Terwijl de carrière van haar 2 jaar oudere zus Maaike goed loopt, is die van Emma Boogaard tot stilstand gekomen. Stilstaan is achteruitgaan, zegt het spreekwoord. De 23-jarige Nederlandse van het West-Vlaamse KDM-Pack Cycling Team was 2 jaar op de sukkel met de ziekte van Pfeiffer – klierkoorts – maar zit nu weer op de fiets.
Hervallen
Eens te meer reikt KDM-Pack een helpende hand. Emma Boogaard was 3 jaar actief bij het continentale vrouwenteam Coop-Hitec Products. Eind 2023 liep haar overeenkomst bij het Noorse UCI-team af. In september 2022 werd duidelijk waarom ze niet in staat was naar behoren te presteren. Door de ziekte van Pfeiffer. Toch bleef ze in 2023 koersen in combinatie met haar studies Bedrijfskunde, studies die ze intussen helemaal afwerkte.
“Met de wetenschap dat ik een heel jaar met een virus in mijn lijf had gekoerst, ging ik de winter van 2022-23 in”, doet Boogaard haar verhaal. “In februari van ‘23 trok ik naar de UAE Tour. Op dat moment was ik nog steeds herstellende. Ik had niet de nodige trainingen in de benen. Dus reed ik achter de feiten aan. Want niet de juiste trainingen, niet de juiste wedstrijdvoorbereidingen. Dat voorjaar heb ik niet veel gekoerst. Daarna weer wel. Maar een nieuw contract zat er uiteraard niet meer in.”
Omdat de renster uit Hoorn (West-Friesland) toch nog enkele UCI-wedstrijden wilde rijden, trok ze naar het KDM-Pack Cycling Team. “Ik kende Koen De Mets en zijn echtgenote Flavie van mijn periode bij de jeugd van Wielervereniging Schijndel”, verduidelijkt Emma Boogaard. “Voor hen was ik geen vreemd gezicht. Zo was de overgang naar KDM-Pack snel in kannen en kruiken. Vorige winter ben ik heel hard gaan trainen. Maar in februari testte ik weer positief op klierkoorts.”
Vertrouwen
Eigenaardig. Want eens je klierkoorts hebt doorgemaakt, krijg je dat geen 2e keer, wordt algemeen beweerd. “Je zou inderdaad immuun moeten zijn”, geeft Boogaard toe. “Ik heb dat virus lang meegedragen. Vorige winter studeerde ik af en trainde ik hard. Op zich is dat al een heftige combinatie. Kwam daar nog bij dat mijn mama ernstig ziek werd. Ze kreeg in december 2023 een acute aanval van leukemie. Een proces waar we nog niet helemaal door zijn, want in november 2024 volgt stamceltransplantatie. Mijn thuissituatie werd helemaal anders. Het hoeft niet te verbazen dat het virus in mijn lichaam terugkeerde.”
Waardoor Emma Boogaard het grootste deel van het seizoen langs de kant stond. “Recent heb ik in Nederland 2 criteriums gereden”, verduidelijkt ze. “Ik had graag veel gekoerst voor KDM-Pack. Alleen al om revanche te nemen op 2 mislukte jaren bij Team Coop. In tegenstelling tot mijn 1e periode met de ziekte van Pfeiffer bouwde ik wel een rustperiode in. Toch ben ik pas in augustus 2024 opnieuw echt kunnen beginnen trainen.”
“Jammer genoeg hadden ze bij KDM-Pack dit seizoen niets aan mij”, zucht Boogaard. “Desondanks vroeg de ploeg vaak hoe het met mij ging. Ik kreeg ruimte om te herstellen. Ze gaven mij het nodige vertrouwen. Bovendien kreeg ik de belofte dat ik in 2025 weer tot de selecties zal horen, dat ik mijn plekje in het team zal terugkrijgen. Bij dit team zorgt iedereen voor elkaar. Dat is helemaal anders dan bij andere ploegen.”
Zelfstandige activiteit
Dus focust Emma Boogaard, die op 21 september 2024 wel de Gravel World Series in Girona rijdt, op 2025. Dat moet het seizoen van de wederopstanding worden. “Ik geef niet zomaar op”, klinkt de Nederlandse strijdvaardig. “Volgend seizoen wil ik sportief revanche nemen. Het spelletje vind ik nog veel te leuk. Intussen voel ik dat ik opnieuw richting mijn vroegere niveau ga. Het is de bedoeling daar nog een schepje bovenop te doen. Ik heb ambitie om op UCI-niveau terug te keren. KDM-Pack is daarbij een goeie wipplank.”
Ook naast de fiets bleef Emma Boogaard niet bij de pakken zitten. Met haar diploma Bedrijfskunde op zak startte ze een zelfstandige activiteit. “Ik heb een paar mooie projecten lopen”, glundert ze. “Door gesprekken met het personeel probeer ik een bedrijf in kaart te brengen. Zodat die bedrijven verder kunnen. Ik heb ook zo’n project in de zorg. In Bicycling Magazine schrijf ik over fietsen. Daarnaast ben ik nog op zoek naar nieuwe projecten.”
Bovendien zoekt ze de juiste balans tussen werken, trainen en koersen. “Ik probeer werken te beperken tot 20 uur per week”, beweert Boogaard. “Want ik moet aan mijn gezondheid denken. Ik wil graag veel fietsen, maar mijn lichaam moet ook rusten. Vandaar dat ik een maximum instel op de werkopdrachten die ik aanneem.”
Ontdek het bedrijf KDM-Pack en het KDM-Pack Cycling Team!