
Slechts een klein kransje renners heeft de eer om met de inmiddels iconische Red Bull-helm rond te rijden. Of het esthetisch is, mag je zelf bepalen, maar in het rijtje van Wout van Aert, Tom Pidcock en Kata Blanka Vas wil iedereen wel worden opgenomen. Ook Anton Palzer draagt zo’n rode stier op zijn geelblauwe helm.
Koning Watz
Anton ‘Toni’ Palzer dus. De inmiddels 30-jarige wielrenner groeide op in Ramsau met zicht op het 2.713 meter hoge Watzmanngebergte. Aan kinderen in de streek wordt het verhaal verteld van koning Watz, die lang geleden de hele buurt terroriseerde. Bij een ruzie met een lokale boerenfamilie werd hij samen met zijn familie omgetoverd tot steen. Naast de Watzmann heb je dus ook nog de Watzmannfrau, de Watsmannkinder en de Großer Watzmann. Het water van de Köninssee en Obersee zijn het resultaat van het samengestroomde bloed van dit dominante gezin.
De jonge Duitser wilde als kind maar 1 ding: de bergen beklimmen. Te voet en op zijn ski’s ging hij de uitdaging aan. Hoe steiler, hoe beter voor de waaghals. In alle mogelijke weersomstandigheden ging hij te werk. Zo werd hij een succesvolle skiër en bergloper. Na een Wereldbeker in Andorra besloot hij dat hij toe was aan een nieuwe uitdaging.
In 2020 maakte WielerVerhaal al een keertje kennis met hem toen hij werd aangekondigd bij BORA-hansgrohe. De Duitser nam bij zijn bekering tot het wielrennen een voorbeeld aan Roglic en Woods, die ook al succesvol actief waren in het schansspringen en het atletiek. Ralph Denk en Helmut Dollinger geloofden alvast in zijn carrièreswitch.
Jeugdproject
Enkele weken later werd ook de samenwerking tussen BORA en Red Bull bekend gemaakt. Het leek een logische stap. De verkoper van energiedrankjes is als Oostenrijks merk natuurlijk altijd al dicht bij de wintersporten geweest en de plannen van Palzer pasten perfect bij die van Red Bull. Meteen kreeg hij ook zijn eigen exemplaar van Specialized in de kleuren van het drankje dat vleugels zou geven.
Afgelopen winter kreeg de samenwerking een vervolg. Er werd een scoutingsprogramma uitgerold dat op zoek gaat naar talenten verspreid over de hele wereld. De 2 uitverkorenen krijgen een plekje bij Auto Eder, het juniorenproject van de ploeg. Eerder werd Cian Uijtdebroeks al via dit team gelanceerd en momenteel geniet ook de jonge Belg Duarte Marivoet van een opleiding bij het Duitse collectief.
Toegegeven, het is voor Palzer nog altijd een beetje zoeken in het peloton. In zijn 1e jaar reed hij de Vuelta uit zonder ooit bij de eerste 50 te eindigen. Vorig jaar slaagde hij erin in geen enkele koers een uitslag te realiseren met 3 cijfertjes (vanaf de 100e plaats dus). Dit jaar gaat het weer een beetje beter. Aandachtige kijkers zagen hem al in de Ronde van het Baskenland in de voorwacht van het peloton. Ook in de Giro doet hij momenteel aardig mee.
Wachten op doorbraak
BORA-hansgrohe won met Nico Denz inmiddels al 2 etappes en de kans is reëel dat ze nog op zoek gaan naar meer. Lennard Kämna ambieert wel een klassement maar door de coronabesmetting en opgave van Aleksandr Vlasov krijgen figuren als Bob Jungels en Patrick Konrad ook de ruimte om eens mee te schuiven in een ontsnapping. Ook voor Palzer lijkt het stilaan tijd dat hij zich eens prominent in de kijker rijdt.
Kwaliteiten zou de Duitser zeker moeten hebben. Volgens radio peloton beschikt hij over een VO2max van 92, een cijfertje waar 99,9% van de profs enkel van kan dromen. Het helpt anno 2023 natuurlijk ook om jezelf te verkopen. Dat hij tegenwoordig 4 keer zoveel fietst als vroeger is logischerwijze een aanpassing. Niet onlogisch dat het even duurt voor Palzer echt gaat schitteren.
Genieten deed Palzer voorlopig nog niet echt tijdens de Giro. Hij beschreef de 1e helft van de Ronde van Italië als de hardste dagen in zijn sportieve loopbaan en dat wil in zijn geval wat zeggen. “We blijven vechten en bidden voor een beetje zon zodat onze was kan drogen”, stuurde hij deze week nog de wereld in. Straks trekt de ronde nog naar Val di Zoldo, een skioord. Krijgt de Red Bull-atleet daar eindelijk zijn vleugels?