Op het Belgisch kampioenschap tijdrijden in Waregem legde Yasu Vervoort bij de 1e jaars nieuwelingen nog nipt – met 35 duizendsten van een seconde – de duimen voor Jinze Joris. De jonge Limburger nam sportief revanche door met een knappe solo van 15 km de Ronde van Vlaanderen voor jongens nieuwelingen te winnen. De pion van Acrog-Tormans Balen BC kon het na de aankomst zelf amper geloven dat hij zijn ongeplande aanval met succes kon afronden.

Solo
Voor het 2e jaar op rij werd in en rond Oudenaarde een jeugddag onder het thema Ronde van Vlaanderen georganiseerd. Met niet minder dan 4 wedstrijden – meisjes nieuwelingen, jongens nieuwelingen, meisjes junioren en jongens junioren – een dagvullend programma. Ook rechtstreeks in beeld gebracht door Proximus Pickx. Pluspunt voor het jeugdwielrennen!
Achterberg en Berg Ten Stene 2 keer plus 1 maal Wolvenberg, 3 keer de kasseien van de Jagerij en in de finale de stenen van Kerkgate en Holleweg. Dat waren de hindernissen in de 2e editie van de Ronde van Vlaanderen voor jongens nieuwelingen. In de finale sloeg Yasu Vervoort een gaatje.
“Ik had niet echt het idee om alleen weg te rijden”, beweert de kerel uit Maaseik. “Op 1 van die klimmetjes zat ik redelijk achteraan. Ik probeerde wat actie te maken. Ploegmaat Kamiel Hannes versnelde ook net. Ik kwam met meer snelheid aan. Kamiel pikte niet aan. Wellicht omdat ik van achteruit met wat meer snelheid kwam. Ik hoopte dat niet het hele peloton aan mijn achterwiel zou hangen. Toen ik omkeek, was ik alleen en ben ik gewoon doorgegaan.”
Geen fan
Met zo’n solo was de 1e jaars nieuweling niet aan z’n proefstuk toe. In de kermiskoers in Ledegem reed hij 50 km alleen voorop. “En toch dacht ik tijdens mijn ontsnapping dat er iets niet klopte”, beweert Vervoort. “Er flitste van alles door mijn hoofd. Dat het aan de aankomst toch nog 1 ronde was. Aan dergelijke dingen dacht ik. Het bleek toch te kloppen.”
Vervoort haalde het met 20 tellen voorsprong op topfavoriet Thibaut Van Damme, die de sprint van de achtervolgers naar zijn hand zette en z’n leidersplaats in de Topcompetitie verstevigde. Voor Vervoort was het zondagmiddag al de 6e overwinning van het seizoen. Eigenlijk hadden het er 7 kunnen zijn want hij greep heel nipt naast de 3-kleur in het tijdrijden.
“Winst in de Ronde van Vlaanderen is zeker niet mis, maar er is geen Belgische trui aan verbonden”, gaat Vervoort verder. “Dit is wel mijn mooiste overwinning van allemaal. Ook omdat het parcours van zo’n Ronde van Vlaanderen mij in theorie niet echt ligt. Ik ben geen grote fan van kasseien, ook niet van korte explosieve klimmetjes. Ik heb het meer voor langere beklimmingen. Van 2 tot 3 km, hellingen waarop je een tegenstander kunt doodmaken. In Wallonië heb je er zo’n paar, maar eigenlijk moet je voor dergelijke beklimmingen vooral naar het buitenland.”
Niet af
Yasu Vervoort verdiepte zich al grondig in het wielrennen. Nochtans was wielrennen in z’n familie niet de populairste sport. “Mijn papa speelde volleybal bij Maaseik en was er ook trainer”, verduidelijkt de winnaar van de Ronde van Vlaanderen. “Mijn mama is helemaal niet sportief. Maar haar ouders houden wel van de koers. Misschien kreeg ik langs die kant de microbe te pakken.”
In elk geval is de zegehonger van Yasu Vervoort niet gestild. “Neen, mijn seizoen is met deze overwinning nog niet volledig geslaagd”, benadrukt de Limburger. “Het is pas af als het af is. En dat is het met deze zege nog niet.” Ook omdat Vervoort in aanmerking komt voor een selectie voor het European Olympic Youth Festival in Slovenië. “Vooraf vernam ik dat deze Ronde van Vlaanderen een selectiewedstrijd was voor die Olympische Jeugdspelen”, weet hij. “Dus heb ik zeker goeie punten gescoord. Haal ik de selectie voor Maribor zal ik wellicht niet kunnen deelnemen aan het Belgisch wegkampioenschap in Hoogstraten.”
Vervoort stapt met een aparte voornaam door het leven. Als hij in het wielrennen ooit slaagt ligt ‘Yasu’ goed in de mond. “Een Japanse voornaam”, verduidelijkt de winnaar van de Ronde van Vlaanderen. “Maar voor de rest van de uitleg rond mijn naam moet je bij mijn mama zijn, dat weet ik niet zo goed.” Ook mama stond met verbazing te kijken naar het podium van deze Ronde van Vlaanderen voor nieuwelingen. “Yasu is inderdaad Japans en betekent evenwicht”, vertelt ze. “Dat heeft hij, dat laat hij hier vandaag zien. Wij hebben 2 jaar in Japan gewoond, vandaar de keuze voor die Japanse voornaam.”