Enige tijd geleden berichtten we jullie over LEM Helmets. Na jarenlang naam en faam gemaakt te hebben in de motorsport concentreren de nieuwe eigenaars zich op het fietsen. Niet minder dan 19 helmen hebben ze al in het gamma. Hun topper is de MotivAir. Met die helm trokken wij naar de Mont Ventoux en naar de Saimaa Cycle Tour in Finland.

Hoge verhouding gewicht/impactweerstand
Met de MotivAir wil LEM tonen dat ze de knowhow in huis hebben om een lichte, veilige en goed koelende helm te bouwen. Licht is die in elk geval. Met slechts 220 gram voor een maat M zit hij bij de toppers. Om dit lage gewicht te bekomen, ontwierpen ze een externe schaal die alles tezamen houdt. Een exoskeleton. De schaal is gemaakt uit carbon en dus erg sterk. Daardoor kan er aan de binnenzijde polystyreen van een lagere densiteit gebruikt worden en is de helm dus lichter, zonder dat de veiligheid in het gedrang komt.
LEM geeft nog mee dat de MotivAir de helm is met de hoogste verhouding gewicht/impactweerstand op de markt. Zonder daarbij de structurele stevigheid of de koelende eigenschappen te verminderen. Foam aan hoge densiteit vangt de klap op die op een bepaalde plaats wordt toegepast. De carbonschaal vangt die klap op en verspreidt de krachten over de onderliggende structuur aan lage densiteit, waardoor die makkelijker verspreid kan worden.
Wat opvalt is dat de LEM MotivAir geen MIPS heeft. LEM vangt deze extra veiligheid op met een eigen systeem. Om bij een val toch de rotatiekrachten op te kunnen vangen, ontwierpen ze gel-inserts die bij een val erg ver kunnen uitrekken. Tegelijkertijd vangen ze ook directe krachten op die door de verspreiding van de krachten bij een rechte klap in de structuur worden opgewekt. Maar het zal altijd de vraag blijven of theorie en praktijk met elkaar overeenkomen. Wij hebben de praktijk gelaten voor wat het is.
Ventilerend vermogen
Bovendien zorgt het ontwikkelen van een eigen systeem ervoor dat LEM de helm van een heleboel ventilatieopeningen kan voorzien, 23 stuks in totaal, en tegelijkertijd aparte ventilatiekanalen kon ontwerpen. Wanneer we de helm aan de binnenzijde inspecteren, vallen de kanalen meteen op. Ze zijn breed en diep en lopen mooi van voor naar achter. En die ventilatiekanalen voel je. Tijdens de beklimming van de Mont Ventoux op gravel klom de temperatuur al gauw naar de 30°. Zeker op plaatsen waar de route tussen de rotsen liep en er geen wind was om ons te verkoelen, was het erg drukkend. Toch voelden we hoe een lichte bries over onze kruin streek en daarbij een stroom aan zweet wist te voorkomen. Zowel in Frankrijk als in Finland bleven we van naar beneden gutsend zweet gespaard. Wat zeker aan de goede ventilatie kan worden toegeschreven.
Tegelijkertijd zorgen die grote kanalen ervoor dat de contactpunten met je hoofd beperkt blijven. We kunnen jullie verzekeren dat we bij sommige helmen na meerdere uren in het zadel toch wat wrijving of drukpunten moesten ervaren, maar bij de LEM MotivAir bleven we hier erg goed van gespaard. Bij de beklimming van de Mont Ventoux droegen we de helm zowat 10 uur lang en tijdens de Saimaa Cycle Tour bleef hij zowat 12 uur op ons hoofd. Toch voelden we op geen enkel moment de noodzaak om de helm even af te zetten. Zeggen dat we bijna vergaten dat we een helm droegen, is misschien veel gezegd, maar het is toch 1 van de meest comfortabele en best koelende helmen die we al getest hebben.
Ook het aanpassen van de helm mag voor niemand een probleem zorgen. Met de erg lange maar ietwat dunne riempjes wordt zelfs het langste gezicht omgord. Tegelijkertijd kan je met een klassieke draaiknop het retentiesysteem bijregelen. Wel hadden we de indruk dat de helm vrij diep over het voorhoofd valt. Qua veiligheid is dat natuurlijk erg positief, maar vooral tijdens de offroad op de Mont Ventoux durfde de helm al eens op de bril rusten, waardoor die licht verschoof. Misschien lag dat aan het feit dat we ofwel omhoog ofwel naar de grond keken.
Plaats bij toppers
Tijdens onze 300 km lange tocht in Finland kenden we dat probleem helemaal niet. Een plotse regenbui zorgde daar echter wel voor een natte kruin. Niets dat niet met een bandana of koerspetje kan opgelost worden, maar daar moet je dan wel voor zijn. Naar ons gevoel kwam de helm net iets te veel over het voorhoofd. Maar de afstelling regelen is dan natuurlijk de oplossing.
De LEM weet meer dan te overtuigen op het gebied van ventilatie en gewicht, al is het niet de superlichte helm. Bovendien krijg je met het GelMotion-systeem toch meer veiligheid dan bij een gewone helm. Maar vooral de ventilatie is top. We hebben zelden een helm gehad die zo goed ventileerde, zo goed zat en toch licht aanvoelde. Met een prijs van 210 euro situeert hij zich al bij de duurdere helmen en dus het segment van de toppers. Naar ons gevoel is hij die plaats zeker waard. Wie draagcomfort, bescherming en vooral ventilatie wil combineren, moet zeker de LEM MotivAir van nabij bekijken.
Meer info vind je hier of via info@vdwbikes.be!