Zijn eigen actieve carrière is ver verleden tijd, zeker nu Mario De Clercq als ploegleider aan de slag is bij Sunweb – Napoleon Games (vanaf 1 januari 2016 volgt Marlux Sunweb op!). Hij bevindt zich in de geschikte positie om de huidige status van Kevin Pauwels, Klaas Vantornout en co door te lichten. 

 

KevinPauwelsMario De Clercq over Kevin Pauwels (°1984 – Kalmthout, Bel)

“We zijn tevreden met wat we dit seizoen al gezien hebben van Kevin, want hij is zelfs nog een tikje beter dan vorig seizoen. Alleen zitten we met het fenomeen Wout Van Aert, die heel veel wint. Niemand had verwacht dat het zo snel zou gaan met de nieuwe generatie, en in het bijzonder met Van Aert. Voor een winnaar als Kevin is dat niet leuk, maar als je geklopt wordt op je waarde,  mag je niet ontgoocheld zijn. De klassementen zijn voorbij, alleen in de Bpost Bank Trofee staat Kevin tweede. Hij moet proberen toppen in de rest van het seizoen, en hopen dat de concurrentie dan al een beetje over zijn top heen is. In de kampioenschappen – eerst het BK en dan het WK – kan hij zijn seizoen zeker nog kleur geven. Samen met Van Aert – die op het BK een thuiswedstrijd rijdt, en Nys behoort hij tot de topfavorieten om in Lille te winnen. Daarna zien we wel verder.”

 

KlaasVantornoutMario De Clercq over Klaas Vantornout (°1982 – Torhout, Bel)

“Het is een enorm moeilijk seizoen voor Klaas, dat moet ik niet vertellen. Niemand had verwacht dat hij met die kampioenstrui (Klaas won in januari het BK in Erpe-Mere, red) zo slecht voor de dag zou komen. De omstandigheden had niemand vooraf kunnen inschatten. Hij had nochtans een goede zomer, maar vanaf dag 1 in Las Vegas loopt het al mank. Die valpartij in Zonhoven, met een scheurtje in zijn schouder tot gevolg, deed er geen goed aan. Klaas is op zoek naar zijn goede conditie en gaat daarom nog eens extra in Calpe (populair Spaans trainingsoord bij wielrenners, red) gaan trainen. Zijn seizoen kan hij nog wel redden, maar dan zal hij beter voor de dag moeten komen dan tot nu toe het geval is geweest. Winnen wordt dit seizoen sowieso een moeilijke zaak voor Klaas, zeker als je weet dat Van der Poel terugkeert uit blessure, dat Van Aert top is, dat Nys beter is dan vorig seizoen, dat Pauwels een serieus hoog niveau haalt en dat Van der Haar ook aan het groeien is. Maar mits nog een paar duurtrainingen kan hij zijn basis wel verstevigen. In ieder geval wordt het niet evident.”

 

MichaelVanthourenhoutMario De Clercq over Michael Vanthourenhout (°1993 – Wingene, Bel)

“Michael is zijn seizoen sterk gestart, vind ik. Hij is pas 21, dus die terugval is niet onlogisch. Je kan wel zeggen dat Van Aert en Van der Poel even oud zijn, maar qua lichaamsbouw is Michael geheel anders. Hij is frêle en moet het van zijn techniek hebben. Ik wil hem nog zeker twee jaar laten groeien in het vagevuur van Pauwels en Vantornout, zodat hij zichzelf zeker niet opbrandt. Het maakt voor ons team niet zo veel uit of Michael nu goed of heel goed rijdt. Pas binnen twee jaar moet hij de fakkel als kopman overnemen.”

 


Mario De Clercq over Dieter Vanthourenhout (°1985 – Ruiselede, Bel)

“De top 50 van de UCI-ranking, daar strijdt Dieter nu voor. Dan mag hij deelnemen aan de wereldbeker. Door een knieoperatie vorige winter heeft hij veel wedstrijden gemist en dat laat zich gevoelen. Hij staat nu 57e, maar ik verwacht dat hij snel wat zal stijgen. Het is voor hem een motivatie om het seizoen in de top 50 af te sluiten, zodat hij komend seizoen samen met zijn broer Michael naar de wereldbekers kan afzakken. Voor Michael is Dieter een grote steun inzake motivatie en parcoursverkenning. Dieter is daarnaast mijn verlengstuk in het veld, de ploegkapitein die met alle renners goed overweg kan en de orders verder delegeert. Hij is dus zeker meer dan alleen de broer van. Hij moet alleen nog wat meer haar op zijn tanden krijgen.”

 

Mario De Clercq over Gianni Vermeersch (°1992 – Klerken, Bel)

“Van Gianni hadden we veel meer verwacht. Met zijn prestaties deze zomer hadden we gedacht dat hij veel progressie zou boeken in het veld, maar hij stagneert. De resultaten blijven uit, waardoor hij nog serieus zal moeten groeien om hetzelfde niveau van vorig jaar te halen. In plaats van te focussen op zijn eigen resultaten moet hij nu in dienst rijden van het team tot wanneer zijn eigen conditie weer op peil is. Als hij doet wat moet, zal hij er wel komen, maar voorlopig blijft hij onder de verwachtingen.”

 

Mario De Clercq over belofte Yorben Van Tichelt (°1994 – Oostmalle, Bel)

“Yorben heeft heel veel wedstrijden gewonnen bij de nieuwelingen en de juniores, vooral op talent en techniek. Sinds zijn overstap naar de  beloften voelen we dat zijn lichaam nog niet klaar is om diezelfde prestaties te evenaren op een hoger niveau. Hij heeft dit seizoen nog niet te veel laten zien, maar dat komt ook omdat hij zichzelf te veel druk oplegt. Yorben heeft nochtans het talent om de hele winter door in elke wedstrijd mee te strijden voor de overwinning. Druk kan duidelijk een grote impact hebben op een atleet. Hoe we zijn toekomst inschatten? Moeilijk te zeggen. Vraag dat nog eens op het einde van het seizoen. Yorben moet in principe volgend seizoen de stap zetten naar de elite met contract, maar om dat te realiseren moet hij in januari en februari toch met wat zeges naar huis komen. Lukt dat niet, dan heeft hij een groot probleem. De tijdsverschillen tussen elite en beloften zijn enorm groot. Om gene mal figuur te slaan bij de elite, moet je toch top zijn bij de beloften.”

 

Mario De Clercq over belofte Johan Jacobs (°1997 – Berg am Irchel, Zwi)

“Johan is een Zwitser – zijn vader heeft Belgische origine – die elk weekend naar België komt om te crossen. Samen met Eli Iserbyt heeft hij het meeste talent van alle beloften. Het grote verschil is dat Iserbyt hier in België leeft, terwijl Johan in Zürich zijn studies en stages combineert met het crossen. Dat weegt natuurlijk door bij iemand van 18 jaar, waardoor zijn prestaties momenteel wat tegenvallen. Maar ik maak me geen zorgen, want binnen twee jaar zal hij er wel staan.  De tijdelijke oplossing is dat we hem enkel voor de wereldbekers naar België zullen laten komen en dat hij de andere crossen in Zwitserland bij de profs zal rijden. Na zijn studies, die ik belangrijker vind dat zijn crosscarrière, kan hij dan in België alle grote wedstrijden komen rijden.”

 

Mario De Clercq over belofte Thomas Joseph (°1996 – Kemmel, Bel)

“Een bacterie op de longen heeft Thomas veel parten gespeeld, waardoor hij nog een tijdje in revalidatie is. Het zal nog een maand duren eer hij volledig hersteld is. Dat vreet natuurlijk aan zijn evolutie. Het is zijn tweede jaar bij de beloften en zijn doel was om geregeld top 5 te rijden in de grote wedstrijden. Het is vooral voor hemzelf vervelend dat hij dat niet kan waarmaken. Zijn toekomst is moeilijk te voorspellen. Thomas heeft wel een goeie mentaliteit, maar de vraag is of hij de juiste lichaamsbouw heeft om te crossen. De meeste crossers zitten onder de 72 kilo, anders wordt het al moeilijk. Tenzij je Van Aert heet, natuurlijk. Door een laag gewicht kunnen crossers snel bergop en zakken ze niet weg in de modder. Het kan best dat Thomas in de toekomst beter op de weg tot zijn recht zal komen.”

 

Mario De Clercq over belofte Elias Van Hecke (°1996 – Hamme, Bel)

“Net als Johan Jacobs studeert Elias nog, en die studies gaan voor op het crossen. Dat vind ik een goede attitude. Hij heeft toch al goed gepresteerd de voorbije maand. Technisch een kanjer, met uitstekende performances op de lichtere parcours. Binnen een jaar of twee zal hij wel goed zijn voor een drietal zeges per seizoen in de beloftencategorie. Net als alle andere jongeren die studeren, gun ik hem voldoende tijd om zich te ontplooien. Als je pas om zes uur ‘s avonds thuis komt van school, kan je training nooit optimaal zijn.”

 

Mario De Clercq over elite z/c Angelo De Clercq (°1991 – Oudenaarde, Bel)

“Angelo (de zoon van Mario, red) heeft het drie jaar op de weg geprobeerd, maar wil nu terug crossen. Hij is in de zomer een beetje de wegkapitein om alles in goede banen te leiden en in de winter geeft hij crosstraining aan de jeugd bij Sunweb – Napoleon Games. Zo heeft hij een ‘job’ bij de ploeg en kan hij als elite zonder contract toch nog zijn hobby uitoefenen. Af en toe rijdt hij eens een A-cross mee. Zolang manager Jürgen Mettepenningen tevreden is over zijn activiteiten bij de ploeg, kan hij hier nog een jaar of twee blijven indien hij zelf ook gelukkig is. Voor de rest kan ik moeilijk oordelen over mijn eigen zoon. Ik ben tevreden dat hij deze kans krijgt; het is nu aan hem om het waar te maken.”

 

Fotomateriaal: Davy De Blieck

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*