De ex-renners Bjarne Vandenbroucke en Jonas Vandeputte namen met succes deel aan een wedstrijd van de Vlaamse Sportfederatie die op zoek ging naar ‘Jonge Leeuwen’ om de maatschappelijke uitdagingen van sportclubs aan te pakken. ‘Van welp tot official’ werd als sterkste maatschappelijk project bekroond.

Samen lossen
Bjarne Vandenbroucke (Heestert) en Jonas Vandeputte (Waregem) waagden zich bij de jeugd aan wielerwedstrijden van Cycling Vlaanderen. Ze leerden elkaar op een ietwat ongewone manier kennen. “Door bij de junioren samen te moeten lossen”, lacht Vandeputte. “Jawel, ook het gesakker om het hoofd te moeten buigen voor sterkere leeftijdsgenoten schept een band.”
Intussen zijn beiden gestopt met koersen. Vandeputte is wel in competitie gebleven want hij waagt zich aan duatlons en koerst nog wel eens bij de nevenbonden. Beiden hebben bij Cycling Vlaanderen in het kader van hun studies een stage afgewerkt. “Bjarne 3 jaar geleden, ik net 1 jaar terug”, aldus Vandeputte, die in het Noord-Franse Rijsel recent een master internationaal sportmanagement haalde en op zoek is naar een job.
“Ook Bjarne blijft verbonden met de koers want hij volgt de wedstrijden van zijn jongere broers Björg en Bjintse op de voet. Het was Bjarne die mij over de streep trok om een project rond de werving van officials in het wielrennen uit te werken. Om in aanmerking te komen voor de wedstrijd van de Vlaamse Sportfederatie moest het project een grensoverschrijdend karakter hebben. Met andere woorden: een voorbeeld zijn voor andere sportbonden.”
Vergrijzing
Vandenbroucke en Vandeputte vertrokken van enkele cijfers. “In Vlaanderen zijn er 220 officials”, verduidelijkt Vandeputte. “Door de leeftijdsgrens van 75 jaar zullen de volgende 5 tot 10 jaar ongeveer 100 wedstrijdafgevaardigden wegvallen. Wat grote gevolgen heeft voor de koersen. Naar schatting 270 wedstrijden komen in het gedrang door het ontbreken van officials. Met die cijfers gingen we aan de slag. En stelden we begin juni, na een lange vergadering met onder meer Massimo Van Lancker en Robin Van den Abeele van Cycling Vlaanderen, een actieplan op.”
Het bleef niet bij alleen maar woorden op papier of in een elektronisch document. In samenwerking met de federatie werd de koe meteen bij de horens gevat. “We maakten een Facebookgroep ‘WijMakenDeKoers2022’ waarop wekelijks ongeveer 10 berichten van juryleden verschijnen”, gaat Vandeputte verder. “Om te laten zien wat een official voor, tijdens en na een wedstrijd allemaal doet. De artikels ‘official in de kijker’ speelden een belangrijke rol en inspireerden mensen. Ook Cycling Vlaanderen plaatste verhalen in die groep en liet banners ‘Word official!’ maken. Die banners zijn in elke provincie op de koers te zien.
Er zijn ook automagneten gemaakt die de actie ondersteunen. Online worden op 12 en 28 september en 4 oktober 2022 infosessies ‘Ik word official’ georganiseerd. Waarbij de doelgroep bestaat uit 30-plussers en jonggepensioneerden. Daarvoor zijn er al 154 geïnteresseerden. Neen, jongeren die stoppen met competitiesport omwille van studies of die trouwen en een gezinnetje willen stichten, hoorden niet tot onze doelgroep. 30-plussers en jonggepensioneerden hebben iets meer tijd en zijn onze grootste doelgroep. In deze campagne proberen we te benadrukken dat de job van official geen saaie bedoening is.”
Verderzetting
Ook werd gedacht om wielerclubs te verplichten 1 of meer officials op de ledenlijst te hebben. In het voetbal moeten clubs enkele scheidsrechters in hun rangen hebben. “Die verplichting wordt in het wielrennen niet ingevoerd”, verduidelijkt Vandeputte. “Omdat dit haaks op de vrijwillige inzet voor het wielrennen staat.”
‘Van welp tot official’ werd door de Vlaamse Sportfederatie als project met het beste maatschappelijk thema bekroond met een cheque ter waarde van 1.500 euro. 5 juryleden met een beetje naam en faam in de sport – onder meer VTM-sportanker Stijn Vlaeminck en Griet Cappelle van Tomorrowlab – hebben de diverse inzendingen beoordeeld. Bovendien wordt het project onder de vleugels van Cycling Vlaanderen gewoon verdergezet. Zo zal eind 2022 in het Centrum Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde een gespreksavond met als doelpubliek de ‘vrijwilliger’ worden georganiseerd.
“We willen ook de leden van de recreantenclubs warm maken voor onze campagne rond de rekrutering van nieuwe officials”, besluit Vandeputte. “Bij die recreanten is de liefde voor de fiets sowieso aanwezig. We zien ook dat heel wat officials zelf fietsen. Inderdaad, ik fiets ook heel regelmatig. Misschien zal ik ooit de stap naar official in het wielrennen zetten. Maar nu nog niet. Ik doe nog te graag zelf competitie.”