1 van de ‘speciallekes’ tijdens het wielerseizoen! Duracell Dwars door het Hageland gaat zaterdag over onder meer 41 km onverharde stroken. Voor de renners apart, maar ook voor de wedstrijdjury. Patrick Demunter (60) is 1 van de UCI-commissarissen die deze koers van de ProSeries in goeie banen leidt. Volgens hem is Parijs-Roubaix jureren moeilijker.

Habitué
Patrick Demunter is een ancien. De Vlaams-Brabander zit al 40 jaar in het vak. “In 1991 ben ik internationale wedstrijden beginnen doen”, vertelt hij. “8 jaar voordien was ik gestart als nationaal commissaris. Ik ben dus al een ancien. Internationaal mag je doorgaan tot 70 jaar, nationaal tot 74. In november word ik 61. Als mijn gezondheid het toelaat ga ik nog een aantal jaren door.”
In die 32 jaren als internationaal commissaris werkte Patrick Demunter al heel wat wedstrijden in het buitenland af. “In 2000 heb ik de Giro gedaan, dat was 1 van de mooiste wedstrijden die ik kon leiden”, blikt hij terug. “En 4 jaar eerder zat ik op het wereldkampioenschap in Lugano als commissaris in de 1e neutrale wagen en zag ik vanop de 1e rij Johan Museeuw de regenboogtrui pakken. Als commissaris moet je neutraal blijven, maar in die finale sloeg mijn hartje toch wat sneller dan anders.”
In Dwars door het Hageland is Patrick Demunter als jurylid een habitué. “Bij de aanduidingen wordt altijd gekeken naar de commissarissen uit de streek”, weet hij. “De wedstrijd wordt in het Brabantse gereden, in mijn provincie. Vandaar dat ik meestal in het wedstrijdcollege zit. Ik denk dat ik al voor de 6e keer deze koers zal helpen leiden.”
Radio Tour
Zaterdag heeft Demunter een functie als commissaris 3. “Wat betekent dat ik in een volgwagen achter het peloton en achter de wagen met de juryvoorzitter zit”, verduidelijkt hij. “In de auto met de voorzitter zit ook Radio Tour. Jury 2 zit vooraan en vangt, zodra de voorsprong 30 tot 40 seconden is, de ontsnappingen op. Voordien doet een commissaris op de moto dat. Jury 2 staat dan in om de tijdsverschillen door te geven. Als jury 3 moet ik vooral de barrages regelen en geloste renners noteren. Op dat vlak verschilt de werking in zo’n wedstrijd met veel offroadstroken niet van een koers die enkel over verhard wegdek gaat.”
Het lijkt ons moeilijker in een wedstrijd genre Dwars door het Hageland als wedstrijdjury het overzicht te bewaren. Vooral deze zaterdag, want op de talrijke onverharde wegen zullen renners, volgers en toeschouwers stof moeten vreten. Gezien de zomerse temperaturen en de vele dagen zonder regenval.
“Dwars door het Hageland is eenvoudiger jureren dan bijvoorbeeld Parijs-Roubaix”, beweert Demunter. “In Parijs-Roubaix ga je over 1 lange lijn van punt a naar punt b over diverse kasseistroken. In Dwars door het Hageland wordt met lussen gewerkt. De 5 cruciale onverharde zones worden respectievelijk 2 en 4 maal aangedaan.”
Geen fietsen
Demunter verwijst naar de Demervallei in Aarschot (2x) en de Demerdijk in Zichem (4x). “Tijdens de voorbereiding op de wedstrijd lijsten wij als jurylid alle onverharde zones op en noteren we ook het aantal kilometers”, gaat de UCI-commissaris verder. “Barrages met de volgwagens zijn op die onverharde stroken uitgesloten. Renners die met een lekke band of een ander defect af te rekenen krijgen, verdwijnen in de karavaan. Wij proberen zo snel mogelijk via Radio Tour hun ploegleiders op te roepen. Op zo’n offroadstrook pech hebben, is voor de betrokken renner een groot nadeel. Daar is niets aan te verhelpen.”
Teams proberen daar zelf op in te spelen door langs die onverharde stroken mensen met reservewielen op te stellen. “Dat mag, maar die personen mogen daar niet met reservefietsen staan”, benadrukt Demunter. “Het reglement laat dat niet toe. Reservefietsen moeten van de volgwagens komen. In Dwars door het Hageland kunnen de sportdirecteurs overal blijven volgen. Er is ook een afsnijroute, maar de meesten blijven gewoon in de karavaan. Wij proberen na elke onverharde strook iedereen weer in de juiste positie te krijgen.”
Dat soort koers vraagt extra aandacht van zowel juryleden als chauffeurs. “We mogen zaterdag veel stof verwachten, dus zal mijn chauffeur heel aandachtig moeten zijn”, weet Demunter. “In de 1e plaats om geen enkele renner omver te rijden. In Dwars door het Hageland had ik meestal Kris Bellemans als chauffeur. Iemand met een pak ervaring, onder meer opgedaan bij de neutrale service van Shimano. Voor mezelf komt het erop aan in de stofwolken geen renners te missen die met pech langs de kant van de weg staan.”