Kasseienhellingen worden quasi altijd gelinkt aan de Vlaamse Ardennen. Sinds het WK in Leuven weten we allemaal dat je ook in de Druivenstreek over de stenen naar boven kunt dokkeren en elders in Vlaanderen liggen dergelijke parels in het geheim verstrooid. De Putberg in Asse is zo’n pittig muurtje over kasseien. In Brussel-Opwijk kennen ze de scherprechter maar al te goed.

Samson & Gert
Veel jonge Belgen zijn opgegroeid met beelden uit Asse, al weten ze dat mogelijk zelf niet. Het gemeentehuis van Asse is immers het gebouw dat ook in het kinderprogramma Samson & Gert wordt gebruikt als beeld. Wie het nog wil bezichtigen, kan maar beter haast maken, want volgens de laatste berichten dreigt het gebouw uit elkaar te vallen. De huidige situatie zou in 1e instantie gestabiliseerd worden.
Ook de Putberg is nog een restant uit het verleden. Zeker wanneer je uit het noorden komt en via de Notstraat uit Asse-ter-Heide naar Heilsborre duikt, haal je bergaf hoge snelheden en is het schrikken wanneer je de Asbeekstraat voorbij gaat en de Putberg bestormt. Meteen dender je op je fiets naar boven en val je helemaal stil. Daar zorgen de behoorlijk uit elkaar liggende stenen wel voor. Het is hier ook bidden dat de ketting goed de instructies volgt en bij het terugschakelen niet van de tandwielen valt.
Het 1e stukje vanaf het begin van de kasseien is meteen ook het zwaarste stuk. Over ruim 200 meter gaat het omhoog aan gemiddeld 5,8% met een piek tot 8%. Wanneer je uit Asbeek in het zuiden komt, ben je zelfs al langer aan het klimmen aan 2 tot 4% en zit je dus al in de verzuring voor het steilste gedeelte aanbreekt.


Gootje
Op het zwaarste gedeelte in het bos is het erg verleidelijk om aan de zijkant het gootje te gebruiken. Dat is natuurlijk een gekend risico, want als het nat ligt of als er bladeren verzameld zijn op dit kleine stukje, ga je als fietser al snel schuiven. Uiteindelijk draai je eerst naar links, vervolgens naar rechts en dan weer naar links om het eindpunt van de kasseien te bereiken. Helemaal boven ben je dan nog niet. Op de top moet je nog even de verkeersborden dribbelen alvorens je de 1e top bereikt.
Kijken we naar de Strava-segmenten, dan is het korte stukje van 230 meter aan 5,8% het gedeelte dat wellicht het meeste zegt. Jonas Smet reed hier ooit aan 36,5 km/u en een hartslag van 190 gemiddeld naar boven en deelt de KOM met Yoran Van Gucht. Op het langere gedeelte zien we echter ook de namen van Piet Allegaert en Maxime Farazijn, die zich hier in Brussel-Opwijk naar boven werkten. Farazijn won die dag in 2015 voor Loïc Vliegen, Nathan Van Hooydonck en Frederik Frison op 5. Een mooi podium voor de gerenommeerde eendagsklassieker van het 2e niveau. Ook Oliver Naesen en Florian Vermeersch reden hier in het verleden al naar een toptijd.
De Putberg is ook uniek omdat je deze helling op verschillende manieren kunt beklimmen. Nu raden we het wel niet aan om de kasseien naar beneden te nemen, want dan zit je met het verhaal van de Kemmelberg. In dat geval gebruik je beter het geasfalteerde baantje door het bos. Wel kan je blijven klimmen tot aan de grote baan tussen Krokegem en Asse. Dan overbrug je over 2,2 km 53 hoogtemeters vooraleer je de 2e en finale top hebt bereikt, waarmee je toch aan de langste hellingen in de regio zit. Je kan ook al wat eerder afslaan en bijvoorbeeld de afdaling naar Koudertaveerne inzetten.




Archeologische vondsten
Ook handig om te weten: de Putberg is perfect te combineren met de Koereit, een helling die we eerder al presenteerden via WielerVerhaal. In Krokegem moet je dan alleen even de grote weg over en via de Gentsesteenweg kan je zo de Notstraat bereiken. Op amper 5 km tijd beklim je zo 2 van de pittigste heuvels in de buurt van Asse. Het bankje op de top van de Putberg kan de ideale plek voor verpozing zijn.
Niet enkel fietsers zijn thuis op de Putberg, ook archeologen vind je hier wel eens terug. De Putberg dankt zijn naam immers aan een oude steenontginning en in het verleden zouden de Romeinen hier een nederzetting hebben gehad. In 2017 werden tal van sier- en gebruiksvoorwerpen gevonden. Onroerend Erfgoed schreef voor de liefhebbers een volledig verslag. In de wielrennerij is de Putberg voorlopig nog geen erfgoed, wel een aanrader voor kasseivreters op zoek naar vertier.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en win het boek ‘Ik had een droom’ over BJORG LAMBRECHT. De winnaar wordt bekendgemaakt op 1 november 2023. Het door Remco Evenepoel gesigneerde boek over zijn comeback na Lombardije werd gewonnen door Camille Wambeke. De winnaar werd persoonlijk verwittigd! Gefeliciteerd en veel leesplezier!