Als er iets is dat we vreselijk vinden, dan zijn het wel krassen op onze fiets. Maar zelfs wanneer je goed oplet, zijn kleine beschadigingen haast onvermijdelijk. Gelukkig bestaan er beschermingsmogelijkheden om je dierbare ros van een bijkomend laagje te voorzien. Zéfal bezorgde ons hun Skin Armor. We waren benieuwd naar het resultaat.

Loire-vallei
Het Franse Zéfal is gevestigd in de Loire-vallei, niet ver van Orléans. Het bedrijf wordt geleid door de broers Matthieu and Aurélien Brunet. Zij zijn de 5e generatie die aan het hoofd staat van het 142-jarige familiebedrijf. Alles startte in 1880 toen Etienne Sclaverand het Presta-ventiel uitvond en in Parijs de Etablissements E.Sclaverand oprichtte. Het bedrijf wordt in 1900 overgenomen door Edouard-Charles Morin. Wanneer die in 1934 met een volledig uit duraluminium gebouwde pomp op de markt komt, neemt het bedrijf een hoge vlucht. De pomp krijgt de naam Zéfal. Zéf komt van Zephyr (de verpersoonlijking van lucht in de Griekse mythologie) en al komt uiteraard van dural, het sterke en lichte aluminium, het basismateriaal van de pomp.
Enkele jaren later smelt het bedrijf samen met Établissements Poutrain. Die hadden onder meer de licentie voor het bouwen van de ‘toeclips’ of voethaken. Maar ze hadden ook een voet binnen in de autosport en leverden de schokdempers waarmee Alfa Romeo in 1925 onder meer de Europese Grand Prix won. In 1938 wordt in Jargeau, in de Loire-streek, een 2e fabriek gebouwd. Hier worden heel wat fietsaccessoires gemaakt en geregeld pakt het bedrijf uit met innovaties en nieuwe ontwikkelingen. Zij zijn 1 van de eersten met mini-pompen, kunststof drinkflessen, hogedrukpompen en zo meer. In 1997 verhuist ook het moederhuis naar de Loire. Op deze plaats wordt nog steeds zowat 60% van zijn productie vervaardigd. Nadat het bedrijf geregeld van naam veranderde, besluit de leiding van het bedrijf in 1998 verder te gaan onder de naam waarmee de grote doorbraak kwam: Zéfal.





Dik polyurethaan
Ondertussen heeft Zéfal zijn gamma stevig uitgebreid en gaat het de concurrentie aan met de grote spelers in de wereld van fietsaccessoires. Naast pompen en tassen vinden we zowat alles wat we op onze fiets kunnen gebruiken. GSM-covers: check. Onderhoudsmateriaal: check. Drinkflessen: check. Veiligheid: check. En bovendien voorzien ze meteen in een heleboel vervangonderdelen voor hun uitgebreide gamma. De wegwerpcultuur maakt bij Zéfal weinig kans.
Dat respect voor het materiaal vinden we ook bij de Skin Armor-serie. Deze beschermingsfolie uit dik polyurethaan zorgt ervoor dat onze fiets langer mooi blijft. De Skin Armor komt in verscheidene maten en is er zowel voor raceframes als voor mountainbikeframes. Leuk is dat je de doorzichtige stickers zowel in glanzende als in matte afwerking kunt kiezen. Niet minder dan 14 stickers in allerlei maten zorgen voor een goede bescherming. Hiermee kan je zowat alle gevoelige plaatsen van je fiets beschermen. Wie nog wat extra wil, zoals een bescherming tegen het klapperen van de ketting, kan ook nog speciale en stevigere tape verkrijgen.
Met de Zéfal Skin Armor kan je je chainstays, onderkant van de onderbuis, de zitbuis en plaatsen waar de kabels eventueel schuren, makkelijk beschermen. Zéfal biedt ook een zogenaamd ‘small’ pakket aan, zeg maar een light-versie. Daarin zitten 7 stuks beschermende folie. Met de Armor Tape kan je op bepaalde plaatsen een extra dikke bescherming aanbrengen.




Na wat zoeken en mikken brengen we de folie aan. Dat is vrij makkelijk. Ook wanneer je de folie fout legt, laat hij zich makkelijk verwijderen. Wanneer je daarna met een doekje alles nog eens goed inwrijft, wordt de lijm wat warmer en wordt de hechting pas echt sterk.
En net zo eenvoudig als het lijkt kan je zo je fiets op gevoelige plaatsen beschermen. Ook na ettelijke kilometers in allerhande omstandigheden oogt de bescherming nog steeds prima. Zowel op de racefiets als op de mountainbike doorstaat de Zéfal Skin Armor met brio de test. En ook na enkele doornatte ritten komt de bescherming niet los. Helemaal onzichtbaar is de Skin Armor niet, maar doordat de bescherming heel effectief is, gomt dat het kleine nadeel snel weer weg.