Deze zondag 4 september 2022 wordt in de Vuelta de meest tot de verbeelding sprekende etappe gereden. Na 149,6 km komen de renners immers aan in het wintersportdorp Sierra Nevada. De aankomst ligt op 2.512 meter, maar als het van Vueltabaas Javier Guillén had afgehangen, zou de aankomst nog hoger liggen. Het plan bleef dit jaar in de koelkast liggen, maar wordt op termijn waarschijnlijk toch eens uitgerold.

Hoogtestage
De Sierra Nevada is eigenlijk een volledige keten in Andalusië en betekent zoveel als ‘het besneeuwde gebergte’. In totaal telt het gebied 16 pieken die tot 3.482 meter hoog gaan. Bij Pico Veleta ligt het observatorium met de radiotelescoop van het Instituut voor Millimeter Radioastronomie, een gevaarte met een diameter van 30 meter die gekend staat als de meest gevoelige radiotelescoop met 1 antenne ter wereld. Hier worden al jaren sterrenstelsels verkend.
Daarnaast is de bergketen ook bekend omwille van de sport. Er is immers een groot skigebied gelegen en in Monachil werden in 1996 de wereldkampioenschappen alpineskiën georganiseerd. Bovendien gaan atleten hier graag op hoogtestage. In mei vertoefde Wout van Aert er nog.
Fietsers zitten er dan ook in een paradijs, want er zijn tal van manieren om naar boven te klauteren. Zo is er een oud geitenpad, dat vroeger werd gebruikt door vissers om van de zee naar Granada te gaan. Vanuit La Rabita kan je dan weer beginnen aan de Haza del Lino die met 26,4 km bijzonder lang is. Voor de schoonheid moet je richting Cáñar gaan, waar je in de haarspeldbochten tot 15% klimt.
Cima Alberto Fernández
De Vuelta was er de voorgaande jaren al geregeld op bezoek. De aankomst ligt echter niet altijd op dezelfde plaats. Miguel Ángel López was er in 2017 de laatste winnaar en Superman hoopt dat hij op grote hoogte opnieuw zijn beste benen vindt. Ook de pocketklimmer Daniel Moreno won er, net als Vuelta-liefhebber David Moncoutié. Gaan we verder terug in het verleden vinden we ook Felix Cardenas en Tony Romiger op de erelijst. Ook de Ruta del Sol kwam hier een keertje aan, andere koersen bleven er vooralsnog uit de buurt.
Deze zondag rijden de renners de Alto Hoya de la Mora, goed voor 19,3 km klimmen aan 7,9%. Vooral het 1e gedeelte is steil, daarna zwakt de helling wat af. De aankomst in Monachil op 2.510 meter is meteen ook het dak van de Vuelta. De winnaar krijgt er dus ook 20 punten voor het bergklassement en ontvangt vooral de Cima Alberto Fernández, goed voor een bonus van 1.000 euro.
Het is zondag een hoge aankomst, maar de Stelvio (2.757 meter) in de Giro en de Galibier (2.642 meter) in de Tour lagen nog hoger. Zoals dat wel vaker gaat, wil men bij de Vuelta de andere organisatoren overtreffen. Dat is niet ondenkbaar want je kan in de Sierra Nevada nog hoger klimmen dan Monachil. De Pico del Veleta is met 3.380 meter immers de hoogst geasfalteerde weg in Europa.
2.896 meter
De droom van Guillén is dan ook om de rit nog 5 km langer te laten lopen, tot aan een hoogte van 2.896 meter, waar het observatorium gelegen is. Dat zou meteen ook de hoogste aankomst ooit zijn in een Grote Ronde. Dit jaar werd er al voorzichtig gekeken naar de mogelijkheden, maar uiteindelijk besloot de organisatie om de plannen niet door te voeren en aan te komen in Monachil.
Hoe ondenkbaar is het dat we op een dag boven 3.000 meter gaan? Niet helemaal onmogelijk, zo blijkt. De Spaanse klimmer Angel Madrazo is immers in het bezit van de KOM op een segment dat tot 3.211 meter loopt. Er zijn zelfs collega’s die tot 3.355 meter gaan. Je voelt aan alles dat dit wegen zijn die de Vuelta op een dag zal betreden. Dit gebeurt in de zoektocht van organisatoren om almaar spectaculairder te worden, maar wordt ook wel gesterkt door de klimaatopwarming waardoor eeuwige sneeuw dan toch niet eeuwig zal blijken.
Verminderde zuurstofopname
Ook op gezondheidsvlak moeten er wel vragen worden gesteld bij dergelijke ideeën. Zo is al wetenschappelijk bewezen dat de luchtdruk op hoogte vermindert. Daardoor kan er ook minder zuurstof opgenomen worden. Vanaf 1.500 meter zou de maximale zuurstofopname dalen met 1% per 100 meter. Daardoor kunnen renners op hoogte hun wattages niet meer trappen. Vergeet de wattagemeter dus maar.
Zover zijn we nu echter nog niet. Zondag komen we aan op 2.512 meter en dat zal ook al spectaculair zijn. Al zal er misschien toch wel eentje zijn die – de rustdag indachtig – al eens stiekem wat verder door rijdt. Op zoek naar een vleugje wielergeschiedenis.
Alle noteringen rondom de Vuelta 2022 vind je bij onze partner Bingoal. Spelen op het algemeen klassement? Of de top 3? Hier vind je alvast het onmiddellijk speelbare overzicht!