Richting het EK en BK Gravel op 1 oktober 2023, over hoofdzakelijk Vlaams-Brabantse offroadwegen, hebben we samen met onze partner Škoda enkele eigen gravelroutes in de buurt uitgestippeld. Na Aarschot, check!, stellen we je graag deze route rondom Leuven voor. Deze route van 75 km start en finisht bij Škoda-concessiehouder Ceulemans Motors in deelgemeente Herent en biedt diverse uitdagende beklimmingen en langere gravelstroken voor de sportieve fietsers. We hebben ook een verkorte route van een 25-tal km voor wie kennis willen maken met gravel of een familie-uitje verkiest. Enjoy the ride!

Kasteel van Leefdaal
De langere route bestaat voor iets minder dan 60% uit gravelwegen. Wanneer we afslaan van de Brusselsesteenweg, de Baertlaan in, begint al snel het klimwerk. Achterin de wijk ontdekken we al ons 1e gravelweggetje van de dag. De route voert ons door het Bertembos, een open bos gelegen op een heuvelrug tussen Leuven en Sterrebeek, waar je kunt genieten van prachtige uitzichten dankzij de hoge ligging. Wandelaars en fietsers kunnen hier hun favoriete activiteiten uitoefenen, terwijl kinderen kunnen ravotten in het speelbos, ideaal voor een snelle tussenstop op de korte route.
We kruisen enkele wegen die eerder deel van het strijdtoneel waren in de Ronde van Vlaams-Brabant en tijdens het Belgisch Kampioenschap in Bertem. Het gaat richting onze volgende gemeente, waar we langs het plaatselijke Kasteel van Leefdaal passeren. Het is nu in handen is van Graaf de Liedekerke. We passeren enkele wegenwerken, maar kunnen er makkelijk langs met onze gravelfiets.
Vanaf hier moeten we extra opletten, we rijden over een gravelgedeelte dat zich kilometers lang langs de Voerbeek uitstrekt. Deze beek ontspringt in het Zoniënwoud bij Tervuren en stroomt door het deelbekken van de Voer, dat nagenoeg het hele grondgebied van de gemeenten Tervuren en Bertem en het westelijke deel van Leuven beslaat. De weg is hier niet erg breed en sommige bochten zijn scherper dan ze lijken. Enige voorzichtigheid is dus gebode, ook al omdat het water dichtbij is – en zonder enige afscheiding. Wat verder zit het Park van Tervuren eraan te komen. Hier volgen we een groot deel van de wegen van het EK en BK. Tussen de toegangspoorten van het Park van Tervuren en Jezus-Eik bevindt zich het Geografisch Arboretum van Tervuren, een verborgen parel in het Zoniënwoud waar je meer dan 400 boomsoorten van over de hele wereld kunt ontdekken.
Meerdaalwoud
Persoonlijk vinden we dit 1 van de mooiste natuurplekken die we recent verkenden. We blijven rond de grote vijver in het midden en voor wie even wil rusten, zijn er bankjes aan het water. Voorbij het park wacht ons een lange rechte strook, en hoewel het niet direct opvalt, begint het langzaam omhoog te lopen. Dus als je snelheid wilt maken, zal je flink moeten trappen. Na een scherpe bocht naar links verlaten we het woud in de Dronkmansdreef. We blijven buiten Overijse, maar gaan van Eizer naar Huldenberg met een passage door het Margrijnsbos.
Na wat draaien en keren in Sint-Agatha-Rode raken we even de Waalse grens aan om ons vervolgens rond het natuurreservaat Grootbroek te begeven. Nadat we de Dijle zijn overgestoken, duiken we het grote Meerdaalwoud in. Dat markeert de oostelijke zijde van het rijk van de Brabantse Wouden, een indrukwekkend landschap dat zich uitstrekt van de Dijlevallei en het Zoniënwoud tot het Hallerbos in het westen. Kamperen en ravotten, kunstwerken ontdekken of een ochtendwandeling om reeën te spotten, het kan allemaal in het grootste loofbos van Vlaanderen, vlakbij Leuven.
We maken hier een grote lus van 20 km, waarbij we 2 keer de Naamsesteenweg oversteken via handige bruggen. De Weerste Dreef ligt centraal in deze lus. We zijn nu slechts een boogscheut verwijderd van het begin- en eindpunt van deze wedstrijd: het Zoet Water, waar we je straks meer over zullen vertellen in onze kortere route. Langs de campus Arenberg en Gasthuisberg vinden we onze weg terug.

De vijvers
Voor wie kennis wil maken met gravelrijden, hebben we ook voor de Leuven-editie een kortere route beschikbaar die grotendeels dezelfde wegen als de lange lus volgt. We starten net zoals de lange route aan de Škoda-cocessiehouder Ceulemans Motors in deelgemeente Herent. We kiezen de Diependaalweg en proberen in het begin zo weinig mogelijk hoogtemeters te maken. Al snel maken we onze 1e offroad passage om vervolgens een stukje door Bertembos te fietsen. Tijdens deze route passeren we onder meer de Voerbeek. Ongeveer 10 km verderop, bij het Zoet Water in Heverlee, nemen we hetzelfde laatste gedeelte van de lange route. De vijvers van het Zoet Water werden in het begin van de 17e eeuw gegraven in opdracht van de hertog van Arenberg.
Tijdens het BK en EK Gravel staat deze regio centraal, maar gedurende het hele jaar is er nog veel meer te zien, waaronder de vijvers zelf. De 1e vijver langs de Waversebaan heet de Molenvijver. Het huidige café ‘In de Molen’ was vroeger een watermolen. Deze vijver werd omgevormd tot een leervijver. De 2e vijver is de Huisvijver. De 3e vijver, de Hertsvijver, wordt nu gebruikt als visvijver. De Geertsvijver (4) wordt gescheiden van de 5e en laatste vijver door de Maurits Noëstraat. De totale lengte van de vijvers bedraagt meer dan een kilometer.
Na een kort stukje door het Egenhovenbos rijden we langs Campus Arenberg in Heverlee, een deel van de KU Leuven. Een groot deel van de campus bevindt zich in het park van het Kasteel van Arenberg, waaraan de campus zijn naam ontleent. Vervolgens maken we gebruik van de uitstekende fietsinfrastructuur langs het Gasthuisberg-ziekenhuis om terug te keren naar het vertrekpunt.
Download GPX Škoda Gravelroute Leuven – lange route.
Download GPX Škoda Gravelroute Leuven – korte route.