Op uitnodiging van Spaans Verkeersbureau Nederland en België en Turismo Andaluz trok WielerVerhaal 3 dagen naar de Sierra Nevada. Inclusief speciaal belegde persconferentie met de Tour de France-ploeg van Jumbo-Visma, dat daar het hoogtepunt van het jaar voorbereidt. Kopmannen Jonas Vingegaard en Wout van Aert werden wel gespaard van plichtplegingen.

Geel, geen groen
Titelverdediger Jonas Vingegaard kent de ploegmaats die hem van 1 tot 23 juli 2023 naar een 2e opeenvolgende Tourzege moeten loodsen. Wout van Aert is uiteraard 1 van hen. Ook Tiesj Benoot en Nathan Van Hooijdonk zullen op 1 juli in Bilbao aan de start komen. Net als Dylan van Baarle, Steven Kruijswijk, Christophe Laporte en Sepp Kuss. Wilco Kelderman is 1e reserve. Komt de Amerikaan Kuss te vermoeid uit de Giro, dan neemt Kelderman die plaats in.
“Een specifiek plan voor de Tour hebben we nog niet, maar iedereen kent z’n sterktes, ieder van de ploeg weet wat hij kan”, blikt Benoot vooruit. “We gaan opnieuw voor geel, de groene trui is in deze Tour geen doel”, vult Van Baarle aan. “Heb ik in het hooggebergte een goeie dag kan ik vrij ver komen, maar dat zal niet elke dag zo zijn. Een belangrijke rol spelen in hopelijk weer een eindzege van Jonas, daar probeer ik het voor te doen.”
‘Het’ is een hoogtestage van 3 weken op de Sierra Nevada. Daar is de Tourploeg van Jumbo-Visma momenteel mee bezig. De 29-jarige Benoot, dit voorjaar winnaar van Kuurne-Brussel-Kuurne en 3e in de Strade Bianche, heeft intussen al veel ervaring met stages op grote hoogte. Al loopt zo’n trainingskamp niet altijd goed af. Vorig jaar trok hij na de Tour naar Livigno, maar werd hij slachtoffer van een verkeersongeval.
Trainen, eten, rusten
“Zo’n ongeval kan je ook op zeeniveau meemaken”, weet Benoot. “Ik nam die tegenslag niet mee naar de volgende hoogtestages. De 1e week van zo’n trainingskamp op grote hoogte is de rustigste. Dan probeer je aan te passen aan de hoogte. Vanaf dag 4 of 5 worden de trainingen intensiever. En een stuk individueler want iedereen volgt een eigen schema. De lange duurtrainingen doen we in groep. Week 2 en 3 zijn een stuk lastiger. Het is vooral zaak tijdens de openingsweek niet te gek te doen. Niet te lang, niet te hard. Ook het eigen gevoel speelt een rol. Als je goed getest bent en je bent helemaal gezond, heb je een goed gevoel bij de voorgeschreven trainingen.”
Niet alleen gericht trainen is belangrijk, ook de manier waarop de dagen worden ingedeeld. “3 weken ben je enkel bezig met trainen, eten en rusten”, gaat Benoot verder. “Het verschil met thuis trainen is groot. Want dan ben je ook bezig met je gezin en tal van andere zaken. Op stage ga je na een stevige training eten en lig je nadien op bed. Het parcours is hier ook veel geschikter om toe te werken naar een groot doel. Ik heb al vaak hoogtestages afgewerkt. En nog altijd merk ik het verschil met trainen in eigen omgeving.”
In vergelijking met enkele jaren geleden lassen de topteams veel meer stages in. Dat beseft ook Steven Kruijswijk, met 35 lentes de meest ervaren pion van de ploeg want de Tour wordt z’n 22e Grote Ronde. “Dit oefenkamp is anders dan de winterstage”, verduidelijkt hij. “Hier werken we trainingen af die we nodig hebben om goed te zijn in de Tour. Makkelijk is dat allemaal niet. Nu 3 weken van huis, dan Dauphiné, daarna nog een trainingskamp, dan 3 weken Tour: of in 3 maanden 2 weken thuis. In deze ploeg met deze jongens is dat het waard.”
Ook Evenepoel?
Veel wijkt voor het grote doel: Jonas Vingegaard aan een 2e Tourzege helpen. De Tourselectie van Jumbo-Visma is, op Primoz Roglic na, dezelfde als 12 maand geleden. Ook bij de Nederlandse WorldTour-ploeg wordt het principe ‘never change a winning team’ aangehouden. Van Baarle komt erbij voor Roglic, die vorig jaar door een valpartij niet meer aan etappe 15 begon.
“Voor ons is de Tour succesvol als we hem met Jonas opnieuw winnen”, benadrukt Nathan Van Hooijdonck. “Hebben we er alles aan gedaan om Jonas naar de eindwinst te loodsen, maar blijkt dat iemand sterker is, moeten we ook tevreden zijn. Zeker als we zelf geen steken lieten vallen.”
Die ene man die sterker kan zijn is Tadej Pogacar, Tourwinnaar in 2020 en ‘21. Of Remco Evenepoel? Komt hij op 1 juli aan de start nadat hij door een coronabesmetting zondagavond als leider de Giro verliet? “Als hij de Tour aan z’n programma toevoegt, is Remco iemand om in de gaten te houden”, weet Kruijswijk. “Bij het uitstippelen van onze tactiek gaan we met hem rekening houden.”