Fietsers uit het noorden van Brussel hebben hun eigen klassiekers. Ze kennen de plekjes waar je op een mooie zomerdag het Atomium kunt spotten, weten de Plantentuin van Meise blindelings liggen en kennen de fraaiste wegen richting de Rupel en de Nete. Voor het Ronde van Vlaanderen-gevoel trekken ze graag naar Mollem. De Steenberg ligt dan standaard op de route, even waan je je er ver weg van de provinciehoofdstad.
Pendelaars
Zo ongeveer 1 op 5 Belgische gemeenten heeft – met enige zin voor overdrijving – wel een Steenberg. Er ligt er natuurlijk 1 in de Vlaamse Ardennen tussen Schorisse en Horebeke, maar Limburgers denken wellicht spontaan aan de prachtige beklimming van de Steenberg in Opitter en ook in de Brabantse Kouters hebben ze hun eigen exemplaar.
Voor die laatste Steenberg trekken we naar Mollem, deelgemeente van Asse en de laatste jaren populair bij jonge gezinnen omwille van de nabijheid van de hoofdstad, maar ook van Aalst en Dendermonde. De treinhalte op de lijn van Brussel naar Dendermonde is natuurlijk een extra troef voor pendelaars.
Op het kruispunt van Dorp en Neerkamstraat begint de Mollemstraat, die overigens een fietsstraat geworden is. Als fietser kan je dus zorgeloos tussen de weiden en de huizen naar boven klauteren. De eerste 100 meter gaat meteen aan 4,5%, vervolgens is er wel een vlakker gedeelte. Je moet even opletten dat je de weg links blijft volgen en niet in de doodlopende straat naar rechts rijdt.

Oriëntatietafel
Bij het verder draaien naar rechts begint het lange stuk van ruim 750 meter dat begint aan 2%, maar verder gaat naar 4% en vervolgens pieken van 6% bereikt in de laatste hectometers. Onderweg maken de huizen aan de rechterkant plaats voor bomen en heb je links de open vlakte. Het is behoorlijk asfalt, maar de baan is vrij smal en dat is vervelend wanneer sluipverkeer opduikt dat de drukke wegen probeert te vermijden.
Wanneer je weer verder naar links draait, kom je op de top uit. Daar staat een leuke oriëntatietafel, die op het hoogste punt van de gemeente (70) werd gepositioneerd. Het overzicht op de regio is prachtig en volgens de overlevering kan je op heldere dagen zelfs de kerncentrale van Doel zien liggen.
De echte Steenberg is afhankelijk van de bron 900 tot 1.100 meter lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 3,5% en een hoogteverschil van ruim 30 meter. Door het gekronkel en de steeds steiler wordende stroken is het lastig om het tempo aan te houden. Guillaume Seye bezit de KOM op dit segment, zijn gemiddelde snelheid van 36,8 km/u zegt veel over de lastigheid.

400 meter kasseien
Daarmee is echter nog niet alles gezegd. De Mollemstraat loopt immers nog een eindje door. Op het einde is er een kasseistrook van ongeveer 400 meter die eerst lichtjes omhoog en daarna omlaag loopt. Het Ronde van Vlaanderen-gevoel vind je hier helemaal terug. Het lijkt wel alsof je in de buurt van de Stationsstraat en de Steenbeekdries zit, waar de wedstrijd niet zelden in een definitieve plooi wordt gegooid.

De weg mondt uiteindelijk uit op de Brusselsesteenweg, waar je weer op de realiteit van het drukke verkeer botst. Leuk om weten: ook Greg Van Avermaet is hier tijdens zijn trainingstochtjes wel eens gepasseerd. Op het lange stuk heeft hij zelfs de 3e tijd op het segment, al lijkt het vreemd dat een Olympische kampioen zich nog met die klassementjes bezig houdt.
De Steenberg kan eenvoudig gecombineerd worden met hellingen uit de regio, waarvan we er de afgelopen tijd al een aantal presenteerden – lees hier meer over de Koereit, Vrijthout, Putberg en Lindenberg. Ook een aanrader is de Hondsberg, een helling ten noorden van Brussegem op slechts een steenworp van de Steenberg.
Deze helling is maar 340 meter lang, maar wel 5% gemiddeld en een steil stuk van boven de 7%. Het wegdek is helaas niet zo aangenaam met wat betonnen platen, maar een flandrien moet daar wel tegen kunnen. Toeristen gaven ons echter mee dat de Bollestraat een waardig alternatief is waar het net wat beter bolt. Niet dat de Hondsberg zo’n onderneming is, mountainbiker Bart De Vocht knalde er zelfs in 26 seconden over. Er is echter genoeg moois te vinden in de Brabantse Kouters om een stevige tocht uit te tekenen. Laat ons maar weten waar we een volgende keer heen moeten trekken! Ideetjes mag je mailen naar birger@wielerverhaal.com.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en win het boek ‘Ik had een droom’ over BJORG LAMBRECHT. De winnaar wordt bekendgemaakt op 1 november 2023. De winnaar wordt persoonlijk verwittigd!