Op zaterdag 17 juni wordt in Durbuy de 4e etappe van de Baloise Belgium Tour 2023 gereden. De renners rijden dan 4 grote rondes over 6 beklimmingen en komen na 172,6 km aan in de gemeente waar Marc Coucke een imperium heeft uitgebouwd. De etappe is een kopie van de rit van vorig jaar. Quinten Hermans won toen op indrukwekkende wijze en zocht na de aankomst verfrissing in een zwembad. In zijn fietskleding dook hij het water in, een memorabel beeld.

6 hellingen
De etappe van vorig jaar (2022) in Durbuy was een zware onderneming. In warme weersomstandigheden werd er niet eens een gemiddelde snelheid van 40 km/u gehaald, terwijl er wel heel hard werd gekoerst. Uiteindelijk streden er 6 renners voor de overwinning. De latere eindwinnaar Mauro Schmid en zijn grootste concurrent Tim Wellens maakten samen met Hermans, Lorenzo Rota, Dries De Bondt en Victor Campenaerts deel uit van de elitegroep vooraan.
En of er toen geschift werd. Vanaf de 26e in de uitslag werd er al geëindigd op meer dan 5 minuten, het grote peloton kwam op ruim 22 minuten van de winnaar aan. Het waren tijdsverschillen uit een Grote Ronde. Die ravage werd natuurlijk deels aangericht door het tropische weer. Dat leidde ook tot een dozijn opgaves, want niet iedereen kan even goed tegen dergelijke sauna-omstandigheden.
Onderweg liggen dus 6 hellingen die elk 4 keer moeten worden beklommen. De aankomst ligt halverwege op de Muur van Durbuy, een beklimming van 660 meter aan meer dan 10% gemiddeld. De toppers reden hier vorig jaar aan een snelheid van 23 km/u naar boven, waardoor ze nog geen 2 minuten aan het klimmen waren. De toptijd is in handen van Clément Russo en Kévin Vauquelin, al kwamen zij die dag tekort voor de overwinning.
Tweetrapsraket
De 2e helling is in feite een tweetrapsraket. De renners moeten eerst over de Champ des Hêtres, een helling die maar aan 3 à 4% omhoog loopt. In koers wordt hier het buitenblad gehanteerd, al wordt het daarna wel zwaarder. Voorbij de bocht ligt immers de Côte de Petite Somme, een grillige berg die aan het einde piekt tot meer dan 10%. Over 2.250 meter gaat het aan 5,4% gemiddeld, maar het venijn zit dus in de staart. De KOM is hier in handen van Rasmus Tiller, de regerend Noors kampioen en vorige zaterdag nog voor het 2e jaar op rij aan het feest in Dwars door het Hageland.
Na Oneux moeten de renners als 4e helling over de Côte de Bende. Tussen Jenneret en Bende loopt het omhoog aan 3,9%, al krijgen de renners onderweg wel een korte afdaling. Het steilste stukje van 10% ligt al in het dal, maar daarna kan je dus serieus op je adem trappen. Toch halen de profs hier ook snelheden tot 34 km/u. Wees niet beschaamd als je terug moet naar het binnenblad, het geeft je ook de kans om uit te kijken over de Condroz.
De renners trekken dan richting Hamoir, aankomstplaats in de Ronde van 2021. Toen won Caleb Ewan zowaar de koninginnenrit in een sprint van een uitgedund peloton. Misschien dat de parcoursbouwers daarom de etappe nog wat lastiger hebben gemaakt. Aan de oever van de Ourthe is het opnieuw klimmen geblazen.
Knipoog naar Evenepoel
De Côte de Hermanne is bekender bij het grote publiek. Deze helling is ook bekend als Les Kimones of de Rue de Néblon. Qua panorama is Les Kimones echt een pareltje. In de grote bocht waarmee je van start gaat, kronkel je tussen de bossen en heb je een typisch Ardens uitzicht. Op een zonnige dag zal je de vogeltjes hier gelukzalig horen fluiten. Uiteindelijk klim je over 2 km aan bijna 6% gemiddeld. Pluspuntjes voor het egale wegdek hier.
In de finale ligt ook nog de Grand Houmart, een helling richting Tohogne. Hier klim je een km lang aan 6,5%. Niet de allerzwaarste helling, maar de optelsom maakt van deze rit natuurlijk wel een vreselijke onderneming. Uiteindelijk kom je uit op net geen 3.000 hoogtemeters., op deze relatief korte afstand een enorme hoeveelheid.
Dat deze etappe zal bepalen over eindwinst, lijkt een zekerheid. Een dag later zal er in Brussel ook nog wel geknokt worden, maar dan ligt het klassement al in een plooi en is het altijd lastig om nog grote verschillen te maken. Maar spannend wordt het sowieso en spektakel zullen we wellicht ook krijgen. Bring it on!