Het Franse Origine bouwt gestaag verder aan zijn opmars als fietsconstructeur. Het relatief jonge merk komt geregeld met nieuwe modellen op de markt en die vallen op door hun mooie afwerking en goede rijkwaliteiten. Nadat we al eerder aangenaam verrast werden door hun Graxx wilden we ook het fijne weten van de Fraxion GTR.
Eigen kleur
Het noorden van Frankrijk roept bij de modale wielerliefhebber vooral beelden op van het slagveld van Parijs-Roubaix. Kasseien, wind, modder en de iconische piste met de met roem overgoten douches. Maar het is ook de geboorteplaats van Origine. Op een steenworp van de beruchte kasseien van het bos van Wallers of Carrefour de l’Arbre worden prima fietsen gebouwd.
Hoewel Origine nog maar goed 10 jaar bestaat, hebben ze al een stevig marktaandeel veroverd. Na Frankrijk werden ook België en Nederland in het vizier genomen, terwijl nu ook de Duitse markt wordt bestormd. Origine doet dit niet met een uitgebreide en dure marketingcampage, maar door het aanbieden van goede producten met een ver doorgedreven personalisatie. Of, je stelt je fiets zelf samen en kiest je eigen kleur. Mooi, toch!?
Bovendien houdt Origine eraan om de fietsen in eigen beheer te ontwerpen en op te bouwen. Dat zorgt ervoor dat de fietsen aan de eisen voldoen die Origine belangrijk vindt en dat de productie van A tot Z in eigen huis gebeurt. De frames worden in Azië in eigen mallen geproduceerd, maar al de rest wordt in de Franse fabriek uitgevoerd. Van het lakken van de frames, over het opbouwen van de fiets tot het bouwen van de wielen. Alles gebeurt in Somain. Voorlopig toch nog, want dichtbij Valenciennes wordt een volledig nieuw gebouw opgetrokken, waarbij de productiecapaciteit zowat verdrievoudigt. Het mag duidelijk zijn dat Origine optimistisch naar de toekomst kijkt en een grote groei voorziet.
Nadat we eerder de Graxx gedurende enkele weken grondig mochten testen, was het nu de beurt aan de Fraxion GTR. De Graxx was een aangename verrassing en we waren dan ook benieuwd hoe deze aerobike het er vanaf zou brengen. Je kan een fiets namelijk aero kenmerken meegeven, maar in vele gevallen zorgt dat voor meer gewicht en vooral voor veel minder comfort. Om de nodige stijfheid te krijgen, moet je immers meer materiaal gebruiken. Een ronde buis is de sterkste buis die je kan maken, maar niet erg aerodynamisch. Een lange of ellipsvormige buis is wel aerodynamisch maar minder sterk en stijf.
Daarom wordt er geregeld extra materiaal gebruikt om de fiets de nodige stijfheid te geven. Met meer gewicht tot gevolg. En vermits een aerobike vooral voor snelheid is gemaakt, kan je die dus maar beter stijf genoeg ontwerpen om alle kracht en vermogen optimaal naar het achterwiel te sturen. Het is dan ook niet te verwonderen dat enige jaren geleden aerofietsen al eens het equivalent waren aan een harde bak.
Onze testfiets kwam in een neutraal grijs. Geen nood, bij Origine kun je immers voor slechts 40 euro je eigen kleur kiezen en dan ziet de fiets er dadelijk heel wat blitser uit. Schakelen doen we met de vertrouwde Ultegra Di2. Die hoeft al lang geen introductie meer, maar de laatste versie van de Ultegra is wat ons betreft het neusje van de zalm. Slechts enkele details scheiden hem van de Dura-Ace topgroepset, terwijl de werking identiek is.
Onze Fraxion GTR was nog geschoeid op de Prymahl Orion C50 wielen. Die zijn echter net opgefrist maar het EVO-model was op het moment van de test nog niet beschikbaar. Origine bouwt overigens zijn wielen in eigen huis. Enkele specialisten monteren de wielen met de hand en zorgen er zo voor dat de spaakspanning binnen een erg scherpe 10% valt terwijl de uitslag maximaal 0,3 mm bedraagt. Een kunststukje op zich. Origine belooft dat de nieuwe wielen nog wat strakker zijn dan de vorige, maar ook over deze wielen hadden we geen klagen. Alleen toen we in de Voerstreek over een slechte weg naar beneden suisden, voelden we hoe we tegen de grens van de wielen aanzaten. Korte en snel opvolgende oneffenheden brachten de wielen heel even van de wijs. Met de EVO’s zou ook dit van de baan zijn.
Origine is erin geslaagd om niet in de val te trappen om van de Fraxion een harde fiets te maken. Voor een relatief kleine fabrikant is dat een hele prestatie. Het kost heel wat kennis en onderzoek om deze taak tot een goed einde te brengen. Tijdens onze test hadden we absoluut geen klagen over het geboden comfort. Integendeel zelfs. De combinatie van de stevige achtertrein, de iets fijnere seatstays en de slanke zadelpen werkt wonderwel. Trillingen worden mooi weggewerkt en toch blijft de fiets erg reactief en agiel. Op geen enkel moment krijg je het gevoel dat je met een harde bak op weg bent, maar tegelijkertijd behoudt de Fraxion GTR een licht zenuwachtig en levendig karakter.
De snelheid zit er meteen in en ook bij het accelereren reageert de Fraxion erg fluks. Ook de geïntegreerde cockpit weet te bekoren door de erg goede balans tussen stijfheid en trillingsdemping. De handen vinden dadelijk de juiste positie en ook onder in de beugels voelt de Fraxion vertrouwd en veilig aan. Bij een stevige sprint geeft het stuur net genoeg mee zonder daarbij slap aan te voelen. Wanneer we na al dat geraas weer even uitpuffen, voelt de fiets erg fijn en comfortabel aan.
De Fraxion GTR is een erg aangename fiets waarmee het goed leven is. Hij is levendig, voldoende comfortabel en geeft dadelijk veel vertrouwen. Origine heeft een erg uitgebreid aanbod aan onderdelen en laat je de fiets helemaal samenstellen. Ondertussen zijn er ook in Vlaanderen heel wat servicepunten die nadien voor het juiste onderhoud kunnen zorgen. Op de site van Origine vind je een fijne configurator waar je je lekker kunt uitleven en je fiets in je eigen kleur kunt samenstellen. En hij rijdt nog lekker ook. Waar wacht je nog op!?