In het huidige wielrennen, ook recreatief, is bikefitting niet meer weg te denken. Waar dit vroeger enkel voorbehouden was voor profs, wil vandaag ook de modale wielertoerist correct op zijn fiets zitten. Zeker online zie je de vraag naar een goede bikefitter geregeld passeren. Blijkbaar zit er toch wat kaf tussen het koren. Op Velofollies geeft Joris Verreydt van Wolf Performance daarom tekst en uitleg tijdens een panelgesprek. Wij legden ons oor al eens te luister.
Zdeněk Štybar en Steff Cras
Joris Verreydt zit al jaren in het vak. Een tijdje na zijn opleiding kinesitherapie kwam hij in contact met de gekende inspanningsfysioloog professor Peter Hespel en werd hij betrokken bij de oprichting van het bikefittingsapect in Bakala Academy in Leuven. Hespel is er dan al van overtuigd dat een goede bikefitting 1 van de vereisten is om goed te presteren op de fiets. Verreydt lijkt daar de perfecte man voor.
Naast zijn academische vorming als Master in de Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie met specifieke expertise in sportrevalidatie en manuele therapie, kan Verreydt immers nog een ander erg belangrijk argument toevoegen. Want ondanks zijn studies en nadien drukke werk had Verreydt jaren op de fiets gezeten. Hij was verschillende jaren actief bij de elite zonder contract en kent het peloton van binnenuit. En dus ook de verzuchtingen van een coureur.
In 2018 gaat Verreydt op eigen benen staan en richt hij Wolf Performance op. Die naam krijgt veel en goede weerklank en het team groeit uit tot 6 mensen. Naast bikefitting kan je bij Wolf Performance ook terecht voor conditietesting, trainingsbegeleiding en voedingsexpertise. “Waarschijnlijk volgt er dit jaar nog verdere uitbreiding”, vertelt Verreydt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Wolf Performance namen als Frans Caes, Valerie Barthelemey, Zdeněk Štybar, Steff Cras, Jolien Vermeylen, Pieter Hemeryck en Seppe Odeyn als ambassadeurs mag vermelden.
Flexibiliteit en mobiliteit
Maar wat maakt nu een goede bikefit? We laten Joris Verreydt zelf aan het woord. “Pakweg 20 jaar geleden werd alles nog vrij klassiek gedaan: binnenbeenlengte, romplengte en armlengte leken toen genoeg om je goed op de fiets te zetten”, herinnert de Vlaams-Brabander zich. “Heel veel was gebaseerd op ervaring en trial and error. Vandaag is dat absoluut niet meer het geval. Er wordt vanuit een andere filosofie naar de renner gekeken. Wij gaan uit van het lichaam. De flexibiliteit van de spieren, de mobiliteit van de gewrichten en nog andere punten nemen we mee om in de toekomst problemen te vermijden.”
“Beenlengteverschil, tekort aan stabiliteit of bijvoorbeeld ook lichte afwijkingen aan de voeten of de bekkenpositie kunnen voor een onaangepaste belasting van het lichaam zorgen en tot klachten of zelfs blessures leiden. Dat betekent dat een 1e goede screening erg belangrijk is. De screening is voor ons de leidraad van de hele fitting en dus eigenlijk de belangrijkste schakel in het hele proces. Stijve spieren kunnen maken dat we een zadel hoger of lager moeten zetten, een stijf heupgewricht maakt dat het zadel wat naar voren moet. En zo zijn er tal van kleine dingen waarmee we rekening gaan houden om de uiteindelijke positie te bepalen.”
Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze bij Wolf Performance aanraden om een bikefitting uit te voeren alvorens een fiets aan te schaffen. “We beschikken over een volledig aanpasbare fiets waarmee we jou perfect op de fiets kunnen positioneren”, duidt Verreydt. “Naargelang je wensen kan die enorm verschillen. Sommigen komen al met klachten naar hier en die willen we oplossen. Anderen willen dan weer prestatiegericht gaan werken. Zeker met de geïntegreerde sturen die nu overal gemeengoed zijn, is het belangrijk dat de positie van in het begin correct is. Een zadel enkele millimeters verschuiven stelt voor niemand een probleem, maar een geïntegreerd stuur vervangen is een dure en gecompliceerde aangelegenheid. Wij geven alle maten mee en daarmee kan de fietshandelaar dan aan de slag om de fiets correct af te (laten) monteren.”
Meten en aanpassen
Uiteraard zijn er die talloze wielerliefhebbers die verliefd worden op een fiets en die zich meteen aanschaffen. Wanneer er na een tijdje klachten opduiken, moet de positie worden aangepast. “Nadat we een screening van de fietser of fietsster hebben uitgevoerd, monteren we de fiets op rollen en gaan we de positie analyseren. Met een aantal markers bekijken we hoe bekken, benen, knieën en enkels bewegen. Een zadeldrukmeting bezorgt ons erg veel niet te onderschatten informatie en daarna maken we een softwarematige analyse die we uiteraard aanvullen met onze eigen bevindingen.”
De fiets kan dan meteen aangepast worden, uiteraard met beperking van de geïntegreerde cockpit. “Een fietsmeting bij ons is dus meten, aanpassen, meten, aanpassen, tot wij en jij het resultaat halen dat we zoeken. Soms zien we dat er achteraf andere minieme klachten opduiken, maar dan kan je uiteraard altijd nog eens terugkomen om ook die van de baan te helpen.”
Uiteraard vallen niet alle problemen op te lossen door de equipe van Wolf Performance. “Soms ligt de oorzaak bij het lichaam en moet er verder gekeken worden”, weet Verreydt tot slot. “Dan verwijzen we jou uiteraard door naar gespecialiseerde verstrekkers die je met de juiste oefeningen kunnen ondersteunen om je lichaam sterker te maken.”
De sessie bikefitting van Joris Verreydt op Velofollies gaat door in het Meeting Center in Kortrijk Xpo op zaterdag 20 januari 2024 van 11u tot 11u40. Verreydt geeft ook een sessie over zadelklachten samen met zijn collega Hedwig Neels van The Women Peloton. Die sessie gaat door op zondag 21 januari 2024 van 12u30 tot 13u20, tevens in het Meeting Center.