ERE Research heeft op korte tijd een hoge vlucht genomen. Hoewel het merk pas in 2017 boven de doopvont werd gehouden, is het nu voor de meeste wielerliefhebbers al een vertrouwd in de oren klinkende naam. Vandaag wil ERE Research jullie overtuigen van hun nieuwe en verbeterde naden. Daarom geven ze bij de aankoop van een stel velgen gratis banden mee.

Beste compounds
In een vorig leven was CEO en hoofd van R&D Piet van der Velde op hoog niveau aan de slag in het mountainbiken. Na zijn sportieve carrière ging hij aan de slag als industrieel designer aan de slag bij onder andere Trek, Specialized, Colnago, Pinarello, Shimano, SRAM, Prologo, Selle Italia, Selle San Marco, WTB, Cannondale, Rapha, Oval Concepts, Principe, Koga, Batavus and many more. Het mag dan ook niet verbazen dat ERE Research op enkele jaren tijd een uitgebreid gamma producten aanbiedt.
Op het gebied van banden zijn heel wat wielerliefhebbers nogal conservatief. In Europa steken enkele grote merken qua verkoop met kop en schouders boven de rest uit en de overige constructeurs kunnen hun producten maar met mondjesmaat afzetten. Zelfs grote concerns die uit de automobielsector komen en bergen ervaring hebben in het produceren van de beste compounds hebben het moeilijk om door te dringen in de markt. En tegelijkertijd zien we dat op andere continenten lokale producten het de grote spelers behoorlijk moeilijk maken.
Van der Velde heeft heel wat watertjes doorzwommen. Vanuit zijn mountainbikeachtergrond kwam hij terecht bij WTB. Daar was hij verantwoordelijk voor het ontwerp van nieuwe banden en leerde hij alle ins en outs kennen over hoe je een goede band opbouwt. “Je start met een stevig en goed rollend karkas en voegt daar dan het loopvlak aan toe”, vertelt hij. “Maar zo simpel is het natuurlijk niet. Het karkas is inderdaad verantwoordelijk voor het rolgedrag en dus de rolweerstand van de band. Maar het loopvlak en vooral het compound of de samenstelling ervan is nog belangrijker.”
Lastenboek
Dat loopvlak zorgt immers niet alleen voor de wrijving en grip in de bochten maar moet ook slijtvast zijn, lekbestendig en lekker ogend. De wrijvingsweerstand zelf van de band is in de looprichting bijna te verwaarlozen. Het zal eerder het profiel en het karkas zijn die weerstand creëren dan het materiaal. Maar Van der Velde kan terugvallen op een jarenlange ervaring bij verscheidene bedrijven en weet als geen ander waar er winst valt te rapen.
“We maken eerst een lastenboek van de eigenschappen die we nodig achten om een goede band te bouwen”, duidt hij. “Dan verzamelen we alle gegevens van onze leveranciers en daaruit selecteren we dan de best passende componenten om de band te maken. Uiteraard doen we ook aan benchmarking en gaan we kijken hoe onze concurrenten het er van afbrengen.”
Wanneer een wielerliefhebber nieuwe wielen wil aanschaffen, houdt hij achteraf meestal dezelfde banden. Alhoewel die soms niet perfect bij de nieuwe wielen passen. Daarbij denken we vooral aan de vandaag populaire hookless velgen. Niet alle banden zijn geschikt voor deze velgen en durven daarom nogal eens van de velg wippen. Of zijn verdomd moeilijk te monteren.
Gratis bandenset
ERE Research is ervan overtuigd dat hun banden op het hoogste niveau kunnen meedraaien en de combinatie met hun eigen wielen de beste is. Daarom bieden ze nu een gratis bandenset aan bij de aankoop van een nieuw stel wielen. Als constructeur weten ze uiteraard welke banden het best bij jouw nieuwe ERE Research wielen passen en willen zo de wielerliefhebbers overtuigen van de kwaliteit van hun producten. Zo kan je optimaal profiteren van de beste combinatie op jouw fiets.