Richting het EK en BK Gravel op 1 oktober 2023, over hoofdzakelijk Vlaams-Brabantse offroadwegen, hebben we samen met onze partner Škoda enkele eigen gravelroutes in de buurt uitgestippeld. Na Aarschot en Leuven stellen we je graag de volgende route in Waver voor. 73 km over glooiende wegen en langere gravelstroken voor de sportieve fietsers, maar ook een verkorte route van ongeveer 22 km voor wie kennis wil maken met gravel of een familie-uitje verkiest. Beide routes starten en finishen aan de Škoda-concessiehouder City Store Percy Motors in Waver.

Regenboogtrui
We vertrekken en begeven ons naar de sporthal om na wat draaien en keren de spoorweg over te steken. Achter de spoorweg beginnen we aan onze 1e gravelstrook van de dag. Let wel even op, je moet een kleine parkeerplaats oversteken die niet al te breed is; auto’s kunnen hier soms achteruit de gravelparking oprijden. De eerste 10 km wisselen gravelwegen en verharde ondergrond af, samen met wegen die wat op en neer lopen. Eens we in Terlanen aankomen, begint het iets zwaardere klimwerk, de flanken van de Smeysberg liggen op de loer.
We beklimmen de fameuze Moskesstraat. Deze helling loopt over 500m met een gemiddeld stijgingspercentage van 9%, en in de haarspeldbocht bereikt het zelfs een maximale hellingsgraad van 14%. Het is een stevige kuitenbijter. Als de kasseiondergrond ook wat natter is, moet je zelfs opletten dat je genoeg tractie behoudt op je achterwiel of anders is het wandelen geblazen. De Moskesstraat is niet alleen 1 van de scherprechters in de Brabantse Pijl sinds enkele jaren, maar speelde ook een prominente rol op het WK van 2021 in Leuven, waar Julian Alaphilippe en Elisa Balsamo met de bloemen en de regenboogtrui aan de haal gingen.
We blijven net buiten het centrum van Overijse en Eizer voor we opnieuw het woud ingaan. Voor ons is dat pas echt gravelen. De goede ondergrond zorgt ervoor dat we onze snelheid wat kunnen verhogen terwijl we door de bossen scheuren. We beginnen aan de Dronkemansdreef voor een passage van 35 km door het Zoniënwoud.
Solvay
In 2021 werd het Zoniënwoud opgenomen op de lijst van UNESCO Werelderfgoed. Beukenbossen zijn in Europa een deel van ons natuurlijk, geografisch en historisch erfgoed. Nu worden dergelijke oerbossen schaars. Maar ooit was Europa rijk bedekt met dit soort habitat. Om dit bedreigde stuk Europees erfgoed te behouden, ging men op zoek naar unieke en originele stukken van deze oerbossen. Men selecteerde een reeks van 78 beukenbossen in Europa, waarvan er 1 in het Zoniënwoud ligt. En nog specifieker, de kernzone die bekendstaat als het Bosreservaat Joseph Zwaenepoel in Groenendaal.
De voormalige Renbaan Groenendaal, op kilometerpaal 48.50, heeft een rijke geschiedenis in de paardensport, met beroemde jockeys en veel gokactiviteiten. Nu is het verwaarloosd, met hoog gras, een beschadigde tribune en een vervallen koninklijk paviljoen uit 1889.
Wanneer we uit het woud rijden, passeren we het domein van Solvay. Het zou de naam van een DJ kunnen zijn, maar dat is het niet. Het Solvay-domein maakte oorspronkelijk deel uit van het Zoniënwoud en werd in 1893 gekocht door Ernest Solvay. Het park werd aangelegd door zijn zoon Ernest-John en herbergt zeldzame planten en dieren. Het is toegankelijk voor het publiek en huisvest de Stichting Folon. Het Kasteel Solvay werd gebouwd in 1842 in Vlaamse Neorenaissance-stijl door architecten Arveuf-Fransquin en Coppens.
Voor de laatste 10 km in La Hulpe en Rosières proberen we de goede gravelwegen te vinden om onze route naar Waver mooi af te sluiten.
Pascal Verbeken
Voor de kortere graveltrip kan je gebruikmaken van onze 20 km-route. We starten opnieuw bij Škoda-concessiehouder City Store Percy Motors in Waver om vervolgens met enige voorzichtigheid de spoorweg over te steken. Net buiten Otteburg nemen we een licht oplopende weg, namelijk de Langeheide. Iets verderop steken we de Dijle over. Deze maakt deel uit van het stroomgebied van de Schelde. Het gebied ten oosten van Brussel, waar de Dijle doorheen stroomt, staat bekend als het Dijleland. De belangrijkste plaatsen aan de Dijle zijn, met de stroom mee, Ottignies-Louvain-la-Neuve, Waver, Leuven, Werchter en Mechelen.
Van het ene station rijden we naar het andere in Florival, volgen we de Spoorweglijn naar Archennes. We zijn net over de helft wanneer we even gaan zitten op een gemakkelijk gelegen bankje naast een licht hellende gravelweg. Wie zich geroepen voelt, kan er altijd even de QR-code scannen. De wind kan hier wel waaien in het open veld. Net als bij de grote lus hebben we geprobeerd de mooiere paden te vinden. Voor we het weten, zijn we alweer terug in Waver.
Download GPX Škoda Gravelroute Waver – lang.
Download GPX Škoda Gravelroute Waver – kort.