Binnen een week gaat de Baloise Belgium Tour van start met een etappe in Scherpenheuvel-Zichem. Het is maar zeer de vraag of het hier tot een massasprint komt, want de parcoursbouwers tekenden een route uit langs de Kerkstraat en de Wijndries. Deze 2 hellingen in het Hageland verdienden wel eens een aandachtige verkenning, dus trok WielerVerhaal naar Vlaams-Brabant.
Hertekende finale
2 jaar geleden werd er in de Baloise Belgium Tour gesprint voor de overwinning. Caleb Ewan haalde het toen voor Michael Mørkøv en Danny van Poppel. Toch is het niet zeker dat we nu opnieuw een massasprint gaan krijgen. Destijds werd de Dongelstraat uitgekozen als springplank, nu doen de parcoursbouwers er een stapje bovenop met 2 pittige beklimmingen op het finale circuit.
Vanuit Molenbeek-Wersbeek ligt de Kerkstraat, die de laatste keer moet beklommen worden op 18,3 km van de meet. Deze helling van 700 meter is erg verraderlijk want in de eerste meters langs de Sint-Laurentiuskerk gaat het meteen naar 10%. Daarna zwakt het stijgingspercentage wel af. De kasseien liggen er op zich goed bij, maar ze liggen vrij ver uit elkaar dus het loopt niet lekker. Boven kan je ook een veldpadje in de graskant nemen, al is dat in koers doorgaans geen makkelijke opgave.
Tussen de fruitbomen op de top kan je niet alleen mooie kiekjes schieten, maar ook het verschil maken op de grote plateau. Het is eigenlijk een helling die doet denken aan de Vlaamse Ardennen en dat blijkt ook uit de beste tijden. Wout van Aert deelt hier immers de KOM met Heinrich Haussler, 2 klassieke types met achtergrond in de cross. Met Quinten Hermans vinden we nog een andere veldrijder op de 3e plaats in het klassement op Strava.
Holle weg
Een kleine5 km verder is er de Wijndries. Dit keer geen kasseien, wel een smal weggetje dat iets weg heeft van een holle weg. Vroeger zouden hier mogelijk druivelaars hebben gestaan, wat meteen een verklaring kan zijn voor de naam. Afhankelijk van waar je de top legt, is de helling 400 of 600 meter lang. Halverwege zit er een klein stukje aan 12%, gemiddeld kom je over de gehele afstand uit op 5%. Dat heeft vooral te maken met het plateau op de top.
Robbe Mellaerts, een renner uit Kortenaken, is de trotse eigenaar van de KOM nadat hij hier aan bijna 40 km/u omhoog knalde. Met 1 minuut deed hij 3 seconden beter dan Jan Bakelants in 2014. Dat de helling niet zo vaak werd opgenomen in wedstrijden, zorgt er natuurlijk voor dat er hier nog ruimte voor verbetering is.
Het pakketje Kerkstraat-Wijndries is vrij populair bij de locals, maar in het wielrennen dus nog geen klassieker. Daar kan natuurlijk snel verandering in komen, want als Mathieu van der Poel hier straks een springplank van maakt, gaan de namen van deze hellingen over de tongen gaan. Eerder in de etappe staan met de Houwaartberg en de Roeselberg nog 2 beklimmingen op het menu, al zijn dit bekendere heuvels die ook zijn opgenomen in fietsroutes in de buurt zoals die van Sven Nys en Eddy Merckx.
Sprintersfestival
Met 1.076 hoogtemeters valt de uiteindelijke zwaarte van de openingsetappe in de Baloise Belgium Tour nog wel mee. Het is dus zeker ook niet ondenkbaar dat er in de schaduw van de Basiliek van Scherpenheuvel gewoon gesprint wordt. Ook in Brussel is het maar een vraagteken of er een massasprint komt. In Knokke-Heist is het sowieso wel voor de snelle mannen, terwijl Durbuy in geen geval een sprint van een grote groep zal opleveren. Tussendoor is er ook nog een tijdrit in Beveren.
Naar een kanshebber in de openingsetappe is het niet lang zoeken. De naam van Thibau Nys komt altijd weer terug, zeker in eigen streek. Ook Caleb Ewan zal gebrand zijn op een nieuwe overwinning in Scherpenheuvel en Gerben Thijssen is gezien zijn goede vorm ook een kanshebber. Jasper Philipsen wordt dan weer het speerpunt bij Alpecin-Deceuninck en krijgt met Van der Poel misschien wel een gedroomde loods. Ook Fabio Jakobsen houdt van een dergelijke oplopende sprint. Grote namen genoeg dus!
Ontdek alles over de Baloise Belgium Tour 2023, van 14 tot en met 18 juni 2023 door gans België!