Er stond slechts 1 Belgische junior aan de start van Tour du Pays de Vaud, de Zwitserse manche van de Nations Cup. Louic Boussemaere (17) werd 4e in het eindklassement van deze 4-daagse rittenkoers. Helemaal tevreden over dat resultaat was de Diksmuideling niet. Gezien z’n resultaten wordt hij een ernstig kandidaat voor de Belgische selectie op het WK in Zürich.
Minder doseren
Louic Boussemaere maakte van de Tour du Pays de Vaud z’n 1e doel dit seizoen. In de eindstand van deze rittenkoers gaf hij 2’26 toe op de Fransman Paul Seixas, eerder dit seizoen ook al winnaar van de U19-versie van Luik-Bastenaken-Luik en ploegmaat van de West-Vlaming bij het juniorenteam van Decathlon AG2R La Mondiale. “Eigenlijk heb ik in de 3e rit misschien wel een podiumplaats in de eindstand laten liggen”, verrast Boussemaere. “Ik dacht dat de finale van de slotklim nog heel zwaar was en hield een beetje over. Vooral omdat ik tijdens die beklimming de ene na de andere tegenstander zag exploderen.”
“Ik zag Senna Remijn heel vroeg afhaken”, vertelt de 2e jaars junior. “Even later ook de Fransman Aubin Sparfel, eveneens een ploegmaat van mij. Hij zat 2 km in mijn wiel tijdens de klim, nam even over, maar ik voelde het tempo zakken. Even nadien was hij eraf. De Sloveen Jakob Omrzel en de Spanjaard Adriá Pericas reden 50 meter voor mij. Ik dacht dat er nog een heel steil stuk aankwam. Dat schatte ik verkeerd in want het werd minder steil.”
Vooraf had Boussemaere de slotklim naar Villars-sur-Ollon op VeloViewer bekeken. “Daarop leek het einde van de beklimming redelijk steil, maar dat heb ik in het echt niet gezien”, gaat hij verder. “Ik had dus misschien wat minder moeten doseren. Jammer, die tijd kan ik niet meer terugdraaien. Dat neem ik mee naar de toekomst.”
Romsée en Herbeumont
Dat is de Alpenklassieker van deze zaterdag 1 juni 2024 en de Tour du Valromey (10-14/7). Deze Ronde van Frankrijk voor junioren sloot hij vorig jaar als 30e af. “Met mijn Franse ploeg stond aanvankelijk een 2-daagse in Italië op de kalender, maar doordat enkele renners examens moeten afwerken is die deelname geannuleerd”, verduidelijkt Boussemaere. “In de aanloop naar Valromey rijd ik op 15 juni als gastrenner bij Onder Ons Parike Romsée-Stavelot-Romsée en op 2 juli de klimkoers in Herbeumont. Anders zou de periode zonder competitie tussen de Alpenklassieker en Valromey wat te lang zijn.”
Dat zijn wedstrijden die bij het profiel van de West-Vlaming – 54 kg voor 1m74 –passen. Uiteraard begint hij een klein beetje te denken aan het wereldkampioenschap in Zürich. “De aard van het WK-parcours is naar verluidt te vergelijken met de laatste etappe van de Tour du Pays de Vaud”, weet Boussemaere. “In die rit voelde ik me heel goed in mijn sas. Ik kon op die slotdag diep gaan. Het peloton werd meteen op een lint getrokken en ik was goed mee. Dus hoop ik toch een beetje op een selectie voor dat WK.”
Aan bondscoach Serge Pauwels om die knoop door te hakken. Hij kent Louic Boussemaere goed dankzij het klimproject van Belgian Cycling. Dus weet hij de kwaliteiten van de pion van Decathlon AG2R La Mondiale U19 perfect in te schatten. De jonge kerel uit Diksmuide – zijn ouders runnen hotel-restaurant Notarishuys – zal vermoedelijk tegen de start van de Tour du Valromey beslissen voor welk team hij vanaf 2025 als belofte zal rijden.
Steun in het veld
“Ik wil blijven combineren met het veldrijden, want daar heb ik heel veel uit geleerd”, benadrukt hij. “Inderdaad, afgelopen winter heb ik voor het eerst een deel van het crossseizoen meegepikt. Door problemen met mijn materiaal was dat geen onverdeeld succes. Ik kocht halsoverkop fietsen en wielen, maar kende er vaak problemen mee. Want wat te weinig kennis over het crossen. Het was wat overhaast beslist. Toch heb ik me wel geamuseerd in het veld. Vandaar dat ik volgende winter, bij de overstap naar de U23, opnieuw van plan ben om te crossen.”
Boussemaere werd door z’n Franse ploegmaats aangespoord om te beginnen crossen. “Op stage reed ik eens met hun crossfietsen”, verduidelijkt hij. “Die mannen vonden dat ik op technisch vlak behoorlijk goed was. Vandaar dat ik me liet overtuigen. Omdat ik helemaal geen ervaring had, kon ik van de ploeg geen crossfietsen krijgen. Dus heb ik zelf materiaal moeten aanschaffen.”
Dat was geen meevaller. “In bijna elke cross had ik materiaalpech”, aldus Boussemaere, die toch podium haalde in Dendermonde (3e) en Boom (2e). “Voor volgend jaar zoek ik dus een ploeg die mij ook in het veldrijden wil ondersteunen. Toen ik bij de aspiranten enkele veldritten afwerkte, vond ik dat niet leuk. Die UCI-crossen vorige winter waren dan wel weer heel fijn.”