Het KDM-Pack Cycling Team gooit al enige tijd hoge ogen tussen de grote groep van clubteams. In die mate dat ook UCI-teams meermaals hun sympathie laten blijken voor rensters of de organisatie van het wielerteam. Svenerick Haenebalcke was de allereerste renner bij KDM-Pack, maar groeide ondertussen door tot hoofdploegleider. Hij licht wat tipjes van de sluier over de interne werking.
Eenmansploeg
Leuk verhaal om mee te beginnen. Svenerick Haenebalcke was ooit de enige renner in het KDM-Pack Cycling Team. “Dat kwam eigenlijk door een samenloop van omstandigheden”, lacht de Wielsbekenaar. “Het wielerteam is in 2019 ontstaan doordat Koen De Mets een vzw nodig had om een koers te organiseren en ik individueel ging koersen. Toen stelde ik voor om in een truitje te rijden met de logo’s van Koen zijn bedrijf en onder de naam van de vzw.”
“We werden een wielerploeg met 1 renner”, gaat hij verder. “Dat duurde gelukkig niet lang. Na een aantal weken waren we al aangegroeid tot een man of 7 à 8 en waren we vertrokken. Sindsdien doe ik alles voor de ploeg met hart en ziel. Van groepstrainingen organiseren en wedstrijden contacteren tot het organisatorische. De koers is mijn leven. Koen kijkt praktisch toe en vindt zijn habitat in de bevoorrading. Sinds dit jaar fiets ik zelf nog nauwelijks, omwille van het mooie en internationale programma dat we afleggen.”
“En dat doen we best wel goed, al zeg ik het zelf. In die mate dat de vrouwen die onze ploeg versterken vaak opmerken dat ze heel erg goed gesoigneerd worden in vergelijking met hun vorige teams. Eigenlijk hoeven ze maar op hun stoeltje te zitten en zich voor te bereiden op de wedstrijd. Al de rest wordt voor hen gedaan, zonder dat ze daarvoor moeten rekenen op hun eigen omgeving. Materiaal, praktische rompslomp, communicatie over het parcours of allerlei ditjes en datjes liggen in onze handen. We doen er alles aan om onze rensters zo stressloos mogelijk aan de wedstrijd te laten starten. Dat vinden we heel essentieel.”
Deelnemen versus winnen
Het KDM-Pack Cycling Team draait in 1e instantie niet om winnen, wel om deel te nemen en te leren. “Dat is inderdaad onze filosofie”, vertelt Haenebalcke. “Resultaten zijn mooi maar niet prioritair. Een sterke wedstrijd vinden we belangrijker. We willen dat onze rensters zich ontplooien op vlak van persoonlijkheid, wilskracht, doorzetting en teamgeest. Of dat nu bij de Black Foxes (beginnelingen of nieuwkomers) is of bij de White Foxes (de gevorderden), dat maakt niet. We willen iedereen doen groeien in de sport en in hun leven.”
“De bedoeling is dat ze nadien doorstoten naar UCI-teams die bij hen passen. Vooral dat laatste vinden we belangrijk. We hebben veel contact met de Nederlandse teams Schijndel en Parkhotel, maar niet iedereen gedijt daar even goed. We onderhouden ook ons netwerk met een hele reeks Belgische ploegen. We blijven eigenlijk zoeken naar een team tot alle partijen tevreden zijn. En zelfs als onze rensters er aan de slag zijn, houden we de vinger aan de pols. We blijven voor hen bereikbaar als aanspreekpunt, als luisterpaal, als adviseur als ze dat willen.”
“Een voorbeeld daarvan deed zich in 2023 voor”, verklapt de planner en calculator bij KDM-Pack, een verpakkingsbedrijf. “Een renster kon overstappen naar een continentale ploeg, maar die hield haar vervolgens aan het lijntje. Dat duurde maandenlang, maar wij weken niet van haar zijde om haar te adviseren. Uiteindelijk beslisten we samen om in 2024 toch nog bij ons te blijven, nog beter te worden en later een nieuwe poging te wagen. De stress van die overgang moest dringend omgezet worden in mentale rust en daar hielpen we haar bij.”
Eigen fietsenmerk
Bijzonder is dat Haenebalcke in bijberoep ook fietsmecanicien is, met een eigen fietsenmerk. “En ook dat heeft een specifieke stressverlagende reden”, vertelt de 29-jarige wielerfanaat. “Sinds corona zijn koersfietsen ontzettend duur en de grote merken plooien niet om het financieel aantrekkelijker te maken. Je zit al gauw aan 7.000 euro. Ik verhandel met Scase Bikes mijn eigen lijn: topkwaliteit voor pakweg 4.000 euro. Veel renners en rensters kunnen erg moeilijk om met die financiële druk die bij de koers hoort. Dus ook hier proberen we er iets aan te doen.”
“De vrouw achter de renster. Dat is voor ons eigenlijk belangrijker dan de renster achter de vrouw”, sluit Haenebalcke af. “Oké, wanneer ze bij ons terechtkomen, bekijken we uiteraard ook hun waardes, maar vooral hun persoonlijkheid moet bij ons passen. We willen voor hen zorgen en hen begeleiden. Opvallend is dat grotere teams duidelijk veel sympathie hebben voor onze aanpak. Dat merken we tijdens contacten, maar ook tijdens de koers. Zitten we met onze ploegwagen wat ver vanachter door de lottrekking, dan worden onze rensters vaak door andere ploegen geholpen bij pech. Andersom doen we dat ook, uiteraard. Het toont aan dat onze werking geapprecieerd wordt.”
Ontdek het bedrijf KDM-Pack en het KDM-Pack Cycling Team!