Van 11 tot en met 20 juni 2023 wordt de Ronde van Zwitserland verreden. Voor de Belgen wordt het een boeiende rittenwedstrijd want zowel Wout van Aert als Remco Evenepoel verschijnen aan de start. Bovendien zit de wedstrijd vol Zwitserse plaatsen met een Belgische link. Als je al eens op vakantie ging in horloges en raclette, dan zal je wellicht bekend terrein op het scherm zien. De Ronde van Zwitserland 2023 is exclusief live te volgen op TV bij onze partner Proximus Pickx!

Laatste keer de Belgische kampioen?
Zondag 11 juni 2023 beginnen we eraan met een korte tijdrit van 12,7 km in Einsiedeln. Dit plekje is bekend om de benedictijnerabdij die al meer dan 1.000 jaar bestaat en wordt bezocht door pelgrims die op weg zijn naar Santiago de Compostella. Zelfs als we onze chauvinistische jas uitdoen, blijft het een realistische verwachting dat er aan het einde van het weekend een Belg in de leiderstrui staat.
Andere kandidaten in deze tijdrit zijn Søren Kragh Andersen of thuisrenners Stefan Küng en Stefan Bissegger. Ook Magnus Sheffield is een specialist in tijdritten over korte afstand, zo bewees hij onlangs nog in de Ronde van Noorwegen met een 2e plaats. Eerder dit jaar werd hij 2e in de proloog van de Tour Down Under en 3e in de openingstijdrit in de Tirreno. INEOS Grenadiers gooit met Pidcock, Tulett en Filippo Ganna nog heel wat moois voor de leeuwen. Of zorgt Kasper Asgreen voor de verrassing?
Op maandag rijden we van Beromünster naar Nottwil, een etappe van 173,7 km over heuvelachtige wegen. Aan het Meer van Sempach zullen de sprinters toch hun kans willen gaan, want veel kansen zijn er niet. Jordi Meeus heeft deze rit wellicht aangeduid. Na winst in het Circuit de Charleroi stond hij al 4 keer op het podium. In de Heistse Pijl werd hij dit weekend nog 2e en een dag later in de Brussels Cycling Classic eindigde hij op 3. Ook Tim Merlier zal zijn Belgische kampioenenshirt graag nog eens een (laatste) keer willen tonen.
Onvergetelijke zomers
Dinsdag krijgen we al meteen een leuke opdracht voor de renners voor het eindklassement. De etappe loopt naar Villars-sur-Ollon, waar organisator van zomervakanties Intersoc nog een tijd lang een hotel had. Heel wat Belgen trokken met uitzicht op de Mont Blanc op vakantie, al is Leysin aan de overkant van de heuvel natuurlijk een nog bekendere bestemming van Intersoc. 10,7 km moet er disndag beklommen worden aan gemiddeld 7,8%. Toont Evenepoel hier zich opnieuw als gevleugeld klimmer?
Geen aankomst bergop in Leukerbad op woensdag, wel een – excuseer ons de flauwe woordspeling – leuke finale. De bronnen van Leukerbad hebben volgens de overlevering een helende werking, iets waar de Romeinen al van op de hoogte waren. In een Walliser zijdal zijn de warmwaterbronnen tegenwoordig vooral een wellnessoord en ook sporters trekken graag naar het thermaalwater met 51° Celsius. Een dag voor vluchters, zou je denken. Misschien voelt Dylan Teuns of Lennert Van Eetvelt zich wel geroepen?
In het kanton Graubünden ligt de aankomst van de donderdagetappe. Startplaats Fiesch doet misschien ook wel een belletje rinkelen want al jaar en dag trekt de Christelijke Mutualiteit hier op zomerkamp met jonge tieners. Nog steeds vormt de gemeente in het Rhônedal een oord voor onvergetelijke zomers, eerste vakantieliefdes en zwoele zomerdansjes. Vanuit La Punt ben je dan weer zo in Sankt-Moritz. Wout van Aert was hier onlangs nog aan het trainen. Heeft hij plannen in de etappe over de Albulapass?
Strijd der supertalenten?
In de 6e etappe gaat het vanuit La Punt in een lange rit van 215,3 km naar Oberwil-Lieli. We verlaten dan ‘das Engadin’, de veelgesmaakte regio in het zuidoosten. De laatste 2,4 km lopen nog bergop, waardoor puncheurs hun kans kunnen gaan. Een dagje voor Van Aert en Teuns, of hebben thuisrenners Marc Hirschi en Gino Mäder hier plannen? Ook Biniam Girmay vindt hier het gedroomde terrein om nog eens te floreren.
Kiekjes van de Bodensee mogen we verwachten op zaterdag wanneer de renners naar Weinfelden trekken. In een verraderlijke etappe kunnen zowel klimmers als klassieke types zich tonen in een rit met veel lekkers onderweg. Een Belg die we nog niet hebben genoemd, is Cian Uijtdebroeks. Haast geruisloos reed hij in Romandië naar een 6e plek in het eindklassement. De Zwitserse wegen liggen hem dus nu al erg goed.
Met een slotrit tussen St.Gallen en Abtwil van 26 km kent deze Ronde van Zwitserland een mooi sluitstuk. Het parcours is niet helemaal vlak, al verwachten we er toch dezelfde namen als in de proloog. En voor het eindklassement een strijd tussen de mannen van de toekomst Juan Ayuso en Remco Evenepoel? Het is een scenario waar veel liefhebbers voor tekenen.
En dat kan je volledig live volgen bij onze partner Proximus Pickx!
Het uitzendschema voor de rechtstreekse uitzendingen van de Ronde van Zwitserland op Pickx+ Sports 1:
Etappe 1 (11 juni): 15u20 – 18u
Etappe 2 (12 juni): 15u20 – 18u
Etappe 3 (13 juni): 15u20 – 18u
Etappe 4 (14 juni): 14u35 – 17u15
Etappe 5 (15 juni): 14u35 – 17u15
Etappe 6 (16 juni): 14u20 – 17u
Etappe 7 (17 juni): 14u35 – 17u15
Etappe 8 (18 juni): 15u – 17u40
Volg de Ronde van Zwitersland van 11 tot 18 juni op Pickx+ Sports 1, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports. Voor wie de etappes mist, zijn er verschillende herhalingen voor de nachtlus en vlak voor de start van de etappe van de volgende dag op Pickx+ Sports 1.