Hayes is een naam als een klok in de mountainbikewereld. Ze worden geroemd om hun hoge kwaliteit en afwerking. Al een aantal jaren staan ze met hun Dominion-remmen aan de top, maar ook hun andere producten scheren hoge toppen. Van die Dominion brengen ze nu een nieuwe versie uit: de Dominion T4. Tijd om even een blik achter de schermen te werpen.

12.000 stuks voor Trek
De roots van Hayes, toen nog H&H, liggen in Milwaukee, een stad ten noorden van Chicago. Ze maakten onderdelen voor buitenboordmotoren. Het feit dat Milwaukee aan de oevers van het reusachtige Lake Michigan ligt, is daar niet vreemd aan. Maar in de naoorlogse jaren nam de skeltersport een hoge vlucht. Skelters werden gauw gocarts en in 1956 maakte H&H de 1e schijfrem voor die steeds snellere gocarts. De productie groeide en na de overname van H&H door een grote toeleverancier van de automobielindustrie werd de firma omgedoopt tot Hayes Industrial Brakes en werd er enkele nog gefocust op de productie van remmen.
In de 70’er jaren leverde Hayes vooral schijfremmen voor landbouwvoertuigen en industriële toepassingen, maar in 1972 leverde het ook schijfremmen voor Schwinn. Dat merk werd later overgenomen door Trek, maar Hayes bleef de remsystemen leveren. In 1985 werd het de exclusieve producent van remmen voor Harley Davidson.
In de jaren ’90 ontwierp Hayes een compleet nieuwe hydraulische rem voor mountainbikes, wat meteen een bestelling van 12.000 stuks voor Trek opleverde. De toon was gezet. Het renommee van Hayes ging de hoogte in en dankzij enkele gerichte overnames groeide het aanbod naar een compleet gamma van onderdelen voor de fietsindustrie. Of wat dacht je van Reynolds, Manitou, SUNringlé, Wheelsmith en ProTaper? En bovendien werden ze producent van onderdelen voor heel wat merken.
Verlichtingskuur
De naam Hayes zal altijd verbonden blijven met remmen. De Hayes Dominion heeft zich ondertussen al op alle niveaus bewezen en heel wat toppers vertrouwen op de prestaties van de Dominion. De grote troeven van de Dominion zijn de erg directe werking gecombineerd met een nauwkeurige bediening en een laag gewicht. Tel daar nog een erg goede koeling bij en je begrijpt waarom de Hayes Dominion erg geliefd is bij Enduro- en Downhill-rijders.
Toch wist Hayes de Dominion nog te verbeteren. De nieuwe T4-versie (de 4 staat voor 4 zuigers) weegt slechts 276 gram per wiel, wat een gewichtsbesparing van 100 gram per set oplevert. De grootste winst werd gemaakt door gebruik te maken van licht materiaal en een gedetailleerde afwerking. Zo is de remhendel nu van carbon. Die wordt bij zusterbedrijf Reynolds gemaakt. Maar ook inwendig veranderde er heel wat. Aan het ontwerp werd niet geraakt maar door het gebruik van onder meer titanium en composietmateriaal werd er heel wat gewicht gewonnen. Zowat alle boutjes, pompjes en bevestigingsonderdelen ondergingen een verlichtingskuur.
Hayes krijgt via zijn rijders en zijn eigen Development Team heel wat informatie. Zo merkten ze dat de toppers hun remmen constant gebruiken om de fiets in extreme omstandigheden onder controle te kunnen houden. Een techniek waarbij het moduleren van de remmen belangrijker is dan pure remkracht. Hiervoor ontwierpen ze de Stable Rate Linkage geometrie, waarbij de remhendel een constante druk over de gehele werkingsboog garandeert.
Die hendel scharniert overigens niet op busjes maar op gesealde lagers voor een nog zachtere werking. Voortdurende werking van de remmen veroorzaakt echter ook veel warmteontwikkeling. Om drukverlies te beperken, werden de remleidingen van een Kevlarlaag voorzien, waardoor die minder kunnen uitzetten. Bij de calipers verhoogt het boutje dat de remblokjes vasthoudt de stevigheid van de caliper, wat weer voor betere prestaties zorgt.
Levenslange anti-lek-garantie
Hayes is van mening dat elke rijder zijn eigen voorkeur heeft wat bediening van de remmen betreft. Zo kan je niet alleen de vrije slag van de remhendel afstellen, maar ook de zogenaamde ‘dead stroke’ van de remblokjes of de afstand tussen zuiger en remblokken zelf is regelbaar. Die zuigers zijn overigens van aluminium. De keuze voor DOT5.1 remolie is daar niet vreemd aan. Deze remolie heeft een erg hoge viscositeit en hoog kookpunt en garandeert zelfs aan hoge temperatuur goede prestaties. Het doorgedreven gebruik van hoogwaardige materialen en de uitstekende resultaten tijdens de tests maken dat Hayes de Dominion T4 meteen een levenslange anti-lek-garantie geeft.
Ook voor de mecaniciens is er goed nieuws. Door de caliper van 2 regelvijzen te voorzien, kan je die caliper erg makkelijk afstellen waardoor die perfect op de schijven past. Dat zorgt voor maximum prestaties zonder bijkomende mechanische belasting door scheef aanlopende remblokken en dus een scheeftrekkende remschijf.
Het is duidelijk dat bij de ontwikkeling van de Hayes Dominion T4 alle registers werden opengetrokken. Laag gewicht en topprestaties worden immers zelden gecombineerd. De exacte prijs kennen we nog niet, maar in Amerika gaat de Dominion voor 324,95 dollar over de toonbank. Rekening houdend met de beloofde prestaties een meer dan faire prijs als je het ons vraagt.