Vrijdag 8 september 2023 wordt in het Canadese Québec de gelijknamige Grote Prijs gereden. Deze wedstrijd telt mee voor de WorldTour en is 1 van de grote eendagswedstrijden in het najaar. Met dank aan de 16 rondjes (met daarin bijna 3.000 hoogtemeters) is het WK-gevoel altijd erg hoog. De 1e winnaar was een Fransman, de laatste ook en dit jaar is de kans reëel dat de winnaar opnieuw uit l’Hexagone komt. Je kan alle etappes live bekijken op Pickx+ Sports.
De dubbelaars
De overgrote meerderheid in Québec spreekt Frans en in 2010 was ook de 1e winnaar van de wielerwedstrijd een rasechte Fransman. Thomas Voeckler schreef immers deze klassieker op zijn naam en werd opgevolgd door een andere Franstalige renner: Philippe Gilbert. Met Simon Gerrans (2 keer), Rigoberto Urán, Peter Sagan (2 keer) en Michael Matthews (2 keer) volgden er allemaal leuke namen op het palmares. Omwille van de coronapandemie lag de klassieker 2 jaar stil, tot Benoît Cosnefroy vorig jaar een eind maakte aan de stilte.
Het valt wel op: 3 renners wonnen inmiddels al 2 keer de GP Québec. Het is ook niet ondenkbaar dat Cosnefroy dit jaar hetzelfde doet. Afgelopen zondag was hij al danig in de weer tijdens de Bretagne Classic en eerder werd hij 2e in de Tour du Limousin-Périgord. Er mag wel nog iets bij komen op het palmares van de 27-jarige Fransman. De verwachtingen waren dit jaar hoog, maar in het eendagswedstrijd is een 3e plek in de Brabantse Pijl zijn strafste resultaat.
De Fransen zullen nog meer rekenen op de man in vorm, Valentin Madouas. De 27-jarige Bretoen maakte zijn droom waar door in zijn prachtige Franse kampioenentrui naar de overwinning te sprinten in zijn thuiswedstrijd. Madouas is de onbetwiste kopman bij Groupama-FDJ en bovendien bezig aan een straf seizoen met ook al een 5e plaats in Luik-Bastenaken-Luik en zelfs een 2e plek in de Strade Bianche. In principe start hij zonder stress, want zijn seizoen is zeker geslaagd.
Renners uit vorm en topfavoriet
En dan is er nog Julian Alaphilippe, die in zijn topjaren altijd topfavoriet zou zijn op een dergelijk parcours. De Fransman blijft op zijn 31e maar zoeken naar zijn beste vorm. Met ritwinst in de Dauphiné dacht iedereen dat hij de oude was, maar zowel in de Tour als op het WK ging hij voor de vroege aanval, waarna hij steevast uit beeld verdween. Ook in de Bretagne Classic was het nog niet top. Bij Soudal-Quick.Step hopen ze dat hij erdoor komt, al is er met Ilan Van Wilder alvast nog een grote naam mee naar Canada.
Net als Alaphilippe zoekt ook Biniam Girmay al heel het jaar naar de beste benen. Ook hij won wel een rit in de Ronde van Zwitserland, maar kon niet bevestigen in de Tour. Zowel in San Sebastián als in Bretagne haalde hij de aankomst niet, dus het is maar de vraag of die goede vorm er nu is. Misschien kiezen ze bij Intermarché-Circus-Wanty wel voor Lorenzo Rota, ook een specialist in zware eendagswedstrijden.
De topfavoriet spreekt echter geen Frans en is wél bezig aan een goed seizoen. De Sloveen Matej Mohoric won een beetje uit het niets een etappe in de Tour en dat was het begin van een geweldige periode met rit- en eindwinst in de Ronde van Polen en opnieuw ritwinst in de Renewi Tour. De 28-jarige renner van Bahrain-Victorious kon in 5 deelnames nog geen enkele keer in de top 10 eindigen in Canada (noch in Québec, noch in Montreal), daar moet dit jaar verandering in komen.
Onvoorspelbaar
Ten slotte moeten we het ook nog even hebben over de thuisrenners. In de 1e plaats de Canadees Hugo Houle die al 3e werd in de Maryland Cycling Classic. Ook van de Amerikanen Matteo Jorgenson en Brandon McNulty en in mindere mate Kevin Vermaerke en Lawson Craddock mogen we wel iets verwachten. Verder zijn er nog de Yates-brothers, Alex Aranburu, Marc Hirschi, Arnaud De Lie en Florian Vermeersch voor Lotto Dstny, de onvermoeibare Pello Bilbao en het vrijbuitersduo Magnus Cort en Ben Healy van EF Education-EasyPost.
Je merkt het al: de GP Québec wordt 1 van de minst voorspelbare wedstrijden van het seizoen. De Grote 7 (Van der Poel, Pogačar, Vingegaard, Roglič, Evenepoel, Van Aert en Pedersen) ontbreken, wat ervoor zorgt dat er veel favorieten zijn.