Enkele weken geleden kregen we de Wahoo ELEMNT ROAM v2 GPS Fietscomputer bezorgd. We hoorden er heel wat positieve verhalen over en dat prikkelde onze nieuwsgierigheid. Op onze 1e rit trokken we er meteen voor 5 uur navigeren op uit. Na 4 weken testen zijn er geen geheimen meer voor ons.

App
Zo blij als een klein kind unboxen we dit pareltje. We nemen er ook alvast onze smartphone bij en installeren de ELMNT-app van Wahoo. Die hebben we nodig om onze ROAM v2 te kunnen personaliseren. Het verbinden is vrij simpel, al is het wel weer even wennen dat we het scherm moeten bedienen met knoppen en niet over een touchscreen beschikken. Eenmaal verbonden staat er al meteen een firmware update op ons te wachten die binnen no time geïnstalleerd is. Vanuit de app gaan we nu eerst onze gegevensvelden aanpassen naar onze persoonlijke wensen, de keuze uit verschillende data is enorm.
Tijdens het aanpassen van de verschillende datavelden zien we ook meteen de aanpassing gebeuren op het scherm van onze fietscomputer. Zo kunnen we meteen checken of dit daadwerkelijk is dat we op het scherm willen zien. De gegevens die je zelf het belangrijkste vindt, plaats je het beste bovenaan op het scherm. Handig omdat je per gegevensveld kunt gaan inzoomen. Zo verdwijnen de onderste tabellen per klik en zullen de bovenste steeds groter weergegeven worden.
Specificaties
De ROAM v2 is de vernieuwde versie van zijn oudere broertje ROAM v1. Op gebied van looks is er niet erg veel veranderd. Zo zien we nog steeds de 6 verschillende bedieningsknoppen. De 3 knoppen onderaan het scherm zijn wel wat opgehoogd om een beter gevoel te krijgen wanneer je de knop nu wel of niet indrukt. Voor de rest kunnen we aan het uiterlijk niet veel verschillen opmerken. Ja, het logo oogt nog net iets anders. Maar dat gaat het ‘m niet doen.
Intern is er wel heel wat veranderd. Zo is het geheugen verhoogd van 4 naar 32GB, en is het scherm van 8 naar 64 verschillende kleuren geüpgraded. De batterijduur blijft met zijn 17 uur nog wel steeds op hetzelfde niveau. De GPS is nu een multi-band, zo zal hij verschillende GPS-systemen combineren om jouw positie zo precies mogelijk te bepalen, waardoor je nauwkeuriger kunt navigeren. Ook interessant voor mensen met suikerziekte of de ultra gedreven fietser, is dat de Wahoo nu te verbinden is met de Supersapiens glucosemonitor. Zo kan je live volgen hoe hoog of laag jouw suikerniveau staat tijdens het fietsen en weet je precies wanneer jij je tank moet bijvullen. Naast de Supersapiens is ook de CORE Body Temperature Sensor te verbinden met de ROAM v2, wat met de v1 niet mogelijk was.
4 weken testen
De dag nadat we het toestel ontvangen en gepersonaliseerd hebben, trekken we er op uit naar de Belgische Ardennen voor een route van 150 km, waar we in totaal 5 uur over doen. Bij aankomst uploaden we nog snel de route naar ons toestel, een makkie. Klaar om te vertrekken. Gedurende de gehele rit maakt de Wahoo geen enkele fout en leidt hij ons perfect rond. Door het duidelijke scherm en onze precieze locatie nemen we geen enkele keer een foute afslag, ook niet wanneer we door een klein dorpje passeren dat op een spinnenweb lijkt. Dankzij de turn-by-turn weten we ook goed op tijd wanneer er een volgende afslag komt.
Bij elke klim wisselt het scherm automatisch naar het klimscherm. Zo kunnen we zien hoe lang en hoe stijl de klim nog zal zijn. Bij aankomst hadden we slechts 20% van onze batterijcapaciteit verbruikt, wat best impressionant is na 5 uur constant navigeren. Tijdens 1 van onze routes moesten we door wegenwerken wel eens afwijken van de ingeladen route, maar de Wahoo berekende supersnel en automatisch een omleiding. Bij elke koffierit die we doen, hebben we persoonlijk graag veel informatie op ons scherm staan. Zo hebben we maar liefst 11 verschillende datavelden geprogrammeerd, van wattage tot buitentemperatuur. Maar als we bijvoorbeeld een intensieve training of een wedstrijd gepland hebben, drukken we simpelweg enkele keren op de zoomknop aan de rechter zijde van het toestel. Zo kunnen we onze belangrijkste data uitvergroten.
Bij het testen van de batterij kwamen we steeds uit op een mooie 14 tot 18 uur, afhankelijk van hoeveel we navigeerden. Het leuke is ook dat wanneer je het toestel afsluit na je rit, dat hij dan nog even aangeeft hoeveel percentage batterij er nog over is. Zo weet je zeker of je de volgende dag nog voldoende batterij zult hebben. Over het gehele plaatje zijn wij zelf supertevreden. In het begin was het heel even aanpassen dat er geen touchscreen aanwezig was, maar na enkele ritten waren we dit ook gewoon. We merkten tijdens onze 80 uren testen in 4 weken geen enkele hapering van het toestel of de app. Ook het uploaden van onze rit ging altijd erg vlot.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en maak kans op een gesigneerd boek over de comeback van Remco Evenepoel! (winnaar wordt op 1/9/2023 bekendgemaakt)