Om een wielerploeg draaiende te houden kan je niet zonder stabiele partners. Bij Team Flanders-Baloise, in 1994 opgestart als Vlaanderen 2002, lukt dat al 30 seizoenen. De verdienste van teammanager Christophe Sercu. De zoon van wijlen Patrick Sercu kan al vele jaren rekenen op de Vlaamse overheid en Baloise Insurance. Fast Forward Wheels is sinds 2020 opnieuw een belangrijke servicepartner.
Weg en piste
De Nederlandse constructeur van wielen werkt sedert 2020 samen met Team Flanders-Baloise en is dus 1 van de meest recente sponsors van de Vlaamse opleidingsploeg. Voordien was er al een goeie samenwerking in de seizoenen 2014, 2015 en 2016. De ploeg kwam daarna weer bij FFWD terecht vanwege de goede relatie en kwaliteit.
“Ik zit 30 jaar in dit vak: sponsors aantrekken is nooit eenvoudig, ik heb het nooit anders geweten”, benadrukt Christophe Sercu. “Er zijn veel inspanningen nodig om alles rond te krijgen. Wij hebben het grote voordeel dat we zowel inzake hoofd- als servicesponsors stabiele partners hebben. We genieten al 30 jaar steun van de Vlaamse overheid. En Baloise Insurance is sedert 2009 aan boord. Allemaal samenwerkingen op heel lange termijn.”
Om te kunnen koersen heb je degelijk materiaal nodig. Zelfs heel veel materiaal. “Vanaf 2020 begonnen we weer samen te werken met Fast Forward Wheels”, verduidelijkt manager Sercu. “Zowel voor de weg als de piste. We zijn heel tevreden over de samenwerking, FFWD Wheels levert kwaliteitsvolle wielen.”
130 sets
Voor de wegwedstrijden, voor de tijdritfietsen en voor de pistefietsen. “Hoeveel wielen we als ploeg op jaarbasis nodig hebben, is moeilijk te zeggen”, gaat Sercu verder. “Dat hangt een beetje af van de pech die je hebt. Sommige seizoenen breek je meer wielen dan andere. Dat heeft niets met de kwaliteit te maken. Vooral met toeval. Het hangt ook af van het soort wedstrijden, maar ons programma is ieder seizoen in grote lijnen hetzelfde.”
Want in Parijs-Roubaix is de kans op wielbreuk een stuk groter dan in Waalse Pijl of Luik-Bastenaken-Luik. “Ik denk dat wij jaarlijks gemiddeld 130 wielsets nodig hebben”, becijfert de teammanager uit Izegem. “Ik heb het dan enkel over wedstrijdwielen voor onze 20 renners. Wij rijden geen grote ronden. Ook dat is een belangrijke factor inzake slijtage van wielen. Onze renners hebben aparte trainingswielen. Trainen doen ze met bandjes, koersen met tubes.”
Iedere renner van Team Flanders-Baloise heeft 1 trainingsfiets, 1 tijdritfiets plus 2 of 3 wedstrijdfietsen. “Dat aantal hangt een beetje af van hoe lang ze al bij de ploeg zijn”, verklaart Sercu. “Wij gebruiken in hoofdzaak wielen met een velghoogte van 44 millimeter en kozen voor het model Ryot44. Wij gebruiken bovendien de beste naven die er bestaan. Ook dat loopt via FFWD.”
Opleiding
En zoals de rest van het peloton rijden ook de renners van Team Flanders-Baloise met schijfremmen. “Waardoor je, afhankelijk van het moment in een wedstrijd, bij pech veel sneller wisselt van fiets dan van wiel”, weet Christophe Sercu. “Omdat dit veel vlugger gaat. Onze mecaniciens krijgen zo meer tijd om bijvoorbeeld een lekke band te vervangen en de fiets opnieuw rijklaar te maken.”
De mecano’s van de Vlaamse opleidingsploeg kregen extra opleiding toen Fast Forward Wheels opnieuw wielpartner werd. “Iets wat gebeurde toen we in 2020 de samenwerking opstartten”, aldus Sercu. “Nu is dat niet meer zo noodzakelijk. Omdat we nu al het 3e seizoen met deze wielen rijden. Er is wel een directe communicatielijn met FFWD. De mensen komen geregeld naar wedstrijden en waren er ook op de ploegstage.”
Het Nederlandse bedrijf stelt tevens wielen voor de tijdrit- en pistefietsen ter beschikking. “Pistewielen zijn minder onderhevig aan slijtage”, benadrukt Sercu. “Je kan er langer mee rijden. Op de baan koers je niet in slecht weer en ook niet op een slecht wegdek. Vandaar dat die pistewielen langer meegaan.”