De Solidariteitstrui die vorig jaar 2023 in La Vuelta werd geïntroduceerd, keert terug in de editie van 2024. Het doel is de sportiviteit onder de renners in het peloton te belonen. Tegelijkertijd wordt zo het werk van de Spaanse NGO Bicicletas Sin Fronteras (BSF) gesteund, dat fietsen als schoolvervoer levert aan kwetsbare kinderen en jongeren in Senegal.
Sociale en economische ontwikkeling
De Solidariteitstrui debuteerde tijdens La Vuelta ’23 en werd goed ontvangen door journalisten en fans, maar ook door de wielrenners en sportteams die hem ontvingen: Robbe Ghys, Andreas Kron, Egan Bernal, Matevž Govekar, Geraint Thomas, Sepp Kuss, David González, Thomas De Gendt, Michael Storer, Imanol Erviti, Filippo Ganna, Andrey Zeits, Mattia Cattaneo, Romain Bardet, Remco Evenepoel, Jonas Vingegaard, Mikel Landa, Pelayo Sánchez, Primož Roglič en Luis León Sánchez.
Onder de winnaars van deze trui zeer verschillende profielen: van knechten tot kopmannen, van jonge beloften tot ervaren coureurs. Maar ze werden allemaal gekozen voor een gebaar of houding die een erkenning verdient die verder gaat dan de sport. En die helpt om de menselijke waarden van het wielrennen en de sport te benadrukken.
“Bij La Vuelta geloven we heilig in de transformerende kracht van de fiets”, legt Javier Guillén, Algemeen Directeur van La Vuelta, uit. “Niet alleen als sport maar ook als middel voor sociale en economische ontwikkeling. We zijn enorm trots dat onze race een platform is om initiatieven als Bicicletas Sin Fronteras te steunen en bij te dragen aan het genereren van een positieve impact op zoveel jonge mensen in Senegal.”
“De Solidariteitstrui in de Vuelta is een nieuw hoofdstuk in ons werk genaamd AS Deporte en Positivo. Dit is een campagne die bestaat uit het ontwikkelen van allerlei activiteiten, projecten, evenementen en bijeenkomsten die ons in staat stellen om de waarden die sport heeft verder te benutten dan alleen sport. Dit initiatief stelt ons in staat om jonge studenten in Afrika te helpen een betere opleiding te krijgen dankzij een eenvoudige kwaliteitssprong, namelijk een fiets hebben. Zo wordt de fiets een voertuig dat ons in staat stelt om menselijke prestaties te bereiken die erg belangrijk voor ons zijn”, zegt Vicente Jiménez, directeur van AS.
Knuffeltrui
Net als in de vorige editie 2023 wordt de toekenning van de Solidariteitstrui overgelaten aan een groep sportjournalisten, correspondenten van La Vuelta, die aan het einde van elke etappe meedelen wie de meest solidaire renner van de dag is geweest. De winnaar ontvangt deze symbolische trui bij de handtekeningcontrole voor de start van de volgende etappe. De jury van de Solidariteitstrui bestaat uit Juan Gutiérrez (AS), Dani Miranda (AS), Borja Cuadrado (Ser), Iñigo Markinez (Ser), Santi Blanco (La Vuelta), Jordi Quixano (El País) en Carlos de Andrés (TVE).
De trui staat bekend als de ‘knuffeltrui’ en wordt geproduceerd door het Italiaanse Santini Cycling, dat al sinds de 1e editie meewerkt aan dit initiatief en nu dit solidariteitskledingstuk te koop aanbiedt. Dit op zijn website en op de website van Solidarity Jersey voor alle wielerliefhebbers en -fans die de trui willen dragen en het werk van Bicicletas Sin Fronteras willen steunen.
“We zijn verheugd om de NGO Bicicletas Sin Fronteras te steunen via de Solidarity Jersey en om bij te dragen aan dit project dat Senegalese kinderen en jongeren van fietsen voorziet, hun toegang tot onderwijs verbetert en hun leven verandert”, verklaart Monica Santini, Algemeen Directeur van Santini Cycling. “Bovendien zijn we er trots op een trui te creëren die de fairste renners in La Vuelta belonen, door het erkennen en waarderen van de gebaren van sportiviteit en menselijkheid. Een verrijking voor de wielerwereld.”
26% meer uniefstudenten
De Solidariteitstrui is een idee van Jorge Martínez, de ideoloog en creatief directeur achter het initiatief. Voor hem is het feit dat het gelukt is om solidariteit om te zetten in een populaire trui niet alleen een succes en een trots. “Dit jaar willen we de Solidariteitstrui niet alleen consolideren als de verdiende erkenning voor de ondersteunende gebaren van de renners, maar ook het grote publiek bereiken en zichtbaarheid geven aan de boodschap achter dit alles: dat fietsen een grote transformerende kracht hebben in landelijke gebieden in Afrikaanse landen zoals Senegal.”
“Ons doel is dus dat veel mensen de trui die een betere wereld omarmt, kopen en dragen. Zodat we door kunnen gaan met het leveren van fietsen en het veranderen van de toekomst,” zegt Romà Boule, oprichter en projectdirecteur van BSF. Op dit moment profiteren meer dan 9.000 leerlingen in Senegal van het programma dat wordt ondersteund door de verkoop van de Solidariteitstrui, die de fiets verandert in een krachtig middel voor sociale transformatie en een 100% duurzaam systeem voor schoolvervoer.
Het programma betrekt ook de lokale gemeenschap door het opzetten van reparatiewerkplaatsen en monteursopleidingen. De resultaten van jarenlange samenwerking met onderwijscentra bevestigen dat BSF-fietsen de schoolprestaties van de begunstigden verbeteren, waardoor het percentage universiteitsstudenten stijgt van 31% naar 57%.