Ben jij de handige Harry die graag zelf aan zijn fietsen sleutelt? Of wil je dat laatste wel graag maar kan je af en toe wat tips en tricks gebruiken? Dan zijn de online lessen van Bike Repair Academy misschien wel iets voor jou! In totaal zijn er 58 (met aanvulling tot 70) lessen beschikbaar die jou van naaldje tot draadje uitleggen hoe alles in of uit elkaar moet. Wij volgden een aantal online lessen.
Theoriecursus
Om te beginnen met sleutelen moet je natuurlijk eerst het juiste gereedschap in huis hebben. Zonder de juiste tools zal je vaak de klus niet op een correcte manier kunnen klaren en dat verhoogt dan weer de kans op beschadigingen van je fiets. In de theoriecursus deel 1 vinden we 19 verschillende hoofstukken terug. Dat gaat van de verschillende types crankstellen tot hoe je best een stuurlint legt. Zoals gezegd is ook het gereedschap van groot belang. Daarom vind je in het 1e deel van de cursus dan ook enkele pagina’s terug met de meest voor de hand liggende tools die je in huis zou kunnen halen.
Dat gaat van momentsleutel over cassettesleutels tot een kettingslijtagemeter. Het staat er allemaal tussen om jou een zo goed mogelijk idee te geven waarmee je moet starten. Natuurlijk is al dat gereedschap allemaal heel mooi, maar je moet het ook nog juist kunnen gaan gebruiken. Dat wordt prima en duidelijk uitgelegd in dit handboek. We vinden ook terug welke verschillende types van frames er op de markt zijn en hoe deze worden opgebouwd.
Kettingen en tandwielen
Misschien wel 1 van de belangrijkste onderdelen van onze fiets zijn de ketting en tandwielen. Zonder is de redelijk waardeloos, dus het is wel cruciaal dat deze componenten goed onderhouden en op tijd vervangen worden. We nemen jullie even een klein stukje mee naar een stukje uit de cursus. Hierin word omschreven dat de ketting van je racefiets na zo’n 4.000 tot 6.000 km aan vervanging toe is. Bij een MTB is dit al het geval na 2.000 tot 4.000 km, dat komt door de hogere slijtage wanneer je door de bossen rijdt.
Om zeker te zijn dat je tijdig je ketting vervangt, is er een handige tool om de slijtage te meten. Vervang je tijdig je ketting, dan zullen de duurdere aandrijfonderdelen zoals je cassette en voorste tandwielen langer meegaan. Vroeg of laat zal je ook deze mee moeten vervangen, dat zal je merken aan de tandjes die scherper geworden zijn en wordt in de cursus duidelijk weergegeven aan de hand van enkele foto’s.
Online filmpjes
Online krijg je ook toegang tot massa’s informatie. Zo kan je zelf vragen stellen aan medegebruikers van het platform, of reageren op hun vragen. Of je kan je vraag rechtstreeks tot Tony De Haes richten. De vragen kunnen over van alles gaan. Van hoe tubeless banden te monteren tot hoe een Shimano 105 remsysteem te ontluchten. Je kan filmpjes bekijken die je levenslang kunt herbekijken, en je kan ook maandelijks groepssessies volgen. Er is tevens nog een optie om 1-op-1 privéles van oprichter Tony Dehaes te krijgen gedurende 3 uur. Ook de privéles wordt gegeven door de Vlaams-Brabander zelf, die nog de vaste mecanicien van Sven Nys geweest is.
Wij volgden 4 modules met 4 lessen in: MTB check-up, schijfremmen, cassette en wielspaken. In totaal zijn er maar liefst 7 modules met 58 lessen in verwerkt, daar ben je dus wel een tijdje zoet mee als je weet dat onze lessen filmpjes bevatten van 15 tot 35 minuten. Er zijn 2 trajecten beschikbaar: het normale traject en het VIP-traject. Het grote verschil tussen beide is dat je bij het VIP-traject 1-op-1 les krijgt en dat er ook een bonuscursus bij zit voor wie graag zelfstandig fietsenmaker wordt. Best wel interessant dus als jij aan de slag wilt als beroepsfietsenmaker.
Zelf zijn we al jaren actief met het onderhoud van onze fietsen. De eerste 3 lessen waren een goede opfrisser en we haalden er hier en daar nog wel een leuke tip uit, zoals het opschuren van disc-remblokken. Maar vooral de laatste les, het spaken van wielen, was voor ons volledig nieuw en iets waar we zelf mee aan de slag gaan. We hebben hier namelijk nog wel wat carbon wielen voor velgremmen staan die op de tweedehandsmarkt niets meer opbrengen. We gaan eens kijken of we hier zelf de naaf kunnen veranderen voor eentje voor schijfremmen en zo nieuw leven in een wielsetje kunnen blazen.