Het U23-team van Lotto Soudal bleek de afgelopen jaren voor veel renners een goede opstap naar het profpeloton te zijn. Ook dit jaar heeft de bekendste belofteploeg van België een sterke equipe op de been gebracht. Het team is versterkt met liefst 11 eerstejaarsbeloften. Stuk voor stuk talenten die bij de junioren handenvol koersen wisten te winnen. Benieuwd hoe zij zich in hun debuutjaar als belofte onder leiding van Kurt Van de Wouwer zullen ontwikkelen. Een overzicht.

Alexander-BraybrookeAlex Braybrooke (Groot-Brittannië)

Alleskunner die dit seizoen wil ontdekken waar zijn specialiteit ligt. Komt over van het Engelse HMT-Academy Cycling Team, waarmee hij een succesvol 2015 kende. Alex Braybooke (18) toonde met klinkende resultaten aan zich uitstekend thuis te voelen in het internationale peloton. Winnen deed hij ook, onder meer in Le Signal d’Ecouves, een zware wedstrijd in Normandië.

Jonas-CastriqueJonas Castrique (België)

Kende in 2015 een kanonstart door op 8 maart Tienen-Zepperen op zijn naam te schrijven. Een virus in het bloed schopte het seizoen van Jonas Castrique (18) deels in de war. Toch kwam hij sterk terug, getuige zijn zege in Langemark, halverwege juli. Een maand later liet Castrique zien over sterke klimmerskuiten te beschikken door vijftiende te eindigen in Liège – La Gleize, een hoog aanschreven koers met een internationaal deelnemersveld.

StanDewulfStan Dewulf (België)

Reed een verbluffend 2015. Legde beslag op een handjevol overwinningen en meerdere podiumplekken. Bijzonder was zijn tweede stek op het EK in het Estse Tartu. Stan Dewulf, die anderhalve maand geleden zijn achttiende verjaardag vierde, kan op verschillende terreinen uit de voeten. Een kwaliteit die hem de komende jaren nog vaak van pas zal komen. Dat Dewulf, naast zijn carrière op de fiets, de pittige studie tot bio-ingenieur volgt, zet zijn prestaties extra in de verf.

Robbe-GhijsRobbe Ghys (België)

Veelzijdig talent dat zowel op de weg als op de baan weet te imponeren. Als wegcoureur reeg hij vorig jaar de overwinningen aan elkaar. Tijdrijden, klimmen, sprinten; Robbe Ghys (19) kan het allemaal. En dan hebben we het nog niet over zijn capaciteiten als pistier gehad. In juli 2015 veroverde hij, met Gerben Thijssen aan zijn zijde, zilver op het EK koppelkoers in Athene. Het Belgische duo moest enkel aan de Russen voorrang verlenen. Het moge duidelijk zijn dat we van Robbe Ghys het laatste nog niet hebben gezien.

Mikkel-Frolich-HonoréMikkel Frølich Honoré (Denemarken)

Deen die zich vorig jaar in de prestigieuze Trophée Centre Morbihan tot winnaar kroonde. In het Franse Elven klopte hij zijn landgenoot Anthon Charmig in een sprint-à-deux. Daarnaast werd Mikkel Frølich Honoré (19) 2e in een rit in de Sint-Martinusprijs Kontich. Spurten zit de man met de mooie achternaam in het bloed, want ook in mondiale koersen liet hij zien over snelle sprintvezels te beschikken.

Kevin-InkelaarKevin Inkelaar (Nederland)

Nederlander wiens hart sneller gaat kloppen wanneer het asfalt stijgt. Kevin Inkelaar (18) uit Abbenbroek scoorde vorig jaar een podiumplek in een zware klimkoers in en rond het Waalse Harzé, waar alleen zijn ploegmaat Bjorg Lambrecht sterker was. De vraag is of Inkelaar de volgende Hollander wordt die furore gaat maken in de bergen. Noemen we hem over enkele jaren in één adem met Robert Gesink, Bauke Mollema, Wout Poels, Wilco Kelderman, Steven Kruijswijk en Tom Dumoulin? Het zou zomaar kunnen….

Ward-JaspersWard Jaspers (België)

Constante renner die in 2015 een resem aan ereplaatsen bij elkaar fietste. Heeft een aardige tijdrit in de kuiten en kan een eindje heuvelop rijden. Waar broer Jappe zich vooral op de cross concentreert, probeert Ward Jaspers uit Bonheiden (18) voor een mooie carrière op de weg te gaan. Volgens zijn nieuwe ploeg is Jaspers’ doel voor 2016 duidelijk: Ward wil vooral bijleren en het team bijstaan waar het kan, om zo ook zijn eigen niveau omhoog te tillen.

Bjorg-LambrechtBjorg Lambrecht (België)

Eén van de grootste talenten van zijn generatie. Belgisch kampioen die beschikt over gevleugelde klimmerscapaciteiten. Won vorig jaar koersen in Vlaanderen en Wallonië. Eindigde meermaals op podia, ook in Oostenrijk en Luxemburg. Bjorg Lambrecht (18) kan niet alleen hard tegen een berg op fietsen, in het klassieke werk staat hij eveneens zijn mannetje. Kijk maar naar zijn 2e plek in de E3 Harelbeke en La Philippe Gilbert in Aywaille. Mocht hij de overgang van het junioren- naar het belofteniveau eenvoudig verteren, kan het weleens heel snel gaan met de loopbaan van Bjorg Lambrecht.

Harm-VanhouckeHarm Vanhoucke (België)

Ook al zo’n alleskunner. Tijdrijder. Klimmer. Klassementsrenner. Winnaar van wedstrijden in Lauwe en Rotheux, maar ook 3e in het algemeen klassement van de Oberösterreich-Rundfahrt in Oostenrijk. In die vooraanstaande meerdaagse rittenkoers eindigde Harm Vanhoucke (18) 1 plaats voor Felix Gall, de latere wereldkampioen bij de junioren. Met een dikke stapel adelbrieven stapt Vanhoucke over naar de beloften. Benieuwd of hij die dit jaar gaat verzilveren.

Thomas-VereeckenThomas Vereecken (België)

De nummer 11 van het WK in Richmond. Reed in 2015 een puike reeks wedstrijden in de Nations Cup. Dat Thomas Vereecken op een zeer hoog niveau acteert, bewijzen zijn uitslagen van vorig jaar. In de vele (internationale) koersen die hij reed, wist hij altijd een goed (berg)klassement neer te zetten. Hij combineert sterke klimmersbenen met een goede punch; een combinatie die hem nog legio mooie resultaten gaat bezorgen.

Aaron-VerwilstAaron Verwilst (België)

Beleefde op 3 augustus 2014 zijn absolute moment van glorie door de Ronde van Vlaanderen te winnen. Ook vorig jaar was Aaron Verwilst (18) geregeld bij de pinken. Hij sleepte heel wat eremetaal in de wacht. In eendagskoersen maar ook in meerdaagse wedstrijden, zoals de Duitse Niedersachsen-Rundfahrt. Op het EK in Estland toonde hij zich eveneens vooraan. Een medaille zat er net niet in; na een goede race strandde Verwilst op de 4e plek. Wie in 2016 de beloftecategorie aandachtig gaat volgen, moet zeker Aaron Verwilst in de gaten houden.

 

Fotomateriaal: Lotto Soudal Media en social media.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*