Richting het EK en BK Gravel op 1 oktober 2023 over hoofdzakelijk Vlaams-Brabantse offroadwegen, dokterden we samen met onze partner Škoda enkele eigen gravelroutes in de buurt uit. We schieten op gang met een route die start bij Jennes in Aarschot. 85 km met verschillende kuitenbijters en langere gravelstroken voor de sportieve fietsers en een welgesmaakte shortcut van zo’n 25 km voor wie wil kennismaken met gravel of een familie-uitje prefereert. Enjoy!

Rock Werchter
De langere route zit op net iets minder dan 50% gravel. We starten bij Jennes, de Škoda-concessiehouder in Aarschot. Al snel fietsen we voorbij het Stadspark, 1 van de aangenaamste plaatsen van Aarschot: intiem groen, een prachtig zicht op de kerk en het koele grijze lint van de Demer is vlakbij. Nog net geen 100 jaar oud is dit een plek waar geschiedenis en natuur dicht verweven zijn.
Net buiten het centrum fietsen we langs de Demer over een traject van 10 km met lichte gravel. Halverwege kan een brug over het water je opvallen. Die behoort tot de ontmoetingsplaatsen langs de Demer die gemarkeerd worden door kunstwerken. Op deze brug, die dateert uit 1986, zijn prachtig uitgewerkte brugleuningen en een ‘tolhuisje’ van cortenstaal te bewonderen. ‘s Avonds lichten de uitgesneden patronen op.
Wat verderop ligt de festivalweide van Rock Werchter. Langs Wakkerzeel en Wezemaal krijgen we nog enkele stroken voorgeschoteld voordat we de Wijngaardberg bereiken. Een stevige klim is dat, maar het uitzicht boven maakt alles goed. Zoals de naam al doet vermoeden, fietsen we boven door de wijngaarden. Hoewel het hier wat hobbeliger kan zijn, is dit met de juiste uitrusting goed te trotseren. Wie een uitstapje wil maken op de Wijngaardberg kan een majestueus beukenbos verkennen en daar de zogenaamde Duivelsput ontdekken. Deze intrigerende plek staat bekend als een verlaten ijzerzandsteengroeve in Wezemaal. Maar kloppen de mysterieuze verhalen die erover verteld worden wel met de werkelijkheid? De fascinatie rond de Duivelsput heeft zelfs geleid tot een nieuw en exclusief bier, het ‘Groevebier’.
Troostembergbos
Langs Gelrode en Nieuwrode wachten ons nog enkele hoogtemeters, voordat we aankomen bij het Kasteeldomein van Horst in Holsbeek. Het kasteel wordt omringd door een grote vijver en slotgracht. Naast die slotgracht bevindt zich een koetshuis, dat in de jaren ’90 van de 20e eeuw gerestaureerd en omgebouwd werd tot taverne. En dat te midden van een bos. Het Kasteel van Horst dient als thuishaven voor de stripfiguur De Rode Ridder, gecreëerd door Willy Vandersteen.
Vervolgens gaat de route naar het meest zuidelijke punt, net buiten Sint-Joris-Wingene. Hier rijden we rond het volgende kasteeldomein en het Troostembergbos. Troost komt op dit moment goed van pas, vooral wanneer we een klein nietje uit onze achterband moeten verwijderen dat ons in de problemen bracht. Dit terwijl we ook nog eens overvallen worden door 1 van de vele stortbuien. We proberen dekking te zoeken zodra we weer aan het fietsen zijn, maar we worden niet gespaard. Gelukkig houden de ietwat warmere temperaturen en ons regenjasje ons comfortabel en knus.
Onderweg naar Tielt-Winge worden we verrast door verschillende donderslagen en bliksemschichten die weerspiegelen in het wolkendek. Nog net geen 20 km te gaan voordat we kunnen schuilen in de auto, terwijl we terug richting Aarschot gaan. We blijven enkele gravelstroken volgen net buiten Schoonderbuken om onze weg richting de Demer opnieuw te vinden. Dit is ook 1 van de stroken van Dwars door het Hageland in Langdorp. Na wat draaien en keren vinden we onze weg terug naar de wagen, naast het water.
Langdorp
Gravel wordt steeds populairder, maar wie wil instappen of kennismaken, is mogelijk gebaat met een kort tripje. Ook wie eens de kiddo’s mee op pad wilt nemen, is met ons rondje van 25 km een mooi eind op weg. Op de hoogtepunten van bovenstaande route hebben we niet te veel beknabbeld. We vertrekken weer bij Jennes, de Škoda-concessiehouder in Aarschot, en gaan dit keer naar Langdorp. Langs onze rechterkant houden we de Demer en gaan verder naar Testelt. Voor lange tijd was er geen brug over de Demer om Langdorp en Rillaar met elkaar te verbinden.
Aan de kant van Langdorp was er wel een doorwaadbare plaats waar karren bij drogere omstandigheden konden passeren. Aan het einde van de 19e eeuw werd hier een eenvoudig veer gebruikt. Aan de overkant ligt nog steeds Langdorp. Niet ver daar vandaan moet ooit het verdwenen kerkje van Weerde hebben gestaan. Tegenwoordig bevindt zich dicht bij het dorpscentrum van Langdorp, net achter de pastorie, een brug die geschikt is voor fietsers en wandelaars. Die werd in de jaren ’90 gebouwd onder leiding van de toenmalige burgemeester Rik Daems.
Op de terugweg kan je in het zuidoosten van de Aarschotse deelgemeente Langdorp een zanderig plateau van een 80 hectare zien, op minder dan 100 meter van de Demer. Hier ligt de Roosmerenamer, een historische aanlegplaats langs de Demer. Langs de rand groeien 22 knoteiken en andere opgaande bomen. Lokale plekken tonen ook de aanwezigheid van houtwallen. We maken nog even een uitstapje naar Rillaar voordat we teruggaan naar de overkant van de Demer. We passeren de kapel van de Donderheilige Sint-Donatus. Dit kleine classicistische gebouw is zijn vaste plaats. Aan het einde van WOII werd het beeld van Sint-Donatus vernield door een vliegende bom en moest het vervangen worden. Eenmaal terug in Langdorp is het nog een paar kilometer over de onverharde weg langs de Demer voordat we onze bestemming bereiken.
Download Škoda Gravelroute Aarschot – lang.
Download Škoda Gravelroute Aarschot – kort.