Veldrijden leeft niet alleen in Vlaanderen en Nederland! Dat beweert ex-prof Luc Dierickx. Op het WK veldrijden in Hoogerheide was hij ‘teammanager’ van zowel Australië, Nieuw-Zeeland als Noorwegen. Dierickx stond in voor de begeleiding van belofte Tristan Nash en de junioren Sebastian Veslum, Kasper Borremans, Coen Nicol, Hector Damgaard, Sam Northey en Joseph Mullen.

Mecaniciens
Het Flandrien Hotel in het Oost-Vlaamse Parike (Brakel) was de voorbije weken de uitvalsbasis van deze onervaren veldrijders. Dit hotel wordt gerund door Jamie Anderson en Bernard Moerman. Anderson haalde bij de masters diverse medailles op Gran Fondo-wedstrijden, Moerman is voormalig ploegleider van het continentale Team 3M en uitbater van het Cycling Center in Oostkamp.
“In het Flandrien Hotel kunnen dergelijke buitenlandse renners genieten van allerlei faciliteiten”, verduidelijkt Luc Dierickx. “Om een voorbeeld te geven: het hotel stelt een auto ter beschikking om naar Brakel of Geraardsbergen te rijden om boodschappen te doen. Ik probeer hen wat te begeleiden bij de inschrijvingen voor wedstrijden. Zeker de overzeese renners moeten een paar drempels overwinnen. Registratie, logistiek, niet altijd eenvoudig. Ik steek een helpende hand uit. Onder meer ook door bij de start jasjes aan te nemen.”
Ook ervaren mecaniciens worden door het Flandrien Hotel ter beschikking gesteld. Normaal zijn dat Noel Taghon en Ronny Dereere. Omdat Dereere met Tarteletto-Isorex in Spanje op ploegstage is, werd hij op het WK vervangen door Patrick Van Straten, Nederlander actief bij de vrouwenploeg AG Insurance-Soudal-Quick.Step.
Victaulic
Niet voor het eerst in z’n nadagen als renner duikt Dierickx met bijzonder veel overtuiging weer het jeugdwielrennen in. Van 2002 tot 2007 stond hij in voor het Victaulic-juniorenteam. Een ploeg die met Dries van der Ginst bijna 20 jaar geleden in Merchtem de Belgische driekleur won. “Inderdaad, dat beestje is weer wakker geworden”, geeft hij toe. “Intussen heb ik een vergunning als ploegleider bij het amateurteam Body & Bike-BMB Boekhouding-The Rock Real Estate, de ploeg van Mathias Delameilleure. Dat team gaf me ook een attest zodat ik eventueel kan inspringen bij andere ploegen.”
Dierickx – Lucky on bike – doet dit als zelfstandige. Bij het Flandrien Hotel was hij de voorbije weken vooral bezig met jonge crossers. Onder meer met de 17-jarige Noor Sebastian Veslum, een junior die begin dit jaar in Herentals een 9e plaats wegkaapte. Een sterk resultaat voor iemand die zich vorige winter nog beperkte tot veldritten in eigen land en in Zweden.
“Sebastian reed op 2e Kerstdag in Beernem z’n 1e Belgische cross”, gaat Dierickx verder. “Een B-veldrit waarin hij meteen 7e eindigde. Daags nadien trok hij naar Heusden-Zolder, 3 dagen later naar Loenhout. Door een val in het wedstrijdbegin verloor hij in Heusden-Zolder snel veel terrein. Toch knokte hij zich nog naar plaats 22. In Loenhout ging het veel minder. Hij besefte dat hij te veel hooi op z’n vork had genomen, dat hij z’n rust verwaarloosde. In Herentals ging het veel beter en sprokkelde hij enkele UCI-punten. En in Nederland zette hij een kleinere cross op zijn naam.”
Nokere Koerse
Eerder deze week trok Dierickx met z’n jonge enthousiaste renners op verkenning naar Hoogerheide. Bij zijn kornuiten stelde hij uiteenlopende zaken vast. “Sebastian Veslum probeerde tijdens de verkenning uit te vissen met welke banden hij best zou rijden”, vertelt de inwoner van Landegem. “Na de verkenning dacht hij al meteen aan z’n recuperatie. Ik denk dat hij uit het juiste hout gesneden is. Normaal zal hij op 11 maart 2023 Danilith Nokere Koerse voor junioren rijden. Met Asker, z’n Noorse ploeg. Ik heb hem getipt bij het Cannibal Team van Francis Van Mechelen en Loe Stroobandt. Ze gaan hem volgen. Heel interessant voor de Noor want dat is de satellietploeg van Bahrain-Victorious.”
In Hoogerheide bolde Veslum, die met amper 22 UCI-punten op de laatste startrij begon, als 60e over de streep. Een tegenvaller. Na dit WK staat voor hem een stage in Spanje op z’n programma. “Sebastian is heel leergierig”, beweert Dierickx. “Ik heb de indruk dat Australiërs en Nieuw-Zeelanders een stuk eigenzinniger zijn, minder ‘coachable’. Maar dat veldrijden leeft ook bij hen. Het is niet louter een Vlaamse en Nederlandse aangelegenheid. Ik vind het heel leuk om die jongens te begeleiden.”
De uitslag van het WK toont dat ze allemaal nog veel werk hebben. De Ier Mullen werd 46e, de Nieuw-Zeelander Nicol 57e, de Fin Borremans 64e, de Deen Damsgaard 66e, de Australiër Northey 67e. Zaterdag eindigde de Australische belofte Nash 48e en laatste.
1 comment
Goed werk jeugd heeft de toekomst , sjapooo