De heuvels, de historie, de klassiekers. Limburg is dé Nederlandse wielerprovincie bij uitstek. Ze heeft in het verleden dan ook veel grote wielrenners voortgebracht. Denk aan Jan Nolten, Max van Heeswijk en Frans Maassen. Om wat voorbeelden te noemen. Maar hoe zit het eigenlijk met de huidige generatie Limburgse coureurs? We maakten een lijstje van de beste en meest talentvolle renners bij wie Limburgs bloed door de aderen stroomt.

Dumoulin2GIANT-ALPECIN-00087Tom Dumoulin (Giant-Alpecin)

De vaandeldrager van het Limburgse wielrennen. Maastrichtse alleskunner (25) die vorig jaar de wielerwereld verbaasde met een verbluffend optreden in de Ronde van Spanje, die hij bijna won. Met name zijn ritoverwinning op de Cumbre del Sol, waar hij alle tenoren klopte, maakte zeer veel indruk. Dumoulin zal de komende jaren op ontdekkingstocht gaan binnen zijn gigantisch arsenaal aan kwaliteiten. Voorlopig richt de kopman van het Duitse Giant-Alpecin zich op het tijdrijden. Het grote ijkpunt van 2016 ligt voor Dumoulin echter in Rio de Janeiro. Daar, langs de tropische stranden van de Copacabana, wil hij de Olympische tijdrit winnen, op een parcours dat hem als gegoten ligt. De verwachtingen in Nederland zijn hooggespannen. Het vaderland verlangt immers een gouden medaille van de koele Maastrichtenaar, die, samen met atletiekkoningin Dafne Schippers, hét uithangbord van Olympisch Nederland vormt. Een ander doel van Dumoulin is de Ronde van Italië, die start in Apeldoorn. Met een tijdrit, dus dan weet je wel hoe laat het is. In het roze door Nederland rijden; Dumoulin droomt er nu al van.

Roy_Curvers2_TGA_frontRoy Curvers (Giant-Alpecin)

Trouwe knecht. Gangmaker ook. Cruciaal onderdeel van de zo succesvolle sprinttrein van Giant-Alpecin. Curvers leek jaren geleden weg te kwijnen in de marge van het wielrennen. Totdat Skil-Shimano (de voorloper van Giant-Alpecin) in 2011 werk ging maken van een degelijke lead-out voor haar spurters. In dit plan was een belangrijke rol weggelegd voor de ervaren Limburger. Als locomotief van de razende sprinttrein is hij sindsdien een onmisbare schakel in de door Iwan Spekenbrink gerunde ploeg. Ondanks zijn leeftijd (36) lijkt er nog altijd geen sleet te zitten op de taaie renner uit Haelen.

WoutPoelsWout Poels (Team Sky)

Intrinsiek de beste Nederlandse klimmer. Boekte zijn meest memorabele prestatie tijdens de Vuelta van 2011. In de 15e etappe van die ronde streed hij met Wiggins, Froome, Mollema, Menchov en Cobo op de flanken van de monsterlijke Angliru om de ritwinst. Poels boog enkel het hoofd voor Juan-José Cobo. de Spanjaard die destijds met een kerosinemotor in de pezige kuiten rondreed. Een klassementsrenner pur sang is Wout Poels (28) echter nooit geworden. Zijn wisselvalligheid kostte hem meerdere ereplekken in belangrijke klassementen. Een rol als knecht/vrijbuiter lijkt hem beter te liggen. Zo loodste Poels in 2015, in dienst van Team Sky, zijn kopman Chris Froome naar de eindwinst in de Tour de France. Een dergelijke taak zal hij ook dit seizoen gaan vervullen. Zo nu en dan mag Poels voor zijn eigen kans gaan, zoals hij dat vorig jaar deed in onder meer Tirreno-Adriatico, de Tour of Britain en de Dubai Tour.

mike_theunissenMike Teunissen (LottoNL-Jumbo)

Werd in 2013 wereldkampioen veldrijden bij de beloften, maar besloot al snel de overstap naar het wegwielrennen te maken. Mike Teunissen debuteerde vorig jaar in het profpeloton met een paar klinkende resultaten. In de Tour de l’Ain schreef hij de proloog op zijn naam, in de Prudential Ride London Classic moest hij enkel Jean-Pierre Drucker voor zich dulden. De coureur van LottoNL-Jumbo won in 2014 de beloftenversie van Parijs-Roubaix. Het moge duidelijk zijn dat Teunissens hart op de kasseien van Vlaanderen en Roubaix ligt. Wellicht dat het 23-jarige talent uit Ysselsteyn tijdens de voorjaarsklassiekers een belangrijke rol kan spelen voor zijn kopman Sep Vanmarcke.

robruighRob Ruijgh (Crelan-Vastgoedservice)

De Tour de France van 2011 was een rampzalige voor de Nederlanders. Van de in de prikkeldraad gekatapulteerde Johnny Hoogerland tot de ellendige valpartijen van Robert Gesink en Bauke Mollema. Het enige Nederlandse lichtpuntje in die zomer was Rob Ruijgh. Een vrolijke jongen uit Sibbe, die zich keurig staande hield tussen de grote kanonnen. De kleine, blonde klimmer finishte in Parijs als 21e. Hij was toen slechts 24 lentes jong. Na die bewuste Tour stokte de ontwikkeling van Ruijgh echter razendsnel. Sindsdien verkeert zijn carrière in een neerwaartse spiraal. Symbolisch was zijn gedwongen overstap naar het Belgische Vastgoedservice in 2014. Na het ter ziele gaan van Vacansoleil-DCM was geen enkele WorldTour-ploeg in hem geïnteresseerd. Inmiddels staat Ruijgh aan de vooravond van zijn derde seizoen op continentaal niveau. Of hij ooit nog terugkeert op het hoogste niveau, is zeer de vraag.

BBobSchoonbroodtob Schoonbroodt (3M)

Bob Schoonbroodt was in zijn tijd als junior en belofte een veelbelovend talent. Tot profrenner heeft hij het tot dusver niet weten te schoppen; Schoonbroodt is namelijk al jaren actief in het continentale circuit. Sinds 1 januari staat hij onder contract bij het Belgische 3M. De 24-jarige Schoonbroodt is een tijdrijder die ook in de heuvels zijn mannetje staat. Met deze kwaliteiten won hij in 2014 5 koersen, waaronder eentje in China. Hoewel de zegeteller een jaar later op nul bleef staan, reed de Hoensbroekenaar wel naar een puike tweede plek in het eindklassement van de Olympia’s Tour. Zijn grote doel voor 2015? Een goede klassering in de Volta Limburg Classic, zijn favoriete koers.

We hadden aan dit rijtje Limburgse wielrenners nog een aantal continentale renners kunnen toevoegen, zoals Bram Nolten of Wayne Stijns. Maar we kiezen bewust voor de jeugd, die in volle bloei staat. Daarom wordt de rest van deze lijst aangevuld met louter talenten. 

RoelvanderStegenRoel van der Stegen (MTB Baarlo)

Te beginnen met Roel van der Stegen, in november uitgeroepen tot ‘Limburgse renner voor de toekomst’. Hij behoort op de mountainbike tot de beste junioren van de wereld en ook in het veldrijden pikt hij internationaal zijn graantje mee. De 19-jarige Sittardenaar maakte dit seizoen de overstap naar beloften, nadat hij in zijn juniorentijd de ene na de andere zege aaneen reeg. Op de weg rijdt Van der Stegen slechts sporadisch, maar in de wedstrijden waaraan hij meedoet, weet hij telkens indruk te maken. Een keuze tussen het mountainbiken, veldrijden en wegwielrennen lijkt de tiener nog niet te gaan maken. Dat hoeft met zijn jonge leeftijd ook nog niet. Roel van der Stegen. Onthoud die naam.

MitchGrootMitch Groot (Lares-Doltcini)

Een ander jong, Limburgs talent om in de gaten te houden is de 17-jarige junior Mitch Groot. In de herfst- en wintermaanden springt hij op de crossfiets, de overige maanden koerst hij op de weg. In beide disciplines wint Groot met regelmaat, zelfs op internationale wegen. Zijn meest recente overwinning: de wereldbekercross in het Franse Lignières-en-Berry. Schrijf hem maar op voor het WK in Heusden-Zolder.

DylanDrentDylan Drent (W.C.L. Bergklimmers)

Vierde 2 maanden geleden zijn 18e verjaardag. Beloftevolle renner die in 2015 als junior een succesvol seizoen kende. 4 overwinningen, 2 podiumplekken en een resem aan overige dichte ereplaatsen. Weet ook in het cyclocross de weg. Maakte, net als Roel van der Stegen en Mitch Groot, kans op de trofee van ‘Limburgse renner voor de toekomst’. Hij won niet, maar de nominatie toont wel aan dat Drent hard aan de weg timmert.

TomPetersTom Peters (Avia Crabbé Westhoek)

We sluiten de lijst af met een tip voor de toekomst: Tom Peters. Hij gaat in 2016 aan zijn 1e jaar als junior beginnen. Vorig seizoen maakte hij als nieuweling diepe indruk. 16 zeges, 4 maal 2e, 5 keer brons. Of hij die prestaties bij de junioren kan herhalen, is natuurlijk nog maar de vraag. Maar dat deze jongen overloopt van talent, is zo klaar als een klontje. Crossen bij de junioren deed hij wel al. Ook niet zonder succes overigens. Klimmen, sprinten, hardrijden, veldrijden; hij beheerst het allemaal. Benieuwd hoe Peters zich de komende jaren doorontwikkelt. Het nieuwe seizoen is voor Tom Peters wel in mineur begonnen. De jongeling knalde 2 weken geleden tijdens een tijdrittraining op het circuit van Heusden-Zolder met een snelheid van 50 km/u tegen een onverlichte steiger. Aan deze pijnlijke botsing heeft hij een klaplong, 4 gebroken ribben, een gebroken schouderblad en talloze kneuzingen overgehouden. Hij moet 6 tot 8 weken rust houden.

 

Fotomateriaal: © Team Giant-Alpecin, Team LottoNL-Jumbo, social media renners.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*