Tijdens het offroaden krijgen onze wielen heel wat te verduren. Stenen, putten en bulten, plotse richtingswisselingen en af en toe een crash. Het leven kan hard zijn. De eisen die aan een gravel- of MTB-wiel worden gesteld, zijn dan ook heel anders dan die van een wegwiel. SUNRinglé komt met de Düroc G30 en speelt volop de kaart van de duurzaamheid. Blijven rijden is daarbij hun leitmotiv.
De naam SUNRinglé zegt de meesten onder ons erg weinig. Toch kan het merk terugkijken op heel wat ervaring in het bouwen van wielen. In 1946 starten Ken-Jen Metal Products in Noord-Amerika met de productie van… stoeltjes voor driewielers. In 1948 veranderen ze de naam naar Sun Metal Products en wordt de 1e lijn voor de fabricatie van spaken opgezet. Wat later volgen dan ook de eerste wielen. In de 70’er jaren start Sun met de erg succesvolle productie van lichte high-end velgen voor offroad motorfietsen. Wanneer in de jaren ’80 het fietsen en vooral het nieuwe mountainbiken een hoge vlucht neemt, is de overstap snel gemaakt.
SUN Metal staat al gauw synoniem voor prestaties en lange levensduur en krijgt meer en meer bekendheid. In 1990 wordt naast de fabriek in Indiana ook een 1e productiefaciliteit in China opgericht. In de fabriek in Indiana worden meer en meer high-end MTB-wielen geproduceerd. Wielen die naam maken door uitstekende prestaties onder de zwaarste omstandigheden en tegelijkertijd toch heel blijven.
Wat later neemt SUN Metal het bedrijf Ringle Racing Components over en de 2 namen versmelten tot SUNRinglé. Geof Ringle maakt naam als producent van lichte fietsonderdelen voor mountainbikes. In het begin bewerkt en past hij bestaande onderdelen aan, maar na een tijdje start hij met de productie van eigen onderdelen. Headsets, stuurpennen, wielassen, topmateriaal met aandacht voor detail. Een beetje gelijkaardig aan de geschiedenis van de hier meer bekende Chris King. In 2005 neemt Hayes SUNRinglé over en krijgt het merk de opdracht om zich, met hun jarenlange ervaring, vooral op het zwaardere werk te concentreren.
Geen zijwind
Tot onlangs moederbedrijf Hayes met de vraag kwam om een specifieke gravelwielset te ontwikkelen. Prestaties, efficiëntie en ‘bomb proof’ waren daarbij de sleutelwoorden. Voeg daar nog de term ‘licht’ bij en de R&D-staf wist dat ze voor een zware opdracht stonden. Of: bouw een wiel dat sterk en stevig is, maar licht en efficiënt genoeg om ermee te racen.
Daarvoor grijpen ze terug naar de Duroc-velg technologie die al jaren de basis van het succes van SUNRinglé vormt. Het design wordt verfijnd en aangepast naar de smallere gravelwielen. De wielen zijn zowel in 700- als 650-maat beschikbaar en hebben een binnenmaat van 26 mm. Ze zijn tubelessready en er passen 40 tot 56 mm brede banden op die onder alle omstandigheden voor tractie moeten zorgen. Opvallend is de lage hoogte van slechts 17 mm.
Hierdoor ontstaat een breed platform dat de brede banden op zijn plaats houdt en niet laat rollen, maar tegelijkertijd het nodige comfort creëert. Niet alleen wordt de velg minder stijf, maar ook de langere spaken zorgen voor wat meer comfort. Dankzij het lage profiel is de Düroc G30 nagenoeg ongevoelig voor zijwind en blijft het gewicht voor dergelijk breed wiel met slechts 1.674 gram erg laag.
LEES VERDER ONDER DE FOTO’S!
Powertransfer
Het wiel draait op de nieuw ontwikkelde SRX-as. Bij de ontwikkeling waren stevigheid en levensduur de hoofdthema’s, maar ook het gewicht werd niet uit het oog verloren. De spaken van zusterbedrijf Wheelsmith zijn van het straight-pull type en grijpen in op versterkte flenzen. Binnenin zorgen industrielagers voor minimale wrijving. Bij het achterwiel grijpen 3 pallen elke 12gr in de tandjes, wat voor een onmiddellijke powerstransfer zorgt.
Meteen weten we dan ook welke categorie rijders SUNRinglé met deze Düroc G30 beoogt. Die van de liefhebbers van het zware werk die de grens tussen gravel en mountainbike willen aftasten en de avonturiers die graag de uithoeken van de continenten opzoeken. Dat impliceert dan weer wel dat je frame aan de erg brede banden is aangepast. Maar dat is tegelijkertijd een trend die we bij de meeste constructeurs zien opduiken. En zonder of met amper vering wordt het weer een beetje spannender, toch?