Het leek er lang op dat het MTB aan de rush naar lichte onderdelen zou kunnen ontsnappen. Stevigheid was belangrijker dan een licht gewicht en bij een zware val leek carbon niet direct de juiste keuze te zijn. Maar carbon frames zijn al lang ingeburgerd en ook carbon wielen maken meer en meer hun opwachting. Stilaan zien we ook meer onderdelen in (licht) carbon op de markt verschijnen. ProTaper, een merk uit de stal van het Amerikaanse Hayes Bicycle, komt met enkele bijzondere sturen.

MX
ProTaper is 1 van die iconische merken die van in de wieg van het mountainbiken mee voorop liepen. Hun roots liggen in de motorcross en ook vandaag nog zijn ze leverancier van heel wat Amerikaanse toppers. Precies om deze achtergrond werden hun producten dadelijk geliefd. Mountainbiken werd geboren in Amerika, maar zeker het downhill maakte de sport ginder groot. En bij dat downhill kan je maar beter over stevig en robuust materiaal beschikken. Een merk dat met zijn voeten in de motorcross zit en topmateriaal weet te produceren, weet dus als geen ander hoe het stevige onderdelen moet bouwen. ProTaper is trouwens houder van enkele patenten die ervoor zorgen dat onderdelen lichter worden en toch sterker zijn.
In 1991 werd dan ook een aparte fietsonderdelenafdeling boven de doopvont gehouden. De in de motorcross opgedane ervaring zorgde ervoor dat ProTaper al snel naam maakte in het downhill. En al snel volgden de eerste successen, waarbij de stuurprecisie en de duurzaamheid van de onderdelen geroemd werden. In 1997 werd Leigh Donovan wereldkampioen met een ProTaper stuur. Het opvallende goudkleurige stuur werd al gauw het must-have stuur en heel wat toppers maar ook minder getalenteerde riders schoven aan om het glimmende onderdeel te pakken te krijgen.
Jongeren
Ondertussen is ProTaper een onderdeel geworden van Hayes Performance Systems. Hayes specialiseert zich in MTB-onderdelen en heeft ondertussen enkele leidinggevende merken in de portefeuille. Om het iconische gouden ProTaper stuur te herdenken, brengen ze nu een speciale versie uit van hun populaire A25. De ProTaper A25 Icon Gold LE Handlebar meet een stevige 810 mm breed, maar is uiteraard van enkele ‘cut marks’ voorzien om hem helemaal op jouw maat aan te passen.
Het aluminium stuur kreeg de klassieke 31.8 mm diameter mee maar is met een upsweep (hoek van de handvatten tov de horizontale) van 4 gram, een backsweep (neiging naar achteren) van 8 gram, een rise (totale verhoging van midden tot uiteinde) van 25.4 mm en een gewicht van 310 gram aangepast aan hedendaagse normen. Het stuur komt in gelimiteerde oplage, dus als je er 1 wil bemachtigen, mag je niet te lang wachten. Alvast wel een lekker kleurtje!
ProTaper brengt ook enkele nieuwigheden. Zo dachten ze aan de jonge riders. Jonge kinderen hebben dikwijls wel de skills en het talent om de gekste capriolen uit te halen op de fiets, maar zijn daarbij beperkt tot het klassieke en soms niet aan kleine handen aangepaste stuur. Daarom brengt Protaper een Young-versie van hun bekende alu A25. De A25Y is 720 mm breed, heeft een rise van 12.7 of 25.4 mm, maar de diameter aan de grips wordt beperkt tot 15 mm. De upsweep van 5° en de backsweep van 7° is meer aangepast aan de morfologie van jongeren. Bijkomend ontwierpen ze de J-unit. Die zorgt voor een ruime variëteit aan grips in verschillende diktes die op de dunnere handlebar passen.
Extremer
Met de PT C12 en de PT C25 brengt ProTaper 2 carbon sturen die speciaal voor het ruigere werk zijn ontworpen. Met deze sturen mikken ze op de performance rider die op zoek is naar een lager gewicht. Lager gewicht betekent immers meer lichtvoetigheid en sneller reageren. Beide sturen worden geproduceerd door middel van de PFL-techniek (plastic foam lamination). Hierbij worden kleine partikels en stoom gebruikt om de vorm van het materiaal te bepalen. Dankzij deze techniek kan men de hoeveelheid epoxy die nodig is om de carbonlagen te binden met 15% verminderen.
Tegelijkertijd kan men de carbon lay-up beter sturen en dus de nodige versterkingen gerichter aanbrengen. Met als resultaat een downhill-stuur dat amper 190 gram weegt. Beide sturen werden voor downhill en enduro ontworpen en verschillen vooral door een rise van 12 of 25 mm. De upsweep en de backsweep is met 4° en 8° bij beiden identiek, maar de C25 komt ook in 35 mm dikte voor het extra zware werk.
Nog extremer wordt het bij de XC Hyperlite. Die richt zich op het XC-segment maar is superlicht. Slechts 125 gram legt de Hyperlite op de weegschaal. Enige beperking is dat die enkel in Flat, dus zonder rise of upsweep, komt. De backsweep ligt bij 8°. Blijkbaar is de race op overtollige grammen ook bij het mountainbiken ingezet.