“Maak een specifiek wiel voor een niet-specifiek genre”. En met dat niet-specifiek genre bedoelden de bazen van Reynolds de gravelscene. De vinger op ‘gravelen’ leggen, is immers geen sinecure. Van offroad met geprofileerde banden tot volbepakt met lichte tassen voor een dagenlange unsupported trip vertrekken, met een gravelfiets kan het allemaal. Stel 10 keer de vraag en je krijgt gegarandeerd 5 keer een ander antwoord. Maar 1 ding komt steeds terug: de vrijheid om alle wegen te verkennen en de vrijheid om het begrip zelf in te vullen.

Carbon
Voor de R&D van Reynolds was het meteen duidelijk dat ze voor een moeilijke opdracht stonden. Want definieer maar eens de doelgroep en verenig de vereisten in 1 wiel: van de tarmac tot de ruige trail. Sterk en comfortabel voor de lange-afstandsrijder maar snel, stijf en licht voor de racer. Voeg daar nog een lange levensduur aan toe en je weet dat je voor een onmogelijke opdracht staat. Dus deelden ze de vereisten in 2 en probeerden ze zoveel mogelijk fietsers te bereiken. Het resultaat van hun vele werk staat er nu als de ATR (All Terrain Road) en de G (Gravel).
Reynolds heeft een grote expertise met de productie van carbon wielen en ook hier kozen ze voor het zwarte goedje. Maar daarmee dwingen ze zichzelf wel weer in een meer prestatie-georiënteerde hoek van het gravelen. De kans dat een lange-afstandsrijder voor carbon kiest, is immers vrij klein. Bij carbon is kapot immers kapot, terwijl bij aluminium die grens toch wat verder ligt.
Bij de ATR (All Terrain Road) wordt vooral gemikt op de rijder die graag eens een occasionele uitstapt maakt naar offroad. Snelheid is belangrijk en de paden meestal goed berijdbaar. Een singletrack kan er nog net bij, maar het hoeft niet. De gravelwegen die je hier in Vlaanderen nog veel tegenkomt, zeg maar. Stevig doortrappen op het gravel en stevig doortrappen of de asfalt verbindingswegen.
3 versies
Toch heeft Reynolds de ATR-serie opgedeeld in 3 versies. De ATR Black Label is resoluut de lichtste en de snelste, de ATRX is er meer voor het wat zwaardere werk, terwijl de ATR heel wat prestaties levert voor een lager budget. Alle versies hebben de 40 mm hoge aerovelg gemeenschappelijk. Tussen de wangen is er 23 mm plaats en dat lijkt perfect voor 28 tot 45 mm brede banden. Door de 32 mm buitenbreedte denken wij eerder aan een 32 mm brede slick en een 40 mm profielband. De velgen zijn tubeless-ready en opgebouwd volgens de gekende Reynolds CR3-layup die goede prestaties aan een laag gewicht koppelt. Een setje ATR Black Label weegt dan ook maar 1.473 gram. Hij is opgebouwd met Sapim CX-Ray spaken om de Reynolds/I9 Torch wegnaaf met 3 pallen, die met 6gr aangrijppunt erg snel reageert.
Bij de ATX vinden we dan weer de Reynolds RDB-naaf met een aangrijppunt elke 10° en 4 pallen. Daarrond vinden we de wat zwaardere Sapim CX-Delta spaken. Terwijl bij de Black Label vooraan 20 en achteraan 24 spaken het gewicht torsen, schakelen we hier over naar een 24/24 combo. Hier mag je al eens wat ruiger te werk gaan. Toch blijft het gewicht met 1.620 gr nog behoorlijk binnen de perken.
Bij de ATR vinden we nog steeds dezelfde velg maar zijn de componenten van een iets lager niveau. Met de Reynolds TR3-naaf met 10° aangrijppunt en 4 pal freehub, gecombineerd met Sapim Sprint-spaken ben je nog steeds erg goed bedien. Maar de ATR moet het met 1.685 gram en sobere maar stevige onderdelen eerder van goede prestaties aan een behoorlijk budget hebben.
G-serie
Wie gravel koppelt aan avontuur op afgelegen plaatsen waar af en toe een stevige afdaling met links en rechts een dropje voor de nodige adrenaline zorgen, kan terecht bij de G-Serie.
Hiervoor grepen ze ook terug naar hun gepatenteerde IDM (Impact Dispersing Matrix). Dat IDM-systeem wordt toegepast bij de opbouw van de Reynolds Enduro- en Downhill-wielen. Het zorgt er alleszins voor dat deze wielen heel wat klappen kunnen incasseren zonder dat je dadelijk angst moet krijgen dat je wielen in elkaar klappen en je wielassen over de grond schuren. De wielen komen in 700c en 650b-maat en de velg meet intern 25 mm waardoor je 38 tot 52 mm brede banden kunt monteren.
Dankzij de asymmetrische vorm en 26 mm hoogte is de velg niet te stijf, zijwindgevoelig of te zwaar. Net als bij de ATR-serie biedt Reynolds ook voor de G-serie 3 verschillende wielen aan. Die verschillen naargelang naaf, spaken en… budget. Zo weegt de 650B Black Label versie slechts 1.287 gram en ook zijn 700C broertje is slechts 70 gram zwaarder. Met telkens ongeveer 100 gram extra zijn de andere versies ook geen zwaargewichten. Net als bij de ATR-serie kreeg de Black Label-versie de Industry Nine Torch lagers, die worden tot de best lopende in de bussiness gerekend.
Reynolds brengt met de ATR en de G-serie 2 wielen op de markt die erg breed inzetbaar zijn. Een juiste prijs hebben we nog niet maar we weten wel dat het niet de goedkoopste wielen op de markt zullen zijn. Daar staat dan weer een laag gewicht, goede prestaties en een lange levensduur tegenover. En dat laatste punt wil Reynolds extra in de verf zetten. Op de velgen geldt immers een levenslange garantie. Mooi om weten.