We bezondigen er ons allemaal aan. We kopen graag een veel te dure fiets voor wat we ermee kunnen. Diep in onze hersenen zit er ergens een kronkel die zegt dat we met een betere fiets ook beter zouden presteren. Maar we beseffen wel dat het op de weg de benen zijn die het moeten doen en in het bos de handigheid. Ook met een minder dure fiets kan je behoorlijk aan de slag. Wij keken eens wat CUBE in zijn aanbod heeft.

Marcus Purner
Onlangs deden de jongens van Global Mountain Bike Network (GMBN) een vergelijkende test. 1 van de presentatoren is een voormalig World Cup-rijder en denderde op zijn eigen 8.000 euro dure fully een helling naar beneden. Daarna deed hij datzelfde op een budgetfiets van amper 600 euro. De afdaling op zijn dure fiets was prettiger en makkelijker. Maar toen de tijden vergeleken werden, was dat verschil niet gigantisch groot. Het prijsverschil daarentegen….
Daarom is het ook fijn om te zien dat zelfs prestigieuze constructeurs nog steeds basisfietsen in hun gamma hebben. Het Duitse CUBE staat al jaren bekend om zijn uitstekende verhouding prijs/kwaliteit. En omdat baas Marcus Purner zelf nog een actief mountainbiker is, kreeg die collectie heel wat aandacht.
AIM Race
Starten doen we met de CUBE AIM Race. Die is voor slechts 699 euro de jouwe en dus een ideale instapper. De AIM zit al jaren in het gamma en baseert zich op een op en top doorgetest en erg stevig frame. We kiezen voor de Race omdat we daar de bombproof Suntour XCT met lockout op vinden. Voor het schakelen doet CUBE beroep op een Shimano Acera/Altus mix. Niet het meest fancy materiaal, maar sterk en makkelijk en goedkoop te onderhouden. De kabels zijn al mooi weggewerkt in het frame en de sterke wielen kunnen tegen een stootje. Met een gewicht van 14,2 kg is de AIM Race niet van de lichtste, maar wel eentje voor jarenlang fietsplezier.
CUBE Acid
Een stapje hoger vinden we de CUBE Acid, die op 1.199 euro komt. Wanneer we die van wat dichterbij bekijken, merken we dat we hier al heel wat beter materiaal ter beschikking krijgen. Materiaal waar enkele jaren geleden de competitierijders erg blij mee zouden geweest zijn. Het frame is beter afgewerkt en al een stuk stijver. Met zijn korte achtertrein en zijn iets vlakkere balhoofdhoek is de geometrie wat moderner. Vooraan vinden we de uitstekende RockShox Jury Silver terug met een veerweg van 100 mm. Die heeft in het verleden al meermaals bewezen dat hij de vergelijking met duurdere vorken zeker aankan. En in onze lage landen is 100 mm meer dan voldoende.
Schakelen doen we met SRAM NX Eagle. Inderdaad, op dit prijsniveau biedt CUBE al een heuse 12-speed aan. Voeg daar nog sterke Shimano Deore-naven en bijtende Shimano MT200-remmen aan toe en je hebt voor weinig geld een erg bekwame fiets onder de bips. Voor wie ook graag eens een verder stapje in de wereld zet, zijn er montagepunten voor spatborden en een bagagedrager. Net zo makkelijk.
Reaction Pro
Wie toch een echt betere fiets zoekt, moet zeker naar de CUBE Reaction Pro kijken. Een carbon hardtail met uitstekend materiaal, voor net geen 2.000 euro. Het lichtgewicht frame uit het inmiddels erg gekende C:62 carbon zorgt voor een erg vinnige en wendbare fiets. Schakelen doe je met de Shimano Deore XT-groep. Een heuse topper, geen ziel die daar aan twijfelt. Voor de voorvering koos CUBE voor de RockShox Jury Gold met 100 mm veerweg. Die Rochshox Gold was gedurende jaren 1 van de beste voorveringen die er beschikbaar waren. Tot ze vervangen werd door exemplaren die zoveel kosten als de hele fiets samen.
Met de Jury Gold kan je in alle veiligheid je grenzen gaan aftasten zonder dat je fiets je in de problemen brengt. Mocht je het toch niet zien zitten, dan brengen de favoriete remmen van de betere mountainbikers je tot stilstand. Met de Shimano MT800-remmen met schijven van 180 mm vooraan en 160 mm achteraan ben je meer dan goed bediend.
Fully’s
Voor de sportievelingen die al eens een serieuze afdaling willen nemen, heeft CUBE enkele leuke fully’s in het gamma. Een volgeveerde fiets zorgt niet alleen voor meer comfort, maar ook voor heel wat meer veiligheid. Misschien is hij een tikkeltje langzamer dan een hardtail, maar op je gemak een helling in de Ardennen naar beneden suizen, is nu eenmaal leuker dan met dichtgeknepen billen. En zo een fully hoeft geen vermogen te kosten. Zo komt de CUBE Stereo 120 Race op slechts 2.399 euro. Een fully voor nog geen 2.400 euro.
En bovendien erg goed uitgerust. De Shimano XT hoeft geen introductie meer. Net als de RockShox Recon vooraan en de RockShox Deluxe achteraan. Met respectievelijk 120 en 130 mm veerweg kan je al het betere jumpwerk aan. Beide dempers bieden al behoorlijk veel instelmogelijkheden, zodat je fiets helemaal op jou is afgesteld. Vooraan en achteraan vinden we 180 mm schijven. Die zijn gemonteerd op Fulcrum Red-wielen. Wielen die hun kwaliteiten hebben bewezen. Dankzij het gebruik van licht maar erg sterk aluminium blijft het gewicht van de CUBE Stereo 120 beperkt tot 14,4 kg. Wat voor die prijs een hele prestatie is.
CUBE bewijst dat je geen tonnen geld moet uitgeven om een goede fiets te bouwen. Uiteraard kan het altijd net wat beter en net wat sneller. Maar ondertussen weten we dat je om extra snelheid te kopen je heel wat geld moet uitgeven. Degelijk materiaal, stuurkunst en goede benen maken je sneller dan een peperdure fiets en een ei in je broek.