Van de 176 renners die deelnemen aan het Critérium du Dauphiné 2016 komen er 40 uit België en Nederland. 1 op de 4 etappes zou daarom een zege uit de lage landen moeten opleveren. Met in totaal 7 etappes voor de boeg is er theoretisch gezien dus wel wat mogelijk voor de lage landen. De volgende 5 Belgen en 5 Nederlanders gaan hierin mogelijk een rol spelen.
Laurens de Plus en Stijn Vandenberg (Etixx-QuickStep)
Nadat Laurens de Plus in de Ronde van de Isard heeft bewezen dat hij een klassement kan rijden en kan klimmen, staat de nog maar 20-jarige Belg voor alweer zijn 5e ronde van dit jaar. Het team heeft zijn renners vooral geselecteerd met het oog op een ritzege. De Plus zou dan, naast Martin en Alaphilippe, wel eens voor een verrassing kunnen zorgen. Mocht Martin voor het klassement gaan, dan heeft hij aan De Plus een sterke hulp die lang mee moet kunnen gaan. Om in de aanloop naar de bergen hun kopman uit de wind te kunnen houden, vertrouwt het team overigens op de ervaren Stijn Vandenberg. De boomlange luxeknecht schuwt het werk niet, maar kan in de vlakkere ritten ook prima voor eigen kans rijden als hij mee zit in een ontsnapping.
Oliver Naesen (IAM Cycling)
Nu bekend is dat IAM Cycling een punt zet achter de sponsoring, zal de inmiddels 25-jarige Oliver Naesen de kans om zich bij een andere ploeg in de kijker te rijden niet aan hem voorbij laten gaan. Na zijn aansprekende resultaten in Roubaix en de Ronde zal hij etappes 2, 3 of 4 mogelijk in zijn agenda aangekruist hebben. Een sprint in een groepje met avonturiers moet hem liggen.
Louis Vervaeke (Lotto Soudal)
De ‘Jonge Benen’ van Louis Vervaeke lieten in de Ronde van de Isard en de Classica San Sebastian van 2014 al zien dat ze goed kunnen klimmen. Van de ploeg mag hij dat in de lastige etappes, zoals die over de Madeleine, ook laten zien. Het klassement is voor de ploeg geen doel, maar mede gemotiveerd door Stig Broeckx, die nog in het ziekenhuis ligt, zal Vervaeke de kans niet laten schieten om wat extra’s te doen en een goed klassement te rijden.
Victor Campenaerts (LottoNL-Jumbo)
Deze 24-jarige Belg staat vooral bekend om zijn tijdrit, maar ook bergop kan hij goed mee. Tijdritkilometers zijn er te weinig, maar de mannen van LottoNL-Jumbo hebben in de Dauphiné vooral de opdracht gekregen om te leren. Combineer die jonge ploeg met de goede sfeer die er heerst na de Giro en je krijgt gretige leeuwen die het avontuur zullen zoeken. Als Campenaerts in de 3e etappe weg is met een groepje zou hij van de laatste 25 km een prima tijdrit kunnen maken op weg naar de zege.
Lars van der Haar (Giant-Alpecin)
Dat Veldrijders hun opwachting maken tijdens wegraces is geen verrassing meer, maar de aanwezigheid van Van der Haar in de Dauphiné is dat mogelijk wel. Voor de ploeg ligt de focus op het raceritme van John Degenkolb. Het lijkt erop dat Van der Haar samen met Zico Waeytens een belangrijke rol moet gaan spelen in de voorbereiding van de sprint.
Steven Lammertink en Mike Teunissen (LottoNL-Jumbo)
LottoNL-Jumbo is traditioneel hofleverancier van de Nederlanders in de koers. In het team met een gemiddelde leeftijd van nog geen 25 is Lammertink met 22 jaar niet eens de jongste. Hij heeft zich vooral bewezen in tijdritten. Een eigenschap die in deze koers vooral van waarde is als knecht in de bergen of in de sprinttrein voor Moreno Hofland. Teunissen is slechts een jaartje ouder dan Lammertink en komt net als Van der Haar uit het veldrijden, maar heeft sinds 2015 zijn vizier gericht op de weg. Als renner gaat zijn voorkeur uit naar wedstrijden van 1 dag. Gezien zijn resultaten tot nog toe zou je hem kunnen verwachten in etappes zoals die naar Chalmazel.
Bauke Mollema (Trek-Segafredo)
Altijd goed, maar net niet goed genoeg, lijkt het probleem te zijn voor de ervaren Fries. In de Dauphiné zal hij samen met Hesjedal de puntjes op de i moeten zetten voor de Tour. De koers wordt door de aanwezigheid van Contador, Froome en Porte een stevige testcase. Niet alleen voor zijn fysiek, maar vooral ook mentaal.
Marco Minnaard (Wanty-Groupe Gobert)
Minnaard, die in 2012 de mountainbike parkeerde en op de koersfiets stapte, droomt ervan om ooit de bolletjestrui te winnen in de Tour. Combineer zijn klimcapaciteiten met zijn neus voor een ontsnapping en je weet welke etappes hij in zijn agenda zal omcirkelen. Aangezien ploegleider Hilaire Van der Schueren aangaf dat hij de naam van zijn ploeg ten minste een keer per dag op de radio wil horen, is het niet onwaarschijnlijk dat hij en bijvoorbeeld Degand zich regelmatig zullen laten zien.
Fotomateriaal: teams.