Voor deze WielerVerhaal Fietsroute vertrekken we vanuit de aardbeienstad Hoogstraten. We rijden in totaal een dikke 120 km, waarvan meer dan de helft over Nederlandse bodem. We passeren de rand van Breda.

De Klot
Vertrekken doen we dus vanuit Hoogstraten. Hier duiken we meteen de kleine binnenwegen in. Dat hier veel aan landbouw gedaan wordt, is wel snel duidelijk. We rijden door de velden die op dit moment volop bemest worden door de plaatselijke boeren. Dat zet onze longen al meteen goed open. Na zo’n 10 km gaan we al een 1e keer kort over de Belgisch-Nederlandse grens, maar lang duurt het niet voordat we terug op Belgische bodem zijn. Ter hoogte van Nieuwmoer komen we aan natuurgebied ‘“’De Maatjes’”’, een klein rietmoeras waar een fietspad door loopt.
In dit gebied staat ook uitkijktoren ‘De Klot’. Deze 7 meter hoge toren verwijst naar een klomp, een kluit veen of een stuk turf. Dit omdat hier tussen de jaren 1250 en 1750 op bijna industriële schaal turf werd ontgonnen. Van het ene natuurgebied gaat het dan naar het andere. De meer bekende Kalmthoutse heide vatten we aan na zo’n klein uurtje fietsen. Tijdens het doorkruisen van deze Kempense heide zien we nog goed de sporen van de bosbranden die hier ooit geweest zijn.
Flyeren
Niet ver na ode Kalmthoutse heide steken we de grens met Nederland voor een heel tijdje over. Het is de 1e echte lentedag van het jaar, waarbij we zowel korte broek als ons truitje met korte mouwen kunnen aandoen. De combinatie met de vlot lopende Nederlandse wegen en de wind die wat in ons voordeel werkt, zorgt ervoor dat we snel vorderen op de route. Dit maakt dat we na zo’n 1u30 flyeren en 54 km naast het Mark-Vlietkanaal uitkomen. We rijden over een weg die wat hoger ligt dan het kanaal en de omliggende velden, wat ons een prachtig zicht geeft over de omgeving.
Na een klein stukje het kanaal te volgen en een aantal binnenwegen rondom het dorpje Oud Gastel komen we aan onze volgende waterloop. De Dintel loopt enkele kilometers verderop over in de rivier Mark. Met dit prachtige weer zijn ook veel eigenaars van een pleziervaartuig erop uit getrokken op dit soort binnenwateren. Dat doet ons ook wel een klein beetje dromen. Na een 10-tal km naast deze waterloop draaien we weg van het water en zetten koers richting Breda. Dat doen we over allerlei kleine wegen die al slingerend door de velden gaan, en waarbij we dorpskernen zoveel mogelijk mijden.
Liesbospark
Eens wat dichterbij Breda zoeken we ons een weg rondom de stad, door onder meer langs en door het Liesbospark te fietsen. Net voor km 100 draaien we het fietspad op langs de Mark. In het begin loopt onze route ook over het landgoed van Kasteel Bouvigne. We volgen deze rivier voor een dikke 15 km waarbij het op sommige plekken bijna technisch kronkelen wordt langs de rivier. Bij thuiskomst merken we dat we zelf een 8e tijd op Strava hebben laten noteren over dit deel waar we een kleine 27 minuten over deden. Met het volgen van het water merken we plots op dat we ook terug op Belgische bodem gekomen zijn.
De route loopt rondom de dorpskern van Meer, maar door werken moeten we zelf even door het centrum rijden, wat ons nog best goed uitkomt aangezien we wel snakken naar wat verse brandstof voor in onze bidons. Na het vullen van onze drankvoorraad kunnen we niet veel verder weer inpikken op de route. Deze loopt nog verder tot aan ons vertrekpunt over allerlei kleine binnenwegen, wat deze route wel typeert en zeer aangenaam maakt. Weinig verkeer en prima wegen, heelrijk. Dat we vooral goed bollend wegdek onder de wielen kregen, was ook wel te merken aan onze gemiddelde snelheid van 35 km/u, aan een relatief laag gemiddelde vermogen van 215 Watt. Voor ons graag meer van dit!