Ook nu is Cube nog steeds in Waldershof gehuisvest. De oorspronkelijke 50 m² zijn echter tot 55.000 m² gegroeid. In totaal zowat 1.000 werknemers zorgen ervoor dat Cube-fietsen naar zowat 60 landen over de wereld verzonden worden.
35 miljoen onderdelen
In de 35.000 m² grote productiehal in Waldershof produceren 600 werknemers een goede 4.500 fietsen per dag. Die worden opgeslagen in het 20.000 m² grote ‘Bike and Logistics Center’ waar tot 200.000 afgemonteerde fietsen kunnen worden opgeslagen. Alleen al 100 personen zorgen ervoor dat 35 miljoen onderdelen die nodig zijn voor de jaarproductie, op de juiste plaats terechtkomen. Begin 2022 werd in het Tsjechische Cheb een bijkomende fabriek geopend, uitsluitend voor e-bikes. Alle fietsen worden in eigen huis ontworpen en getest. De ingenieurs en designers van het Cube Innovation Center beschikken over eigen testfaciliteiten waar frames en onderdelen rigoureus worden getest. De tijd van aangekochte budget-bikes is al lang voorbij.
Cube heeft al geruime tijd een eigen fabrieksteam in het mountainbiken en daarnaast sponsoren ze ook nog enkele kleinere MTB- en wegteams. Maar ook in wegkoersen komen we meer en meer Cubes tegen. Nadat ze enkele jaren enkele minder bekende teams sponsorsen, maakten ze enkele jaren geleden hun entree bij de grote jongens. Vandaag dis Intermarché-Wanty-Gobert hun grote uithangbord, maar ook het gelinkte Tormans Cyclocross Team is goed bekend.
Aerofiets
De Intermarché-ploeg rijdt nu al enkele jaren met de Cube Litening C:68X. De Litening is al jaren de naam van de aerofiets. C68X staat voor de carbon-specificatie. 68 staat voor het percentage carbonvezels in de prepreg. De prepreg is de stof waaruit het frame wordt opgebouwd. Uit die stof worden de doekjes gesneden waaruit het frame wordt opgebouwd (250 tot 300 stuks). De stof bestaat uit carbonvezels waar de epoxy al op aangebracht is. Dus: hoe meer carbon (68%) hoe lager het gewicht van de doekjes. Dat betekent dan wel dat de gebruikte epoxy van uitstekende kwaliteit moet zijn om de nodige sterkte te kunnen bekomen. De X staat voor de toevoeging van nanoparticles die de epoxy sterker maken. Kortom, toptechnologie.
Dat resulteert in een, voor een aerofiets, behoorlijk framegewicht van 1.070 gr voor een maat 56. De vork legt zo een 460 gr op de weegschaal. Inderdaad, geen lichtgewicht. Wel een fiets die al bewezen heeft dat elke trap naar het achterwiel wordt overgezet. En die 300 gram verschil tegenover een pluimgewicht frame, wordt gecompenseerd door uitstekende prestaties. Je ziet al snel waar dat gewicht steekt. De kloeke onderbuis, het oversized BB en de stevige chainstays zorgen voor een maximale krachtoverbrenging. Maar tegelijkertijd heeft Cube ook aan het comfort gedacht. Door een slimme carbon lay-up op de juiste plaatsen, kan je immers het dempen van trillingen en comfort inbouwen zonder daarbij de stijfheid in gevaar te brengen.
Snel zijn!
Uiteraard lopen alle kabels binnendoor, maar Cube heeft meteen ook de plaatsen voorzien voor de montage van trapfrequentie en snelheidsmeters. Tussen de vorken passen 28 mm brede bandjes. Niet helemaal volgens de laatste trend, maar naar onze mening toch breed genoeg.
Voor deze versie heeft Cube ter hoogte van de zadelpen gekozen voor een opvallende Out-of-Focus lettergeving. Voeg daar nog de bliksemschichten op de voorvork bij en je krijgt een opvallend maar niet overdreven design. Het frame wordt geleverd inclusief geïntegreerde cockpit en aero-zadelpen. 4.269 euro moet het frame kosten. Behoorlijk wat geld, maar vergelijkbaar wat de concurrentie voor een dergelijk frame vraagt. Voor dat vele geld krijg je wel een frame op topniveau en de mogelijkheid om een heel unieke fiets op te bouwen. Maar let op, er zijn er maar 100 van beschikbaar. Snel zijn is de boodschap.