Een veldrijder die een wegwedstrijd wint: niemand kijkt er nog van op. Joran Wyseure, de beloftenwereldkampioen van Fayetteville 2022, schreef de 68e St-Elooisprijs in Ruddervoorde op z’n naam. Met een sterke solo van bijna 20 km verzilverde hij het overwicht van Alpecin-Deceuninck in deze West-Vlaamse profkermiskoers. Bij de profs z’n 1e overwinning ooit in een wegwedstrijd.
Geraardsbergen en Roosdaal
“Jawel, bij de jeugd won ik ook een paar wegkoersen”, vertelt Wyseure. “Ik weet zelfs nog waar: in Geraardsbergen en Roosdaal bij de junioren. Dat stelde eigenlijk niet veel voor. In tegenstelling tot deze wedstrijd. Want hier was het deelnemersveld toch redelijk sterk. En wij stonden met een sterke ploeg aan de start. De organisatoren zullen het niet leuk gevonden hebben dat het de hele koers regende, maar dat was in mijn voordeel.”
De crosser uit Lichtervelde, buurgemeente van Ruddervoorde, was in deze profkermiskoers meteen present in een vlucht van 8. Circa 50 km van het einde werd de kopgroep, herleid tot 7, bijgebeend door een groep van 16 achtervolgers. Heel snel haakten 7 renners af. In de voorlaatste ronde glipte Wyseure op kousenvoeten weg.
“Na 2 korte bochtjes trok ik eens door en was ik weg”, glundert de 23-jarige West-Vlaming. “Dat was voor mij de enige manier om eens voor mezelf te kunnen rijden. Of ik mijn move wat te vroeg deed, weet ik niet. In de slotronde was de kans om weg te glippen veel kleiner, dacht ik bij mezelf. Ik weet dat ik een redelijk sterke tijdrit in de benen heb. Ook al specialiseer ik me daar niet in, toch besefte ik dat deze solo kans op slagen had. Voor mij betekent deze zege heel veel. Bovendien in eigen streek, dat is fantastisch. Ik kom hier altijd graag koersen.”
Naar Oostenrijk
“Je droomt er wel eens van om op de weg een profkoers te winnen”, geeft Wyseure toe. “Eigenlijk dacht ik dat zoiets niet binnen mijn mogelijkheden lag. Vooral omdat ik niet rap ben. Waren we met die ruime kopgroep naar de meet gekomen, was ik wellicht laatste van de groep geworden. Dit is de enige manier waarop ik een wedstrijd op de weg kan winnen.”
Na het veldritseizoen laste de pion van het Alpecin-Deceuninck Development Team 2 weken rust in. Op 1 mei 2024 vatte hij z’n wegcampagne aan met de Omloop van het Waasland. Hij zag ploegmaat en veldrijder Niels Vandeputte in Puivelde een gelijkaardige profkermiskoers winnen. Een rittenkoers stond nog niet op z’n kalender, maar daar komt snel verandering in. Want van 2 tot 7 juli 2024 rijdt hij de Ronde van Oostenrijk. En eind juli werkt hij ook de Tour Alsace af.
“Daarna zal de specifieke voorbereiding richting het crossseizoen starten”, blikt Wyseure vooruit. “Normaal zal ik half oktober aan het veldritseizoen beginnen. Ik heb wel al aan de winter gedacht, maar een planning heb ik nog niet opgemaakt. Dat is werk voor later. Ik zit wel met een paar ideeën. Misschien moet ik volgend crossseizoen voor 1 of ander klassement gaan.”
[Schrijf je in op de WielerVerhaal-nieuwsbrief en win het prachtige boek ‘Het Verhaal van Flandria’ – actie tot en met 15 augustus 2024!]Drukke kerstperiode
Wyseure sloot het veldritseizoen af met een 10e plaats op de internationale UCI-ranking. Wat getuigt van een hele grote regelmaat. Hij reed enkele overtuigende Wereldbekers. Na een 4e plaats in het Ierse Dublin werd hij in het Italiaanse Val di Sole 3e, z’n 1e podiumplaats in een Wereldbeker bij de profs. Bovendien pakte hij in Meulebeke na Eli Iserbyt zilver op het Belgisch kampioenschap.
“Als ik terugblik op vorige winter kwam ik tot de conclusie dat ik van oktober tot februari een goed niveau haalde”, aldus Wyseure. “Komende winter ben ik van plan om zoveel mogelijk te crossen. Om uit te vissen of ik dat aankan. Op die manier kan ik misschien ergens voor een klassement proberen gaan. Vorig seizoen, mijn 1e bij de elite, was ik niet eens zeker of ik Wereldbekerselecties zou halen. Uiteindelijk heb ik ze zo goed als allemaal kunnen meedoen.”
Of het Wereldbeker, Superprestige of X²O Trofee wordt, dat laat Joran Wyseure momenteel in het midden. “Dat moet ik rustig bekijken”, besluit de West-Vlaming. “Dat er daags voor de buitenlandse manches van de Wereldbeker geen andere crossen zijn, opent perspectieven. Alleen wordt de kerstperiode bijzonder druk.”