Met dank aan Remco Evenepoel is het Pajottenland als fietsregio steeds meer in de picture komen te staan. Dat geldt voorlopig niet voor de Brabantse Kouters, de oudste hopregio van Vlaanderen. Nochtans liggen hier ook tientallen pittige hellingen waarop de wattages hoog de lucht in vliegen. Zo ligt in Krokegem (Asse) de Koereit, een populaire springplank voor heuvelspecialisten.

Linkerbovenhoek in Vlaams-Brabant
In het noordwesten van Brussel liggen met onder meer Affligem, Opwijk en Lebbeke heel wat plekken waar in het verleden vaak werd gekoerst en gecrosst. Denk maar aan Brussel-Opwijk, de Beker van België-manche in Affligem en de kleicross in Lebbeke.
Thans zijn het eigenlijk alle andere hoeken van Vlaams-Brabant die tegenwoordig de fietsers lokken. Het Hageland is met dank aan de routes van Sven Nys en Eddy Merckx geen onontgonnen terrein meer, de Druivenstreek kreeg het WK zelfs over de vloer en nu Halle de kampioenschappen gravel ontvangt, blijft enkel de linkerbovenhoek van de provincie wat achter.
Onbekend, maar niet onbemind. Het stukje rond de Koereit is erg aangenaam fietsen. Zo kom je wellicht uit de Paddebroeken, een klein natuurgebied in Merchtem, richting de voet. In het open landschap zie je de helling zelfs al een tijd lang liggen, wat altijd goed is om wat in de mood te komen. De top van de helling zelf ligt op grondgebied Asse.



Steeds steiler
Het is eigenlijk niet zo moeilijk om de voet te bepalen. Bij het nemen van de bocht naar links aan de boerderij kan het feest beginnen. Langzaam maar zeker wordt het steeds steiler. Van 1% naar 2% tussen de bomen en dan zachtjes naar 3%, 4% en 5% in het open landschap. Pas na ruim een kilometer vlakt het wat af, al blijft het eigenlijk tot aan de Merchtemsebaan overwegend omhoog lopen. Let wel op dat je niet blind de grote baan op draait, want hier is veel verkeer.
Door het profiel van de helling is dit een vervelend ding voor fietsers. Je begint nog op de grote plateau, maar bij het oplopen van het stijgingspercentage moet je achteraan terugschakelen. Dat is nooit een fijn gevoel. Vervolgens moet je bijna boven weer een tand groter gaan trappen voor de laatste hellende meters. Je denkt lang dat je boven bent, maar de klim blijft maar duren.
Voor het stuk vanaf de bocht tot aan de grote weg komen we uit op 1.700 meter lengte en 38 meter hoogteverschil. Dat betekent een gemiddeld stijgingspercentage van 2%, al is dat een vertekend beeld, want de eerste en de laatste meters zijn bijna vlak. Leg je de focus op de steilste 700 meter, dan kom je ook uit op 3,4% gemiddeld.


Lennert Teugels
Om het ons handig te maken, werden er op Strava 2 segmenten aangemaakt. Jonathan Demeersseman heeft de beste tijd op de lange klim met 2’20, wat betekent dat hij aan 43,5 km/u omhoog reed en dat in volle coronatijd. De KOM op de korte klim is in handen van Lennert Teugels, met een tijd van 54 seconden, goed voor 48,1 km/u gemiddeld en een gemiddeld vermogen van 630 Watt. Geen verrassing dat hij hier deze tijd realiseerde. Teugels rijdt voor Bingoal WB, komt uit deze regio en kan in zijn provincie op basis van een foto vaak al zeggen welke klim het is. Onlangs werd hij nog 15e in de Tour of Britain, de basis voor deze knalprestatie legde hij misschien wel in de Brabantse Kouters?
We bevinden ons dus in Krokegem. In het verleden was een groot deel van Krokegem eigendom van de abdij van Affligem en in de 14e eeuw stond hier de Koereitmolen. Daaraan dankt de straat en dus ook de helling wellicht zijn naam. De oudste molen van Asse overleefde WOI echter niet. Let ook op de schrijfwijze met korte ‘ei’, al gebruikt men her en der toch de lange ‘ij’. De locals zouden overigens ook spreken van het Stort van Asse, een verwijzing naar het verleden.
Zowel tijdens fietstochten als wandelingen in de regio wordt de Koereit vaak aangedaan. De helling ligt zelfs op het Fietsnet tussen knooppunt 7 en knooppunt 14. Vooral de relatieve lengte in deze regio maakt van de helling een populaire beproeving. De open vlakte zorgt niet alleen voor een rol voor de wind, maar ook voor een goede stopplaats. Misschien zorgt een paard in de aangelegen weilanden wel voor gezelschap. Kom je ooit eens in deze regio, moet je deze helling er dus zeker bijnemen!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en win het boek ‘Ik had een droom’ over BJORG LAMBRECHT. De winnaar wordt bekendgemaakt op 1 november 2023. Het door Remco Evenepoel gesigneerde boek over zijn comeback na Lombardije werd gewonnen door Camille Wambeke. De winnaar werd persoonlijk verwittigd! Gefeliciteerd en veel leesplezier!