boekToen Greg Van Avermaet Olympisch kampioen werd, was dat het begin van een strijd tussen 2 gemeenten. Is Greg nu een Hammenaar (waar hij opgroeide) of een Grembergenaar (waar hij nu woont)? Omdat er geen duidelijkheid over bestond, werden er maar vieringen gehouden in beide gemeenten. Wat velen echter vergeten, is dat de roots van Greg noch in Hamme noch in Grembergen terug te vinden zijn, maar wel in Zele!

Dat de roots van Greg in Zele liggen, wordt duidelijk in het boek ‘Zeelse hoogvliegers in de sport’, waarin auteur Marnix Boeykens zowat alle sportende familieleden van Greg vermeldt. Het begon bij zijn grootvaders, Kamiel Buysse en wijlen Aimé Van Avermaet, die beiden verdienstelijke renners waren. Daarna waren het de ouders van Greg die het mooie weer maakten in hun discipline: moeder Bernadette was een zeer goed loopster en vader Ronald was een gewaardeerd renner. Ook de zus van Bernadette, en dus de tante van Greg, behaalde uitstekende resultaten in verschillende sporten. Zij trouwde op haar beurt dan weer met Christophe Impens, tot op heden de snelste Belgische loper op de 1.500 meter.

wielerverhaal bike-motion-360x180-statisch

 

 

 

 

Naast de familieleden van Van Avermaet, zijn er nog veel meer sporthelden terug te vinden in het boek, waaronder een Zeelse winnaar van de Ronde Van Vlaanderen en een Belgisch kampioen in het wielrennen. We denken onder meer aan William Tackaert, Ronny Westelinck, Preben Van Hecke, Michel D’hooghe, Jan Poppe, Hendrik Caethoven, Glenn D’Hollander en Dirk Heirweg. En het blijft niet bij wielrenners alleen, tal van andere succesvolle sporters zijn afkomstig van Zele waarvan de bekendste niemand minder is dan Filip De Wilde.

Al deze mooie verhalen werden door Marnix Boeykens gebundeld in 1 boek, zo kan iedereen de carrières van deze succesvolle atleten herbeleven.
Wil je meer weten over de andere Zeelse wielrenners? Lees dan zeker het boek en neem een duik in de Zeelse sportgeschiedenis.

 

Fotomateriaal: Geert De Rycke – http://fotoburoderycke.photoshelter.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*