Goede en performante banden kunnen behoorlijk duur zijn. Soms zelfs zo duur als een autoband. En daar zijn de vereisten toch enigszins hoger, zouden we denken. Toch willen we maar al te graag een band die niet lek gaat, veel grip biedt en niet te veel kost. En die ook niet te veel weegt, als het even kan. American Classic brengt met de Krumbein een goedkope gravelband die ook bovengenoemde kwaliteiten zou moeten bieden. Dat moesten we toch even uitzoeken.

Bill Shook
‘Krumbein’ staat voor ‘krom been’. Hoe verzin je het. Maar wanneer Google je vertelt dat de 1e Krumbein al in 1754 al naar Amerika trok, dan wordt het al wat klaarder. Zeker wanneer 1 van zijn nazaten de ‘Schaal van Krumbein’ uitvindt. Een schaal waarmee je de rondheid van een object mee kunt meten. En een band is toch rond, niet?
American Classic werd in 1982 opgericht door Bill Shook, voormalig profrenner en lid van het Amerikaanse team. Zoals zo vaak wilde hij zijn eigen visie terugbrengen in zijn producten en ontwierp hij een heel gamma, van bidonhouders tot wielen. Aan die wielen houden we overigens erg goede herinneringen over. Op Tenerife mochten we de op American Classic-wielen rollende fiets van een vriend eens gebruiken. Het design was niet direct onze keuze, maar wat rolden die wieltjes fijn, zeg.
Opvallend was dat Bill Shook al erg snel naar Taiwan trok en in het epicentrum van de fietsproductie, Taichung, zijn eigen fabriek startte. Maar na zowat 30 jaar diende Bill er de brui aan te geven. Goede producten, een uitstekende prijs, minder design en slechte marketing doen American Classic de das om en Bill Shook zet het bedrijf te koop.
Goed 3 jaar later duikt de naam ‘American Classic’ weer op. Enkele investeerders slash diehard fietsfans, kopen de naam en trachten aan te pikken bij het verleden. Maar in plaats van wielen besluiten ze om op de markt te komen met ‘de beste upgrade’ voor je fiets. En, zoals Bill Shook het vroeger ook deed, in een eigen fabriek en aan een uitstekende prijs.







Rubberforce G-compound
De Krumbein is een band ontworpen voor het zwaardere werk. Een band die klappen kan weerstaan en grip biedt wanneer je op plaatsen terechtkomt waar de MTB-gedachte door je hoofd begint te schieten. De Krumbein rolt op een vrij soepel 120 TPI-karkas en is gemaakt van wat zij zelf het Rubberforce G-compound noemen. Dat is speciaal ontworpen voor het gravelassortiment van American Classic. Het compound moet een prima slijtvastheid combineren met erg veel grip in alle omstandigheden.
Het ‘Stage 5S Armor’ zorgt voor een lek- en scheurbescherming van hiel tot hiel. Hierbij gebruiken ze een sterke Nylon105 als beschermlaag. Het loopvlak zelf bestaat uit kleinere geblokte noppen in het midden van de band. Die kleinere noppen moeten voor een verminderde rolweerstand zorgen, terwijl grotere en hogere noppen op de schouders voor extra grip bij overhellen in de bochten zorgen. De band is uiteraard tubeless ready en compatibel met hookless velgen. Leuk is dat je ook voor een ‘tann wall’ of bruin kan kiezen, maar uiteraard is dat puur esthetisch. Jammer genoeg is de band maar verkrijgbaar in 3 maten: 40 mm x 700c, 50 mm x 700c en 47 mm x 650b. In de toekomst zou dit nog veranderen.
De door ons geteste 40 mm brede versie weegt volgens American Classic zo’n 545 gram en scoort daarmee net wat hoger dan vergelijkbare topbanden. Maar die kosten meestal wel een aardig centje extra.
Het wordt tijd om op de fiets te springen en van de begane paden te gaan. Op de zanderige wegen in de Limburgse bossen kent de Krumbein absoluut geen probleem. Hij rolt goed en bijt zich in de bochten mooi vast in de ondergrond. Ook op asfalt loopt hij dankzij de kleinere noppen in het midden van de band erg vlot en biedt hij veel vertrouwen. Ook op de rotsige en stoffige wegen in Spanje weet de Krumbein te bekoren. De snelheid zit er goed in en ook op los gravel biedt hij genoeg houvast om mee vooraan in ons groepje te zitten. Bovendien reden we, ondanks de rotsige en slechte ondergrond, geen enkele keer lek.


Prijs/kwaliteit
Terug in België moeten we constateren dat het weer niet mee wil. Druilerige regen zorgt voor modder en plassen en maken wortels en stenen behoorlijk glad. En pas dan kunnen we de Krumbein op een foutje betrappen. De grip is er nog, maar toch voel je hoe de band wat sneller wegglijdt dan de toppers. Al gebeurt dat wegglijden erg progressief. Je moet dus eerst de band wat gewoon worden en dan kan je je limieten weer wat verleggen. Tijdens een tochtje in en om Valkenburg zorgde de regen voor een gladde ondergrond, maar op het einde van de rit voelden we ons zekerder dan bij de start. Enkel op erg gladde boomwortels voelden we ons nog niet zeker.
De American Classic Krumbein zit niet aan de absolute top, maar scoort daar net onder. En dat voor een redelijke prijs. Een consumentenmagazine zou het ‘de beste koop’ noemen. Het zijn banden voor de rijder die geen competitie rijdt, maar erg goede prestaties aan een goede prijs wil koppelen. Op het droge kunnen ze de vergelijking met de duurdere merken zeker aan, maar als je er op het natte werkelijk alles wilt uithalen, vragen ze wat gewenning. Wie echter graag offroad gaat en meer voor de fun dan voor de prestaties fietst, is met de American Classic Krumbein erg goed bedient.