ABUS heeft de laatste jaren een stevige reputatie vergaard als helmproducent. Een teken dat de ontwikkeling en de verbetering van hun helmen niet stilstaat. ABUS ontwikkelt dan ook alles in eigen huis, met een vast team. In 2017 kwam de GameChanger, die opviel door zijn hoge comfort, goede aerodynamica en coole looks. Niet te verwonderen dus dat je hem ook buiten het profpeloton veel zag opduiken. Op 1 juli 2023 wordt met de Tourstart de update gelanceerd. Wij mochten de GameChanger 2.0 al testen!

Verbetering?
We kunnen het niet ontkennen: de GameChanger ligt ons nauw aan het hart. Van bij de 1e pasbeurt wist hij ons te overtuigen door zijn comfort en goede ventilatie. Wie geregeld de foto’s van de producttests op WielerVerhaal bekijkt, zal al gemerkt hebben dat we de GameChanger dikwijls van het schap halen. We waren dan ook erg benieuwd toen we te horen kregen dat ABUS met een nieuwe GameChanger voor de dag zou komen. Die werd voorgesteld op Eurobike, vorige week in Frankfurt. En dus mooi op tijd om de profteams Movistar en Alpecin-Deceuninck voor de Tour te voorzien van wat ABUS de snelste helm noemt.
Tegelijkertijd wist ABUS te vertellen dat het weer een grote stap zet in productie in eigen huis. ABUS gaat er voor zijn andere producten al jaren prat op dat alle expertise en productie in eigen huis worden gehouden en doet dat nu ook met zijn helmen. Daarmee wordt de mobiliteitsafdeling steeds belangrijker bij de Duitse fabrikant. Een stap die benadrukt wordt door het Italiaanse vlagje op de helm.
Op de testdag die ABUS en WielerVerhaal organiseerden konden we de nieuwe helm in levende lijve zien. En testen. Vermits we al jaren met de GameChanger op stap zijn, waren de jongens van ABUS erg benieuwd naar onze bevinden en of de GameChanger ook voor ons een verbetering was.
Aeroblade
Wanneer we de nieuwe GameChanger van nabij bekijken, valt meteen de brede luchtinlaat aan de voorzijde op. De zogenaamde ‘sweat box’ moet ervoor zorgen dat er minder zweet op het voorhoofd wordt gevormd en verbetert de luchtdoorstroming over het hoofd, zonder daarbij meer wervelingen te veroorzaken. Bovenaan de helm zien we de ‘Aeroblade’. Die zorgt niet alleen voor een betere aerodynamica, maar verbetert ook de luchtcirculatie in de helm wanneer de renner erg diep rijdt en de sweat box minder lucht hapt. Het ontwikkelingsteam maakte niet minder dan 90 prototypes van deze Aeroblade vooraleer ze de definitieve versie vastlegden.
De GameChanger en de GameChanger 2.0 lijken sterk op elkaar, maar wanneer we de details bekijken, dan zien we dat het profiel van de GameChanger 2.0 langzamer oploopt dan dat van zijn voorganger. De zogenaamde Kammtail achteraan is ook wat breder, wat zowel de aerodynamica als de verluchting ten goede komt. De Kammtail werkt optimaal tussen 46 en 52 km/u. Inderdaad, niet weggelegd voor iedere fietser, maar duidelijk gericht op de betere wielertoerist en de meer sportieve rijder.
Ook aan de binnenkant van de helm zien we dat er een en ander is veranderd. Door de bijkomende instroomopening vooraan zijn de kanalen breder en licht anders gevormd. ABUS noemt dit Forced Air Cooling Technology en geeft mee dat er nu 20% meer lucht door de helm stroomt. Ook zien we dat ABUS nu toch een padding heeft voorzien. Bij de vorige GameChanger was die er enkel vooraan, maar toch zorgde dat niet voor een oncomfortabel gevoel. De nieuwe padding zorgt niet alleen voor meer comfort, maar ook dat er bij impact een kussen is tussen hoofd en helm.
Comfort
ABUS deed de testen onder meer in de windtunnel van Belgian Cycling Factory in Beringen en uit de metingen bleek dat de helm zowat 5% sneller is geworden. Bij de tests hielden ze een snelheid van 42,5 km/u aan om de snelheden van het peloton zoveel mogelijk te benaderen. Een hele prestatie als je dat kunt combineren met een verbeterde ventilatie en meer comfort. Maar ABUS beperkte zich niet tot testen in de windtunnel. Ook de renners van de gesponsorde ploegen deden een aardige duit in het testzakje en gaven ongezouten hun mening en appreciatie.
Wanneer we de GameChanger 2.0 passen, valt ook nu weer het comfort op. Zeker wanneer we de helm wat vaster op het hoofd drukken, merken we dat de padding zachter aanvoelt. Het retentiesysteem laat zich makkelijk en precies afstellen. Het systeem is ook nu weer in de hoogte regelbaar en ‘pony tail’-ready. De riempjes voelen nog steeds erg goed aan en sluiten mooi aan onder het oor. De magnetische sluiting laat zich makkelijk en met 1 hand bedienen. Wel valt op dat de helm wat dieper zit dan de vorige versie. Toch hindert dat niet. Integendeel zelfs. Hij sluit mooi aan op onze fietsbril en ook wanneer een collega met een grotere bril de helm even uitprobeert, heeft die geen klachten.
Prijs/kwaliteit
Het belangrijkste is natuurlijk hoe de helm aanvoelt tijdens het fietsen. De bijkomende ventilatie aan het voorhoofd is duidelijk voelbaar en aan de achterzijde voelen we iets meer wind. Sommige helmen veroorzaken tijdens het rijden bijna een storm boven op het hoofd, maar bij de GameChanger blijft boven op onze (dunne) haardos alles rustig. En dat kunnen we appreciëren. Zeker omdat het qua ventilatie zeker snor zit.
Tijdens de zonovergoten testdag klommen de temperaturen richting 30°, en hoewel er stevig werd doorgeknald, merkten we geen overmatig zweten op het hoofd. Het comfort ligt inderdaad weer wat hoger. Op geen enkel moment voelt de helm zwaar of hinderlijk aan. Ook de lawaaiproductie is erg laag. Wanneer we die dag nog enkele helmen testen, valt op dat die toch wat meer wervelingen veroorzaken en dus meer lawaai.
Met een prijs van 249,99 euro is de 260 gr wegende GameChanger 2.0 niet de goedkoopste helm. Maar dankzij het hoge draagcomfort, de uitstekende ventilatie en de erg goede aerodynamica zet hij weer een stap vooruit en zetten we hem weer helemaal boven in onze lijst. Hij komt in 11 kleuren en binnenkort volgt ook nog de versie met de nieuwe MIPS. Die weegt 10 gram meer, komt in 4 kleuren en kost 299 euro.
Ontdek hier alles over de ABUS GameChanger 2.0 !