Na de eerdere 4e plaats van de Est Madis Mihkels in de wegrit voor beloften en de 8e plaats van Quinten Hermans met het Belgische team in de Mixed Relay maken 8 renners van Intermarché-Wanty-Gobert zich op voor de strijd voor de wereldtitel bij de mannen elite. Dat is een record aantal voor het Waalse team. Zelfs een wereldtitel zou niet eens zo’n verrassing mogen zijn.
6x top 10?
De start van de 267 km lange wedstrijd wordt deze zondag 24 september 2022 om 10u15 lokale tijd (2u15 Belgische tijd) gegeven. Vanuit Helensburgh moet een 61,5 km lange aanloop met de Mount Keira (7,5km aan 5,7%) afgewerkt worden, vooraleer de 11 ronden op het plaatselijke circuit met de steile Mount Pleasant (1,1 km aan 8,6%) aangevat kunnen worden.
De Noor Alexander Kristoff, de vice-wereldkampioen van Bergen 2017, krijgt deze zondag bij zijn 8e deelname aan een wereldkampioenschap bij de elite de kans om voor de 6e keer in de top 10 te eindigen. Daarvoor kan hij onder meer rekenen op de steun van zijn landgenoot Sven Erik Bystrøm, de beloftenwereldkampioen van Ponferrada 2014. Jan Hirt (Tsjechië) en Georg Zimmermann (Duitsland) zijn eveneens Intermarché-renners die met het WK vertrouwd zijn, ze nemen beide voor de 3e keer deel bij de elite.
Bijna dag op dag 1 jaar nadat hij in Leuven geschiedenis schreef met zijn zilveren medaille bij de beloften zal Biniam Girmay de kleuren van Eritrea voor het eerst in de elitecategorie verdedigen, net als Quinten Hermans voor België, Lorenzo Rota voor Italië en Taco van der Hoorn voor Nederland.
Fris
“Na de voorjaarsklassiekers en de Giro richtte ik mijn focus op mijn 3e grote doel van het seizoen, het WK in Australië”, vertelt Biniam Girmay. “Zoals we de voorbije winter al met het team gepland hadden, bouwde ik thuis in Asmara via een lange trainingsperiode op hoogte op richting deze grote afspraak. Met enkele etappekoersen en tot slot een reeks eendagswedstrijden met een gelijkaardig parcours als hier in Wollongong, zoals de GP Bretagne-Ouest Classic, de Tour du Doubs en het Canadese tweeluik. Ik werkte ook enkele trainingen van 5 tot 7 uur af. Ondanks mijn 2 valpartijen een aantal weken geleden ging mijn conditie enkel nog crescendo. Zoals bij mijn vorige doelen heb ik er alle vertrouwen in dat ik de juiste voorbereiding gedaan heb om op mijn best aan de start te verschijnen.”
“Voor mijn 1e WK bij de profs hoop ik op een scenario gelijkaardig aan dat van vorig jaar bij de beloften in Leuven, waar ik de zilveren medaille behaalde”, aldus de winnaar van Gent-Wevelgem. “Met ons land hoeven we het gewicht van de wedstrijd niet te dragen. Ik kan rekenen op enkele ploeggenoten als Amanuel Ghebreigzabhier (Trek-Segafredo, red) en Merhawi Kudus (EF Education-EasyPost, red), die ook in de WorldTour koersen en bewezen hebben dat ze lange wedstrijden aankunnen. Als we met enkelen tot in de finale kunnen overleven, moeten we de juiste tactische keuzes maken. Op papier zijn er heel wat renners die aanspraak maken op de regenboogtrui. Maar uiteindelijk zal het er na 267 km op aankomen wie nog het meest fris zit.”
Enorme wilskracht
Een andere kanshebber voor de regenboogtrui is een Noorse grootheid. “Mijn 1e WK bij de elite dateert van 12 jaar geleden in Geelong, Australië, en toen veroverden we de regenboogtrui met Thor Hushovd”, herinnert Alexander Kristoff zich nog. “Deze week hebben mijn landgenoten de Noorse kleuren opnieuw laten schitteren in Australië dankzij 2 wereldtitels in het tijdrijden. Ik hoop om daar in de wegrit bij de mannen elite nog een regenboogtrui aan toe te voegen, al weet ik dat dit geen makkelijke opdracht is.”
“Op dergelijk zwaar parcours komen mannen als Wout van Aert in principe sterker voor de dag dan ik. Maar het verloop van een wereldkampioenschap is onvoorspelbaar, er is altijd een kans. De beslissing valt pas aan de finish. Stel je bijvoorbeeld voor dat de aanvallers naar elkaar kijken en ik terug kan komen aansluiten. Het is in lange en uitdagende wedstrijden dat de beste Alexander Kristoff naar boven komt, dat is waarom ik al zo vaak in de top 10 van het WK kon eindigen. Enkel de overwinning ontbreekt echter nog, mijn wilskracht is dus enorm.”
De bookies zetten Biniam Girmay met een scherpe 20:1 te boek als een absolute outsider voor de wereldtitel. Alexander Kristoff staat met 125:1 een pak meer in de schaduw, maar ook hij is verre van kansloos. Wie is jouw favoriet?