In het zog van de gravelhype maakt ook bikepacking een stevige groei door. Terwijl in het verleden alleen de echte avonturiers met pak en zak eropuit trokken, zien we nu steeds meer fietsers enkele dagen de natuur intrekken. Soms een dag of 2, soms enkele weken lang. Soms op hotel of B&B, soms met de tent in het bos. Maar daarvoor heb je natuurlijk de juiste bepakking nodig. Omdat we deze winter naar Spanje trekken en daar enkele dagen met de fiets willen rondtrekken, neusden we even in de catalogus van SKS Germany om onze tocht voor te bereiden.
Bikepacking zit in de lift. We geven het toe, terwijl we er vroeger niet aan dachten om dagenlang met de fiets op trektocht te gaan, hebben deze mening na onze tocht naar Compostella wat bijgestuurd. Ondertussen deden we enkele korte tochtjes en weekends en dat is ons behoorlijk goed bevallen. Maar terwijl we vorige keren al eens op een rugzak en enkele kleinere tassen beroep dienden te doen, is de laatste jaren het aanbod gevoelig uitgebreid. Je kan het zo gek niet bedenken of ergens vind je wel een kleine, een grotere of een grote tas die je ergens op je fiets kunt bevestigen. Op onze tocht in Spanje trekken we van B&B naar B&B. Daarom beperken we onze bagage en hebben we genoeg aan een grote tas onder het zadel.
Hierbij kozen we bewust voor SKS. De Duitse specialist kan een jarenlange ervaring bij het ontwerpen van fietsaccessoires voorleggen en over de degelijkheid van hun ‘Made in Germany’-producten bestaat al lang geen twijfel meer. Tijdens ons fabrieksbezoek hebben ze ons stevig kunnen overtuigen. Voor onze zadeltas kozen we de SKS Explorer EXP. Die vullen we aan met de Traveller Up-stuurtas en een tasje voor op de bovenbuis. Dat moet volstaan voor enkele dagen rondtrekken. Een reserve fietsbroek, wat makkelijke kledij voor ‘s avonds en een goede fleece volstaan immers en arm- en beenstukken nemen geen plaats in.
Afneembaar spatbord
De SKS Explorer EXP is ruim 13 liter groot en volledig afsluitbaar. Dankzij de slimme bevestiging is die erg makkelijk monteerbaar op de zitbuis. Voordeel is dat de Explorer EXP voorzien is van een afneembaar spatbord. Zeker voor de natte dagen is dat een voordeel. We plannen immers om vooral via gravelwegen door de natuur te trekken en willen zo vermijden dat de tas onder de blubber komt te zitten. Het is verbazend hoeveel materiaal je in de tas kwijt kunt. Een broek, een lichte handdoek en wat extra kledij vinden allemaal een plaatsje. Opvouwbare sportschoenen en een stel (geen witte) sokken ronden het geheel af.
Je mag natuurlijk alles niet zomaar in de tas proppen. Alles zorgvuldig oprollen bespaart veel plaats. En een paar sokken of een extra boxershort nemen heus niet zoveel plaats in. Bovenop de Explorer EXP zijn stevige elastieken voorzien. Daar steken we onze minitent onder. Eens de tas stevig op de zitbuis is gemonteerd, kunnen we op stap. Met alle kledij erin plus de tent weegt de tas slechts 10 kg. Iets wat ook voor een carbonfiets geen probleem mag stellen. Tijdens het rijden voel je de tas overigens amper zitten. De stevige bevestiging belemmert de Explorer om irritant heen en weer te schommelen. Het geheel zorgt er dan weer dat onze rug en achterwerk mooi droog blijven bij onze testritjes in de natte Lage Landen. Net als de inhoud van de SKS Explorer EXP. Dankzij het waterdichte materiaal en de rolsluiting maakt water geen kans.
Powerbank
Op de bovenbuis monteren we de handige SKS Traveller Up. Die meet 17x6x9,5 cm en biedt plaats voor onze smartphone, een kleine powerbank en wat energierepen. De riempjes met velcro-sluiting houden de Traveller Up goed op zijn plaats, maar bij een volgende tas zullen we mogelijk opteren voor een bevestiging met vijsjes. Die is net iets stabieler, maar jammer genoeg ook net iets kleiner. Zeker wanneer je ver wil navigeren, is een powerbank geen overbodige luxe en voorzie je best een iets grotere tas op de bovenbuis. De SKS Traveller Up laat zich makkelijk openen, ook tijdens het fietsen, en dankzij de grote rits vind je gauw wat je nodig hebt.
Als stuurtas kozen we voor de SKS Explorer EXP Barbag. Die was op het moment dat we foto’s namen nog niet toegekomen, maar nadien bewees ze haar deugdelijkheid. De 9 liter grote stuurtas past perfect tussen de beugels van ons gravelstuur. De extra brede flare bleek wel een voordeel te zijn, omdat we nu de volledige breedte van het stuur kunnen benutten. Met een stuur met weinig flare of een recht stuur, zouden de shifters bij het schakelen de tas raken. Een kleinere tas kan natuurlijk ook steeds, maar dan verlies je uiteraard wat bagagecapaciteit.
Kettingpons
Met een slaapzak woog de tas goed 8 kg. Dankzij de vlakke balhoofdhoek van de gravelfiets voel je dat echter amper. Tijdens zo’n tocht loert de pech uiteraard altijd net om de hoek. Daarom nemen we wat reservemateriaal mee en ook de TOM 18 multitool. Tijdens onze eerste ritjes hebben we die gelukkig nog niet nodig gehad, maar je kan maar beter goed voorbereid zijn. Zoals de naam het laat vermoeden, heeft de TOM 18 niet minder dan 18 verschillende functies. Ondanks het compacte design krijg je ook een kettingpons mee. Altijd handig wanneer je ketting breekt en je de kapotte schakel dient te vervangen door een quicklink.
Verder kozen we ook voor de compacte Airflex Explorer pomp. Samen met de handige en van een geïntegreerde draaidoseerknop voorziene Airbuster CO2 moeten die bij lekke banden voor soelaas zorgen. De Airflex bevestigen we overigens met de bij de Airbuster bijgeleverde houder. De Airbuster vindt een plaatsje in de Traveller Up, terwijl de Airflex een plaatsje vindt in de houder die onder de bidonhouder komt te zitten.
Rest ons enkel nog de keuze van de kledij. Het kan fris zijn in de Spaanse heuvelstreek rond Murcia, maar gegarandeerd warmer dan hier in België. Dus niets houdt ons nog tegen. Op naar een deugddoende vakantie. Op de fiets!