Clubkampioenschappen? Waar zijn ze gebleven? In Vlaanderen blijven er 2 overeind. Zaterdag organiseert Team Kempen in Vosselaar zo’n interne titelstrijd voor nieuwelingen en junioren. Zondag staat The Lead Out Cycling Academy in Deerlijk in voor een traditioneel clubkampioenschap. Het West-Vlaamse team gaat op zoek naar de 82e clubkampioen. In 1941 was Briek Schotte de 1e.

Modernisering
“Ik verschoot vorig jaar al dat er zo weinig clubkampioenschappen waren”, beweert dokter Jan Mathieu van Team Kempen. “Met de club geven we vrij veel trainingen, soms tot 3 per week. Het clubkampioenschap, een wedstrijd over 60 km op een verkeersvrij parcours van 2,5 km, is de afsluiter. We hebben samen 45 nieuwelingen en junioren. Genoeg om een peloton te vormen. Van de burgemeester van Vosselaar kregen we toestemming om op zaterdag te organiseren. Zondag kon niet want dan is de carnavalstoet gepland.”
In Deerlijk kunnen ze wel op zondag clubtitels uitreiken. Frank Glorieux, bijna een half jaar CEO bij The Lead Out Cycling Academy, stelde zich aanvankelijk ook vragen bij de organisatie van een clubkampioenschap. Want hij draagt de modernisering van het wielrennen hoog in het vaandel. “In theorie druist zo’n clubkampioenschap in tegen de moderne trainingsregels”, vertelt hij. “Deze winter deden we teambuildings. Onze beloften keren deze week terug van een oefenkamp in het Spaanse Calpe. En zondag moeten ze tegen elkaar koersen.”
In de loop der weken heeft Glorieux zijn mening herzien. “Ik begrijp dat zo’n clubkampioenschap belangrijk is voor het sociaal weefsel binnen de vereniging”, gaat hij verder. “Zondag zullen de ploegleiders instaan voor het plaatsen van de nadarafsluiting. De verzorgers gaan voor iedereen broodjes smeren. Het leeft ook onder de renners. Op hun sociale media zie ik dat ze elkaar plagen rond dat clubkampioenschap.”
Groen en rood
In Deerlijk doen de 148 competitierenners toertjes van net geen 3 km in het centrum van het dorp. “Ik kom uit een ivoren toren”, verwijst Glorieux naar zijn vroegere functie als CEO bij Cycling Vlaanderen. “Zondag wordt het mijn 1e clubkampioenschap. Ik merk dat zo’n koers rond de eigen kerktoren voor velen drempelverlagend werkt. Stress hebben de renners voor die wedstrijd niet. Ze willen allemaal hun eerste competitiekilometers afwerken. Want ze hebben getraind om te kunnen koersen.”
De beloften van EFC-L&R-Van Mossel – de officiële naam van de performancerenners van The Lead Out Cycling Academy – nemen het op tegen de elites en beloften van Decock-Van Eyck-Van Mossel De Vos Capoen. Een ploeg die onder meer beschikt over voormalig nationaal zegekoning Jens Vandenbogaerde, ex-prof Maxime Farazijn, vice-Belgisch kampioen Niels De Rooze, Mathias Vanoverberghe, enzovoort. Met 2 teams aan de start is er sprake van een echte wedstrijd.
De 31 nieuwelingen van het team strijden onderling om de clubtitel. Bij de junioren wordt er naar alle waarschijnlijkheid fel gestreden tussen de 11 ‘groenen’ en de 31 ‘roodjes’. Vorig jaar, na de samensmelting van het Deerlijkse Gaverzicht-BE Okay met EFC-L&R-Vulsteke, werden de U19 in 2 groepen verdeeld. De junioren die het internationale programma van de club afwerken, rijden in het groen van EFC-L&R-Van Mossel. Hun leeftijdsgenoten die de nationale kalender afhaspelen koersen in het rood van Gaverzicht-BE Okay-Van Mossel.
Afstuderen
“Dit seizoen streven we naar een grotere wisselwerking tussen de groentjes en de roodjes”, benadrukt Glorieux. “De groep ging tijdens de kerstvakantie op stage naar Calpe. Iemand van het performanceteam die een mindere dag kende, reed de volgende training in het rood. Een renner van de roodjes die het heel goed deed mocht de dag nadien in het groen trainen. Opvallend voor dit jaar is dat 1/3 van onze junioren zondag in het clubkampioenschap voor het eerst een wedstrijd zal rijden. De instroom is ongelooflijk groot. Ook bij onze nieuwelingen zijn er 7 echte debutanten.”
Benieuwd wie 82 jaar na Briek Schotte clubkampioen wordt, vanaf 13 uur barst het wielergeweld zondag in het centrum van Deerlijk los. Voor The Lead Out Cycling Academy werkt Glorieux verder aan de uitbouw. Hij is van oordeel dat de academie een ernstige link met een profploeg moet krijgen.
“Aan een academie kan je allerlei zaken leren”, verduidelijkt de CEO. “Dus moet je ook kunnen afstuderen. De jongens die rijp zijn om over te stappen naar de profs willen we een beetje zekerheid bieden. Zekerheid dat ze naar een bepaald profteam kunnen. Ik geef mezelf tot 2027 tijd om zo’n link met een profploeg te creëren. Wie niet rijp is om prof te worden, heeft aan onze academie een leuk en interessant traject afgelegd.”