Aankomst in Brussel aan het Atomium, de stalen constructie met de 9 bollen in het Heizelpark! Een mooier eindpunt kan de Baloise Belgium Tour, de Ronde van België voor profs, zich niet wensen. Ook de start van de slotrit van de 5-daagse rittenkoers uit de ProSeries wordt ter hoogte van dit Belgisch symbool gegeven. Voor organisator Golazo een opwaardering van hun rittenkoers.

3 Gewesten
“Bij mijn weten is het de 1e keer dat we met de Baloise Belgium Tour de 3 Gewesten aan doen”, glundert Christophe Impens. “We starten in Vlaanderen, trekken op zaterdag naar Wallonië voor een etappe Durbuy-Durbuy en sluiten af in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Ik denk dat de Baloise Belgium Tour een aankomst in de hoofdstad ter hoogte van een symbool verdient. We dromen er al enkele jaren van. In navolging van de Tour die in Parijs eindigt, de Vuelta in Madrid en de Giro die altijd in een grote Italiaanse stad afsluit.”
Starten doet de Baloise Belgium Tour op woensdag 14 juni 2023 met een etappe Scherpenheuvel-Scherpenheuvel. “De voorbije 2 edities startten we pittig met een aankomst in Maarkedal in de Vlaamse Ardennen”, gaat Impens verder. “Ik sluit niet uit dat het ook in Scherpenheuvel een pittig begin wordt. In 3 lokale ronden door het Hageland kan oorlog worden gevoerd. Met een kleine groep naar de streep, door de aard van het parcours zeker mogelijk.”
De 2e rit van Merelbeke naar Knokke-Heist is traditiegetrouw iets voor de spurters. Vrijdag 16 juni vormt Beveren-Waas het decor van een individuele tijdrit. “Een vlak parcours met veel rechte stukken”, verduidelijkt Impens. “Omdat veel renners de Baloise Belgium Tour als voorbereiding op de Ronde van Frankrijk rijden, hebben we de tijdrit niet te technisch willen maken.
Remco Evenepoel
De koninginnenrit staat op zaterdag 17 juni geprogrammeerd en heeft net als vorig jaar Durbuy als start- en aankomstplaats. “Daar kan het verschil worden gemaakt, al zagen we vorig jaar dat de klassementsmannen in de finale van die etappe in elkaars buurt bleven”, herinnert Impens zich. “Waardoor de verschillen zo klein waren dat tijdens de slotrit in de Gouden Kilometer nog hard werd gebikkeld voor de bonificatieseconden. Dat scenario zou zich kunnen herhalen.”
Ook het parcours van de slotrit Brussel-Brussel ligt vast. “Na de start aan het Atomium trekken we naar het Noorden van Brussel”, verduidelijkt Impens. “We doen Laken, Koekelberg, Ganshoren en Molenbeek aan. Wijken waar de koers anders nooit komt. Voor het Gewest was dat belangrijk. Daarna rijden we Vlaams-Brabant binnen en passeren we in Schepdaal 2 keer aan het supporterslokaal van Remco Evenepoel. De Putberg in Asse doen we ook, maar die is niet zwaar genoeg om het verschil te maken. Daarna doen we nog 2 ronden in Brussel. Ik verwacht een massaspurt, maar ook een bitsige strijd tijdens de Gouden Kilometer 15 km van het einde.”
Golazo en Impens zien Brussel als eindpunt van de Baloise Belgium Tour als een opwaardering. “Ik denk dat bijvoorbeeld iemand als Jasper Philipsen zal kicken op het winnen van een massaspurt onder de bollen van het Atomium”, vermoedt Impens. “Misschien komt onze rittenkoers dankzij de aankomst in Brussel hoger op de prioriteitenlijst van buitenlandse ploegen.”
Safe Cycling
Uiteraard hopen de organisatoren wereldkampioen Evenepoel, winnaar van de Baloise Belgium Tour in 2019 en 2021, aan de start te krijgen. “Daar kunnen we momenteel niets over zeggen”, aldus Impens. “Remco’s focus ligt op de Giro. Nadien zal hij met z’n trainer evalueren en beslissen waar hij weer in competitie komt.”
Een beetje hoop dus voor de Baloise Belgium Tour. Op financieel vlak heeft de organisatie zekerheid op lange termijn. Baloise is tot en met de editie 2026 naamsponsor van de Ronde van België. “Op dat vlak geen zorgen tot en met 2026”, lacht een tevreden Impens. “Baloise heeft een groot hart voor de wielersport en is blij dat de rittenkoers nu echt Belgisch is en niet alleen Vlaams en Waals.”
Ook op veiligheid zetten Golazo en Baloise samen in. “Baloise draagt, net als wij, veiligheid hoog in het vaandel”, benadrukt Impens. “We hebben een partnership met Safe Cycling en werken opnieuw met waarschuwingsborden die visueel en auditief signalen geven. Vorig jaar introduceerden we de safe turns om het trottoirspringen tegen te gaan. Dat gaan we uitbreiden, zeker in de laatste kilometers omdat we met lokale circuits werken.”
Ontdek alles over de Baloise Belgium Tour 2023, van 14 tot en met 18 juni 2023 door gans België!