Eindelijk is hij er: de Shimano 105 Di2 R7150. Er werd al een hele tijd over gepraat en in de wandelgangen hoorden we dat de groep er definitief zou komen. Maar corona en leveringsproblemen staken een stokje voor de presentatie. Met de 105 Di2 wordt de 105 plots weer sexy. Waar de Ultegra jarenlang de keuze was van de sportieve fietser, komt nu de 105 Di2 over diens schouder kijken. Net als de Ultegra Di2 en de Dura-Ace Di2 is de 105 Di2 semi-draadloos en krijgt hij 12-speed. En, wat opmerkelijk is, je kan hem enkel met schijfremmen verkrijgen.

Bluetooth
Met semi-draadloos bedoelen we dat de shifters geen bekabeling meer hebben. Zij krijgen een batterij die in de shifter is verwerkt. Die batterij heeft overigens meer capaciteit dan die van zijn grote broers. Tot 3 jaar lang zouden ze meegaan. De derailleurs krijgen hun voeding van een gezamenlijke batterij die als vanouds in de zadelpen wordt gemonteerd. Van daaruit lopen er dan kabels naar beide derailleurs.
In de achterderailleur zit het ‘brein’ van de groep. Van daaruit worden alle commando’s gegeven, ook naar de voorderailleur.
Het is ook de plaats waar de batterij wordt geladen. Dus geen interface meer onder het stuur of een poortje op de plaats van de stuurdop. De 105 Di2 erft overigens ook de bluetooth-connectie. Wanneer we die aan onze fietscomputer koppelen, kunnen we dus zien in welke versnelling we rijden, maar ook, en dat is net zo handig, zien hoe het met de lading van onze batterij is gesteld.
Wat meteen opvalt is de achterderailleur. Die heeft een erg lange kooi. Daardoor kan voor de 1e keer een Shimano-Road derailleur (officieel) een 36T-cassette bedienen. Mortirolo’s en andere Angliru’s komen nu in het bereik van Jan Modaal. De derailleur lijkt overigens erg op zijn grote broers, maar is wat ruwer en minder glanzend afgewerkt.
Cassette
De voorderailleur is wat groter dan die van de Ultegra en heeft niet diens offset. De bedieningsblok van de Ultegra-voorderailleur kreeg een kleine bocht tegenover de kooi, wat het geheel kleiner maakt en beter aansluit op de zitbuis. Bij de 105 oogt die dus wat logger en steekt ze een beetje uit. Verschil moet er immers zijn. De derailleur kan maximum een 52-tandwiel aan. Maar we vermoeden dat we de 105 Di2 toch meer in combinatie met een 50-tandwiel zullen zien.
De cassette is vanaf nu ook een 12-speed. Eerst is die enkel als 11-34 te verkrijgen maar binnenkort volgt ook nog een 11-36 cassette. De tandwielen zijn van staal, waarbij de eerste 7 los zijn en de laatste 5 op een spider worden gemonteerd. Toch zien we op de tandwielen niet de nieuwe Hyperglide+ van de Ultegra en de Dura Ace opduiken. Die Hyperglide+ kreeg een bijkomende bewerking, waardoor het schakelen naar een kleiner tandwiel of een zwaardere versnelling sneller verloopt en de ketting wat stiller wordt. Uiteraard passen de Ultegra-cassettes ook op de 105-groep, maar we kregen nog geen bevestiging op onze vraag of de derailleur vlot schakelt met een 11-30 of 11-28-cassette. In de compatibiliteitslijst zien we die in ieder geval niet opduiken.
De ketting is de ketting die ook op de SLX-mountainbike-groep wordt gebruikt. Niets nieuws onder de zon.
Geen velgremmen meer
Wat het crankstel betreft zien we een duidelijke upgrade tegenover de vorige versie. De 105 Di2 lijkt erg op zijn grote broers maar krijgt niet de shiny finish. De cranks zijn te verkrijgen in 160, 165, 170, 172.5 en 175mm. Bij de lancering is de crankset enkel als 50-34 verkrijgbaar, maar ergens in de toekomst komt ook een semi-compact 52-36 in het gamma.
De shifters tenslotte zien er net zo uit als de shifters van de hogere groepen. Aangezien ze dezelfde ergonomie en scharnierpunten hebben, vermoeden we dat het om dezelfde shifters gaat. Wel vinden we geen verborgen schakelaars onder het rubber op de kop van de shifter en is er geen mogelijkheid om de sprint shifter te monteren.
En met die shifters bedienen we in de toekomst alleen nog maar schijfremmen. Voor het eerst presenteert Shimano geen velgremmen meer en naar verluid zullen die er in de toekomst ook niet meer komen. Fietsconstructeurs stappen voor hun basisframes immers meer en meer over naar schijfremmen. Aparte frames ontwikkelen voor velgremmen lijkt immers niet meer rendabel en tegelijkertijd wordt het logistiek en qua stockage minder gecompliceerd. Maar dat betekent ook dat de liefhebbers van velgremmen of zij die niet elk jaar de laatste nieuwe fiets aan hun collectie willen toevoegen, naar een hogere groep moeten overstappen.
Zwaarder
Op de flat-mount remblokken zien we nu ook de zijdelingse bleedpoorten opduiken. Dat maakt het ontluchten van de remmen makkelijker, zeker achteraan. Ook groeide de ruimte tussen de remblokjes en de schijf met 10%. Zo wordt de kans op wrijving nog wat vermindert. In de toekomst zou het soms irriterende dzing-dzing zo moeten verdwijnen. De schijven zijn de oude vertrouwde SM-RT70 and SM-RT64 rotors.
Een complete 105 Di2-groep weegt volgens Shimano 2.992 gram. Daarmee is hij dus 278 gr zwaarder dan de Ultegra Di2. Niet echt veel verschil dus. Toch is de 105 Di2 net wat lichter dan rechtstreekse concurrent Sram Rival Etap AXS. De nieuwe Shimano 105 Di2 R7100 is beschikbaar vanaf 1.729 euro.
Shimano brengt overigens voor het eerst carbon wielen op 105-niveau. De nieuwe RS710 wielen zijn zowel in de C32 als C46 uitvoering beschikbaar voor 1.148 euro per set.
1 comment
Na tientallen jaren tot 18.000 km per jaar te hebben gefietst met groep van Shimano van RSX tot Dura-ace rijd ik nu met een fiets met een Rohloff 14 versnellingen versnellingsnaaf met rubber aandrijf riem.
Veeeeeeel gemakkelijker dan met een derailleur systeem.