De wereldkampioenschappen op de weg worden in 2025 in Rwanda gehouden. Dat maakte de UCI vorig jaar al bekend. Voor het eerst zal op het Afrikaanse continent om de regenboogtruien worden gestreden. En wordt de Muur van Kigali wellicht scherprechter. In België zijn enkele mensen al langer dan vandaag bezig met Rwanda. De vzw Exotic Cycling Projects wil 15 Rwandese jongeren opleiden tot gediplomeerde fietsmecaniciens.

Populair
Exotic Cycling Projects (ECP) ontstond in 2019 uit de ambitie van enkele mensen om iedereen, ongeacht geslacht of afkomst, de kans te geven om te fietsen. Iedereen, maar in het bijzonder Afrikaanse jongeren. Onder meer Kris Spiesschaert, gewezen renner en official in regionale koersen in West-Vlaanderen, zette z’n schouders onder dit project.
“In 2019 heb ik Rwanda bezocht”, verduidelijkt Spiesschaert, penningmeester van ECP. “Daar kwam ik in contact met een fietscentrum, waar ze een garage ombouwden tot fietsherstelplaats. Ze beschikken over een 20-tal huisjes, ooit opgetrokken door de Duitse wegenbouwer Strabag, op ongeveer 1.500 meter hoogte. Wielerteams kunnen daar een stage afwerken. Tot nog toe waren het vooral Afrikaanse teams die van deze faciliteiten gebruik maakten. Al is enkele maanden geleden een renner van TotalEnergies er op hoogtestage geweest.”
Spiesschaert kwam in Rwanda onder de indruk van de wielerkennis van een deel van de bevolking. “Wielrennen is er erg populair”, weet hij. “De grote Vlaamse klassiekers kennen ze daar. De meesten hebben geen computer, maar wel een smartphone. Onder een hotspot zitten ze op hun mobiele telefoon te kijken naar de klassiekers. Veel Rwandezen weten wie Dwars door Vlaanderen of Gent-Wevelgem gewonnen heeft.”
Jonathan Boyer
De zege van Biniam Girmay in Gent-Wevelgem dit jaar zal die interesse nog wat hebben aangezwengeld. Omdat hij door het Afrikaanse land gecharmeerd is, werd Spiesschaert penningmeester van Exotic Cycling Projects. Voorzitter van deze vzw is Geert Meesschaert, in het verleden scheidsrechter in de hoogste afdelingen van het Belgisch voetbal. Beiden kregen ook Gunther Vanpraet, consul in Rwanda en gewezen adjunct-hoofdredacteur van Het Nieuwsblad, op hun hand. Als VIP’s woonden zij vorige woensdag in Lichtervelde de Omloop van het Houtland bij. Om te netwerken en extra mensen warm te maken voor ECP.
“Wij willen 15 Rwandese jongeren laten opleiden tot fietsmecanicien”, gaat Spiesschaert verder. “Daarvoor gaan wij een fietskit ter beschikking stellen. Jonathan Boyer, de Amerikaanse ex-wielrenner, zal instaan voor de opleiding van de Rwandese jongeren. Op dat vlak heeft Boyer al ervaring. Samen met enkele andere Amerikanen leidde hij reeds enkele Rwandezen op.”
Voor de armere bevolking en de middenklasse in het Afrikaanse land is de fiets het voornaamste vervoermiddel. Vandaar dat het heel belangrijk is dat er in Rwanda voldoende gekwalificeerde fietsherstellers zijn. “Want momenteel zijn er te weinig mensen die aan fietsen kunnen sleutelen”, weet Spiesschaert.
Vrouwen
Voor de aankoop van de gereedschapskisten zoekt ECP uiteraard centen. In Rwanda heeft de organisatie contact met een vrouw die reeds de nodige bekwaamheid inzake fietsmechaniek heeft. “In Rwanda zijn vrouwen de hoeksteen van de maatschappij”, weet Spiesschaert. “Inzake gendergelijkheid is het Afrikaanse land heel vooruitstrevend. Onder de ministers zijn er meer vrouwen dan mannen. Sandrine, de fietsmecanicien waarmee wij als ECP ter plaatse samenwerken, wordt ook vaak in het buitenland ingezet. Zo was zij aan de slag tijdens de Commonwealth Games. Ze heeft ook een eigen bedrijfje waarmee ze toeristen rondleidt en gidst.”
Waarvoor ze eveneens fietsen kan gebruiken. “Wij vonden al enkele bedrijven bereid om de opleiding van 15 jonge fietsherstellers financieel te steunen”, gaat de ECP-schatbewaarder verder. “Om extra geld in te zamelen, hebben we dit project ook bij de provincie West-Vlaanderen ingediend. Het is de bedoeling dat ik volgend jaar in februari ter gelegenheid van de Ronde van Rwanda opnieuw naar het Afrikaanse land ga. Consul Gunther Vanpraet heeft die UCI-rittenkoers al gevolgd en zegt dat het de moeite is.”
Uit foto’s van de voorbije Ronde van Rwanda blijkt ook dat de etappes door de plaatselijke bevolking van nabij worden gevolgd. Het publiek staat in vele rijen naar de passage van de renners te kijken. Bijzonder gedisciplineerd ook.